Akcióvadászok a női vásárlókA vásárlások alkalmával a nagyobb alapterületű, szélesebb termékskálával rendelkező boltok komoly előnnyel indulnak a vásárlók kegyeiért folytatott versenyben, állapítja meg a GfK Hungária vásárlói szokásokat monitorozó legutóbbi tanulmánya. Míg a férfiak inkább időt takarítanának meg a legközelebbi üzlet felkeresésével, addig a nők a családi kasszát kímélik az akciós termékek megvásárlásával.

A GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi, a vásárlás folyamatát figyelemmel kísérő tanulmánya, a Shopping Monitor megállapításai szerint a magyar fogyasztók számára élelmiszervásárláskor legfontosabb az adott üzlet által kínált áru minősége, ára és az árukínálat mértéke. A kutatásból arra is fény derült, hogy a napi fogyasztási cikkek beszerzési helyéről szóló döntés alkalmával az egyes üzletek árszínvonalán és termékkínálatán túl a vásárlás körülményei is közel azonos súllyal esnek latba. Az üzletek kiválasztásakor például kifejezetten fontos szempont az adott bolt közelsége. A vásárlók ugyanis nem szívesen utaznak sokat, inkább egyéb elvárásaikból engednek.

Ha van kocsi, nem gond az utazás

A hölgyek azok, akik hajlandók többet utazni azért, hogy elvárásaiknak minél inkább megfelelő üzletben vásároljanak - ők inkább ritkán, de nagyobb mennyiségben szerzik be a napi fogyasztási cikkeket. Az utazási hajlandóság az életkor növekedésével folyamatosan csökken. Egy adott bolt megközelítésére áldozott idő függ a jövedelemtől is: a vásárlás helyszínének kiválasztásában az autóval rendelkező, "tehetősebb" réteget már nem csupán az üzlet közelsége befolyásolja.

A megkérdezettek válaszai alapján a piackutató cég szerint levonható az a következtetés, hogy a fogyasztók inkább a nagyobb alapterületű üzleteket kedvelik. Ez alól kivételt képeznek, azaz jobban kedvelik a kis alapterületű üzleteket a férfiak, az idősebb korosztály, az alacsony jövedelmű réteg, illetve a kisebb településeken élők.

Érdekes megállapítás az is, miszerint az élelmiszerek beszerzésénél az üzletek által nyújtott egyéb, kiegészítő szolgáltatások nem jelentenek plusz vonzerőt az üzlet kiválasztásakor. Ezek a kiegészítő szolgáltatások legkevésbé az 50 év feletti korosztályt és a férfiakat érdeklik. Az is kiderült azonban, hogy minél nagyobb egy háztartás, az üzlet kiválasztásakor annál inkább előtérbe kerülnek az adott bolt által kínált kiegészítő szolgáltatások.

A felesleges dolgokat is megvesszük

A nem előzetes mérlegelés alapján hozott vásárlói döntésekre, azaz az ún. impulzusvásárlásra alapvetően a nők hajlamosak. Ők azok, akik saját bevallásuk szerint gyakrabban vásárolnak olyan termékeket, amelyet nem előre terveztek, vagy melyekre éppen nincs is szükségük. Az életkor növekedésével egyre inkább csökken a hajlandóság nem tervezett vagy "felesleges" árucikkek megvásárlására; a több főből álló családoknál gyakoribb a be nem tervezett vásárlás. A sokakat szintén be nem tervezett vásárlásra késztető vonzó csomagolás a nőkre, a 20-29 évesekre, a fővárosiakra és a magasabb jövedelemmel rendelkezőkre van leginkább hatással.

Az üzlet kiválasztásakor annak árszínvonalát és az üzlet kínálta akciókat inkább a nők tartják szem előtt. Talán nem meglepő, hogy egy háztartás méretével egyenes arányban döntő fontosságú szempont az ár. Elsősorban a Budapesten élők döntenek egyik, vagy másik üzlet mellett annak kínálata, közelsége és a vásárlás körülményei - és nem elsősorban az üzlet árszínvonala - alapján.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.