Jógával oldhatják a stresszt a főnökökTudatosan fel kell készülnie egy menedzsernek a stressz káros hatásainak kivédésére, véli Dr. Hovanecz Anikó orvos és Veres András Malév-pilóta, akik a MABEC novemberi konferenciáján tartanak előadást a témáról. Az mfor.hu előzeteséből kiderül, hogy kellő odafigyeléssel a siker és a harmonikus élet összeegyeztethető.

A jógázás csökkenti a stresszt (mfor-montázs)

Egyes cégeknél a menedzsereket érő stresszt más típusú izgalmakkal próbálják enyhíteni, ami akár tovább ronthat az idegileg túlterhelt személyek állapotán - állítja Dr. Hovanecz Anikó orvos. A hétvégi raftingolás kiváló eszköz lehet a kikapcsolódására, de nem biztos, hogy alkalmas az aránytalanul hosszú munkaidő vagy a munkahelyi szervezetlenség okozta feszültség levezetésére.

A belgyógyász és a jógaoktató szerint fontos a siker szempontjából, hogy az egyén képes legyen kezelni és oldani a stresszt. Szerinte tudományosan igazolt tény, hogy a rendszeres meditáció eredményeként az ember IQ-szintje növekszik, javul az alkotó-, alkalmazkodó- és együttműködő képesség. Ez nem csak nagyobb munkabírást, jobb kommunikációt és munkatársi kapcsolatokat okoz, hanem az eladásokra és a termelékenységre is pozitívan hat.

Mi stresszeli a vezetőket?

- Munkaterhelés (61,6 százalék)
- Határidők (50,3)
- Alulértékeltség (38,9)
- Túl hosszú munkaidő (37,3)
- Mások munkájának átvállalása (34,1),
- Elveszítik a kontrollt a napjuk felett (31,9)
- Kitűzött célok (30,3)
- A végzett munka típusa (30,3)
-Túl sok e-mail (28,1)
- A szervezeti változások hatása a munkájukra (27)

Forrás: SkillSoft online piackutató

"A megfelelő tűrőképességgel rendelkező egyén jobban tud szelektálni a teendők közül, képes delegálni feladatokat. Ezzel nemcsak önmagát védi, de a hatékonyságot is növeli. A stressz oldása segít abban, hogy a gondokat pozitív beállítottsággal fogadjuk, illetve növeli az eredményességünkkel szorosan összefüggő munkahelyi elégedettséget" - érvelt a szakember.

Mi a közös egy pilótában és egy cégvezérben?

"Egy 20 milliárd forint értékű repülőgép vezetéséhez hasonló képességek kellenek, mint egy vállalat irányításához" - állítja Veres András, a Malév Rt. pilótája, jógaoktató. Mindkét esetben gyors döntésre van szükség, sokfelé kell figyelni, illetve felmerül az egyszemélyes felelősség kérdése is. Az utasok, a vállalat tulajdonosai és dolgozói ugyanis egyaránt azt szeretnék, hogy a "repülés" biztonságos legyen.

Veres András

A pilóta szerint nagyfokú felelősséggel járó pozíciókban csak akkor lehetünk hatékonyak, ha felkészülünk a stresszre, tudatosan edzésben tartjuk idegrendszerünket. Bár hordozhatunk magunkban genetikai hajlandóságot szorongásra, ettől függetlenül a rendkívüli helyzetekre érdemes tréningezni az elménket.

Meg kell húzni a határokat

Az üzletemberek egy része elveszíti a kontrollt az arányok felett, belőlük kerülnek ki a 24 órás menedzserek. "Meg kell tanulni, meddig tart egy vezető felelőssége, és mikor kezdődik a személyes élet. A sikerhez naponta fel kell építenünk magunkat, hogy elegendő energiával rendelkezzünk feladataink minőségi ellátásához" - vélekedetett Dr. Hovanecz Anikó.

.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.