Új esélyt kapnak a munkára az idősek és a kismamák



Több százezer forintos járulékot spórolhat meg egyetlen munkavállaló után az a cég, amely júliustól Start Plusz vagy Start Extra kátyabirtokost foglalkoztat. A Start program sikerein felbuzdulva a pályakezdők mellett a többi - munkakeresés terén - hátrányos helyzetű csoportra, azaz az idősekre, a szakképzetlenekre és a kismamákra is kiterjesztették a járulékkedvezményt. Mfor.hu tudósítás.

Ők is jobban járnak (mfor-montázs)

"A pályakezdőkre fókuszáló Start-program a minisztérium egyik legsikeresebb programja. Július elsejével ez bővül most ki több, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű csoportra" - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter pénteken, a szaktárcánál eltöltött utolsó munkanapján.

Mentesülnek az eho alól

A kismamákat, a tartósan munka nélkül lévőket, illetve az ötven év feletti és alacsony iskolai végzettségű, tartósan álláskeresőket foglalkoztató cégeket komoly járulékkedvezménnyel csábítják. Mind a Start Plusz, mind a Start Extra esetében két évig mentesül a munkaadó a tételes egészségügyi hozzájárulás alól (ez jelenleg 1950 forint).

A Start Plusz programban résztvevők után a munkaadó az első évben a bruttó bér után összesen 15 százalék közterhet fizet, míg a második évben 25 százalékot. Alap- vagy középfokú végzettségűek esetében a minimálbér másfélszeresével számolva - azaz 98 250 forintos havi munkabért feltételezve - ez összesen több, mint 329 ezer forintos megtakarítást jelent egyetlen érintett munkavállaló alkalmazásával.

A Start Extra program még ennél is kedvezőbb: az első évben a munkaadó teljes mértékben mentesül a közterhek megfizetése alól, a második esztendőben pedig a bruttó kereset után 15 százalék közterhet kell fizetnie. Ez - a minimálbér másféleszeresével számolva - összesen több, mint 624 ezer forint megtakarítást jelent egy főnél. A programok pénzügyi alapja 43 milliárd forint, melyet a hazai források mellett uniós támogatások is biztosítanak.

400-800 ezres megtakarítás

Ha mindezt a diplomások esetében nézzük, a Start Plusz estében mintegy 424, míg a Start Extránál 817 ezer forint jön ki a második év végére. Aki részt kíván venni a programban, az APEH-nál válthatja ki a Start Plusz, illetve a Start Extra kártyát, amely két évig érvényes, és egymás után több munkáltatónál is használható.

Székely Judit szakállamtitkár szerint az utóbbi évek tapasztalataiból egyértelműen kiderült, hogy a normatív támogatás a leghatékonyabb eszköz a hátrányos helyzetűek tartós munkához segítéséhez. A munkavállalók segítése önmagában nem elég, emellett ösztönözni kell a versenyszféra - különösen a kkv-szektor - munkaadóit is, hogy érdekükben álljon foglalkoztatni a hátrányosan kezelt csoportokat.

A 2005. október elsején indult Start-kártya program eredményei közé sorolják, hogy eddig több mint 55 ezer pályakezdő igényelte, bár közülük átlagosan havonta 20 ezer az, aki dolgozik is.

Triplázódhat a számuk

A szakállamtitkár úgy nyilatkozott: a kibővített lehetőségekkel 2-3-szorosára szeretnék kibővíteni a Start-kártyások számát.

A tervek szerint a jövő év végéig Start Plusz, illetve a Start Extra kártyások száma elérheti a húszezret, 2010-re azonban szeretnék elérni a 40 ezer főt. Kérdéses azonban, hányan fognak közülük valóban dolgozni.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:

Új kártyák segítik júliustól a hátrányos helyzetű munkavállalókat
Új Start kártyák igényelhetők júliustól
Start kártya - nemcsak fiataloknak


Olvasta már?



Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.