Jógával oldhatják a stresszt a főnökökTudatosan fel kell készülnie egy menedzsernek a stressz káros hatásainak kivédésére, véli Dr. Hovanecz Anikó orvos és Veres András Malév-pilóta, akik a MABEC novemberi konferenciáján tartanak előadást a témáról. Az mfor.hu előzeteséből kiderül, hogy kellő odafigyeléssel a siker és a harmonikus élet összeegyeztethető.

A jógázás csökkenti a stresszt (mfor-montázs)

Egyes cégeknél a menedzsereket érő stresszt más típusú izgalmakkal próbálják enyhíteni, ami akár tovább ronthat az idegileg túlterhelt személyek állapotán - állítja Dr. Hovanecz Anikó orvos. A hétvégi raftingolás kiváló eszköz lehet a kikapcsolódására, de nem biztos, hogy alkalmas az aránytalanul hosszú munkaidő vagy a munkahelyi szervezetlenség okozta feszültség levezetésére.

A belgyógyász és a jógaoktató szerint fontos a siker szempontjából, hogy az egyén képes legyen kezelni és oldani a stresszt. Szerinte tudományosan igazolt tény, hogy a rendszeres meditáció eredményeként az ember IQ-szintje növekszik, javul az alkotó-, alkalmazkodó- és együttműködő képesség. Ez nem csak nagyobb munkabírást, jobb kommunikációt és munkatársi kapcsolatokat okoz, hanem az eladásokra és a termelékenységre is pozitívan hat.

Mi stresszeli a vezetőket?

- Munkaterhelés (61,6 százalék)
- Határidők (50,3)
- Alulértékeltség (38,9)
- Túl hosszú munkaidő (37,3)
- Mások munkájának átvállalása (34,1),
- Elveszítik a kontrollt a napjuk felett (31,9)
- Kitűzött célok (30,3)
- A végzett munka típusa (30,3)
-Túl sok e-mail (28,1)
- A szervezeti változások hatása a munkájukra (27)

Forrás: SkillSoft online piackutató

"A megfelelő tűrőképességgel rendelkező egyén jobban tud szelektálni a teendők közül, képes delegálni feladatokat. Ezzel nemcsak önmagát védi, de a hatékonyságot is növeli. A stressz oldása segít abban, hogy a gondokat pozitív beállítottsággal fogadjuk, illetve növeli az eredményességünkkel szorosan összefüggő munkahelyi elégedettséget" - érvelt a szakember.

Mi a közös egy pilótában és egy cégvezérben?

"Egy 20 milliárd forint értékű repülőgép vezetéséhez hasonló képességek kellenek, mint egy vállalat irányításához" - állítja Veres András, a Malév Rt. pilótája, jógaoktató. Mindkét esetben gyors döntésre van szükség, sokfelé kell figyelni, illetve felmerül az egyszemélyes felelősség kérdése is. Az utasok, a vállalat tulajdonosai és dolgozói ugyanis egyaránt azt szeretnék, hogy a "repülés" biztonságos legyen.

Veres András

A pilóta szerint nagyfokú felelősséggel járó pozíciókban csak akkor lehetünk hatékonyak, ha felkészülünk a stresszre, tudatosan edzésben tartjuk idegrendszerünket. Bár hordozhatunk magunkban genetikai hajlandóságot szorongásra, ettől függetlenül a rendkívüli helyzetekre érdemes tréningezni az elménket.

Meg kell húzni a határokat

Az üzletemberek egy része elveszíti a kontrollt az arányok felett, belőlük kerülnek ki a 24 órás menedzserek. "Meg kell tanulni, meddig tart egy vezető felelőssége, és mikor kezdődik a személyes élet. A sikerhez naponta fel kell építenünk magunkat, hogy elegendő energiával rendelkezzünk feladataink minőségi ellátásához" - vélekedetett Dr. Hovanecz Anikó.

.

Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.