Több száz felhasználót becsaptak az internetes csalók


Mintegy kétszáz banki ügyfél adatait szerezték meg illetéktelenek a november végi adathalász-támadásban. Azóta több internetes csalásról érkezett hír: magyar állampolgárok online autóhirdetésekkel több mint 65 millió forintot szereztek; egy másik csaló banda pedig egy nemlétező nonprofit szervezetnél kínál munkát, hogy ezzel próbáljanak pénzt kicsalni az áldozataiktól.

A rendőrség adatai szerint mintegy kétszáz banki ügyfél adatait szerezték meg illetéktelenek november végén. A nyomozók három olyan bankszámláról tudnak, amelyekről pénzt - fejenként mintegy kétszázezer forintot - emeltek le - tudta meg az MTI a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályának kiemelt főnyomozójától az adathalász-botránnyal kapcsolatban. A bűncselekménynek eddig egy gyanúsítottja van - mondta Back Zoltán. A 37 éves szerb férfi a hatóságok szerint jutalék fejében beleegyezett, hogy a számláján keresztül futassanak át pénzösszeget.

A bűnözők több tízezer banki ügyfelet kerestek meg e-mailben, különböző pénzintézetek nevében. Az elektronikus levélben adatpontosításra kérték a címzetteket. A bűnözők a nyomozók adatai alapján négy bank, a Raiffeisen, a Szigetvári Takarékszövetkezet, a Budapest Bank és az Erste Bank nevében küldtek e-mailt.

Magyar csalók több tízmillió forintot zsebeltek be

Több tucat külföldit csaptak be csalók internetes autóhirdetésekkel, összesen több mint 65 millió forintot szereztek így - tudta meg a távirati iroda. A Nemzeti Nyomozó Iroda csalás és más bűncselekmények miatt négy magyar állampolgár és ismeretlen társuk ellen nyomoz az ügyben. Ketten már előzetes letartóztatásban vannak.

A gyanúsítottak egy internetes oldalon kínáltak autókat. Azt kérték a vevőktől, hogy magyarországi bankszámlákra utalják át a vételárat, a kocsikat azonban nem adták át. Amerikai, brit, görög és cseh állampolgárokat csaptak be így. A nyomozásba az Interpol is bekapcsolódott.

Álweblap

Hamis internetes oldalra csábítják az áldozatokat

Egy másik csaló banda spamekben ígér munkát egy nemlétező nonprofit szervezetnél, amely hátrányos helyzetű gyermekeken hivatott segíteni - írja sajtóközleményében a PandaLabs információbiztonsági cég. A csalók az állítólagos nonprofit szervezet honlapját is elkészítették. Céljuk, hogy a naiv áldozatokat lopott pénzek átforgatásához, pénzmosáshoz használják fel. Az emailek tárgya "Best Job No Experience Needed" vagy ehhez hasonló.

Ha egy felhasználó kapcsolatba lép a csalókkal a honlapon erre a célra létrehozott űrlapon keresztül, a válaszlevélben részletesen leírják a feladatokat. Általában olyan bankszámlákról származó átutalások fogadásáról van szó, amelyekhez a csalók különféle módszerekkel ellopott adatok segítségével férnek hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.