Perelhetünk is a ki nem adott szabadnapok miatt


Jelenleg akár másfél évet is csúszhat a felüdülést jelentő szabadság a legpechesebb dolgozók számára. A nem megfelelő törvényi szabályozás ugyanis lehetőséget ad a munkáltatóknak, hogy - gazdasági érdekekre hivatkozva - megtagadják az azévi szabadnapok kiadását. Egy nyolc éve beadott módosító indítvány nyomán azonban már egyeztetnek a felek a következő évre átvihető szabadnapok számáról, a kiadás végső határidejéről és a csúsztatás jogos eseteiről. Az új szabályok már áprilistól hatályba lépnek. Mfor.hu háttér.

Áprilistól új rend jön (Mfor-montázs)

Tavaly decemberben alkotmányellenesnek minősítette az éves szabadság kiadhatóságának feltételrendszerét az Alkotmánybíróság. A jelenlegi jogszabály szerint - amely a döntés alapján március 31-én hatályát veszti - a szabadnapokat az adott évben kell kiadni.

A szabadságok háromnegyedével azonban a munkáltató rendelkezik. Csupán a fennmaradó egynegyedét van joga a munkavállalónak a saját maga számára megfelelő időpontban kivenni.

Másfél éves munkakényszer

A munkaadó eddig - kivételesen fontos gazdasági érdek indokával - a tárgyévet követő év június 30-ig, sőt kollektív szerződés alapján akár december 31-ig is elodázhatta a szabadnapok kiadását. Így legrosszabb esetben előfordulhatott az is, hogy valaki akár másfél évig nem mehetett el hosszabb időre pihenni.

A probléma forrása az volt, hogy a "kivételesen fontos gazdasági érdek" tartalmát a törvény nem határozta meg pontosan, így a gyakorlatban ezt igen széles körűen értelmezték - mondta el lapunk kérdésére Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda munkatársa. Az Alkotmánybíróság az előbbire való hivatkozással semmisítette meg a Munka Törvénykönyvének fenti rendelkezését. A taláros testület szerint pontosítani kell: mit jelent a "fontos gazdasági érdek", emellett meg kell határozni az átvihető szabadság mennyiségét, valamint kiadásának határidejét.

Ami tervezhető, az nem jogos indok

A törvénykönyvet érintő indítványt egyébként még 1998-ban nyújtották be a szakszervezetek. A munkavállalók érdekképviseletét ellátó szervek ugyanis azzal érveltek, hogy a pihenés alkotmányos jog. Ennek része a fizetett szabadság, ami minden évben megilleti a dolgozókat, s e jogot nem korlátozhatja a munkáltató gazdasági érdeke sem. Rendszeresen előfordul ugyanis, hogy a túlterhelt munkavállalók évekig nem mehetnek szabadságra.

A jogszabály változtatásával kapcsolatban a felek egész héten egyeztetnek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) Jogi Szakbizottságának ülésein, végső döntés pénteken várható.

Szűcs László munkajogász szerint a munkaadó szempontjából kivételesen fontos gazdasági érdek lehet például egy nagyobb - előre nem tervezett - megrendelés, aminek következtében a teljes munkavállalói létszámra szükség van. Előfordulhatnak továbbá olyan veszélyhelyzetek (baleset, elemi csapás), amelyek elhárítása folyamatos munkavégzést igényel, és emiatt elkerülhetetlenné válik a kiadási határidő meghosszabbítása.

A lényeg, hogy maga az esemény váratlan, így a munkáltató nem tud megfelelő módon felkészülni. Dr. Szűcs szerint a kivételes jelleg egyben azt is jelenti, hogy az nem fordulhat elő rendszeresen, azaz például minden évben. Kevesen tudják azt is, hogy a ki nem adott szabadság miatt a munkavállaló a következő évtől akár be is perelheti a foglalkoztatót.

Néha a dolgozó kéri a csúsztatást

"
A gyakorlatban sokszor maga a munkavállaló kezdeményezi, hogy átvihesse szabadnapjait a következő évre" - mondta el az mfor.hu-nak Geiger Tiborné, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) vezető szakértője. Emögött általában magánjellegű indok (például építkezés) állhat. Ezzel a lehetőséggel leginkább a kereskedelemben és a közlekedésben dolgozók élnek.

A munkáltatók általában akkor kérik arra a munkavállalókat, hogy egy bizonyos időszakban ne menjenek el szabadságra, ha a szezonális működés ezt indokolja. Ilyen a főszezon az idegenforgalomban és a vendéglátásban, valamint a karácsony előtti időszak a kereskedelemben. Ez azonban nem indok arra, hogy mindig a következő évre vigyék át a szabadnapokat, mivel ezek előre betervezhető események- hangsúlyozza az MGYOSZ szakértője.

.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.