A videómegosztók éve lesz 2007Videómegosztás minden mennyiségben - elemzők szerint 2007-ben is erről szól majd a közösségi web.Emellett számítani lehet az úgynevezett testreszabható hírolvasók hazai felfutására is. Mfor.hu háttér.

Bizonytalan múlt, bizonytalan jövő

A videómegosztók magyarországi terjedése nem újdonság, hanem egy létező trend folytatódása: 2006-ban is a YouTube-hoz hasonló alkalmazások magyarországi bevezetését tartották elsődlegesen szemük előtt az iparágban érdekelt cégek.

"A jövő évben maximum összeolvadások történhetnek a magyar piacon, a jelenleg nagyon trendinek számító videómegosztók népszerűsége töretlen marad" - mondta az mfor.hu-nak Németh Norbert. A Sanoma Budapest Kft. internet-lapigazgatója szerint a nagy arányú piaci átrendeződés - és ezzel párhuzamosan a gyengén muzsikáló szereplők eltűnése - 2008-ban következhet majd be.

Jönnek a tévés cégek

"Idén újdonság lehet, hogy a hagyományos televíziózással foglalkozó cégek is megpróbálnak beszállni ebbe az üzletbe. Példa erre a UPC kábelszolgáltató Videogizmója, vagy a Cool TV Coolspace nevű oldala" - jósolta kérdésünkre Dobó Mátyás (vagy ahogy a webkettő-felhasználók ismerik, Doransky), a Blogter Kft. szakértője.

Véleménye szerint a magyar piac sajátossága, hogy a videómegosztók eltérő fejlődési pályát futottak be, mint a nyugati országokban: míg ott az iwiw-hez hasonló közösségépítő szájtok hátán jöttek fel a mozgóképnéző oldalak, addig nálunk "felülről", külön befektetéssel hozták létre azokat az elmúlt években. Egyetlen kivételt jelent a nemrég beindult pörkölt.com című oldal, ami viszont egyszerre videó- és képmegosztó, valamint "barátságkereső oldal" is.

A nagy kiadók és médiacégek jelen pillanatban még nem tudják pontosan, hova is vezethet a videómegosztás, mi lehet ebben a műfajban az a pont, ahol anyagi hasznot is hajthat a befektetőnek a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése - mondta Németh Norbert. Szerinte ezek a cégek egy dologban biztosak: bármi történhet ezen a piacon, tehát "ott kell lenni".

Egyelőre kísérlet

"A Sanománál is kísérletezünk a videómegosztással, a videoplayer.hu-val. Csak arra vagyunk hajlandók komolyabban költeni, ami biztosan bevételt hoz a cégnek. Más web 2.0-ás alkalmazások viszont megérik a befektetést" - magyarázta Németh Norbert.

Példaként említette a cég Startlap szolgáltatását, ami szerinte Magyarország első "webkettes" alkalmazása, hiszen önkéntesek, felhasználók által létrehozott linkgyűjtő szolgáltatásról van szó. A másik, ennél újabb kezdeményezés, a Hotdog nevű közösségépítő oldal. A jövőben más kiadóknál is a hasonló szolgáltatásokat nyújtó alkalmazások lehetnek a cég webkettes portfóliójának húzóágazatai - véli a lapigazgató.

Abban Doransky és Németh Norbert is egyetértett, hogy számítani lehet az úgynevezett testreszabható hírolvasók magyarországi felfutására is. Ezek olyan internetes oldalak, amelyen a felhasználó maga állíthatja be, hogy milyen oldalról akar átvenni híreket.

Abban azonban már eltért a két szakértő véleménye, hogy ez a bővülés milyen mértékű lesz. A Blogter Kft. ügyvezetője szerint kétséges, hogy van-e annyi tartalom a magyar nyelvű weben, ami hosszútávon is életképessé teszi a testreszabható oldalak üzemeltetését. A Sanoma internet lapigazgatója viszont lát kiaknázható üzleti lehetőségeket a hasonló szolgáltatások üzemeltetésében, bár rövid távon szerinte is csak egy viszonylag szűk réteg használja majd ezeket a szájtokat hírolvasásra Magyarországon.

.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.