Új esélyt kapnak a munkára az idősek és a kismamákTöbb százezer forintos járulékot spórolhat meg egyetlen munkavállaló után az a cég, amely júliustól Start Plusz vagy Start Extra kátyabirtokost foglalkoztat. A Start program sikerein felbuzdulva a pályakezdők mellett a többi - munkakeresés terén - hátrányos helyzetű csoportra, azaz az idősekre, a szakképzetlenekre és a kismamákra is kiterjesztették a járulékkedvezményt. Mfor.hu tudósítás.

Ők is jobban járnak (mfor-montázs)

"A pályakezdőkre fókuszáló Start-program a minisztérium egyik legsikeresebb programja. Július elsejével ez bővül most ki több, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű csoportra" - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter pénteken, a szaktárcánál eltöltött utolsó munkanapján.

Mentesülnek az eho alól

A kismamákat, a tartósan munka nélkül lévőket, illetve az ötven év feletti és alacsony iskolai végzettségű, tartósan álláskeresőket foglalkoztató cégeket komoly járulékkedvezménnyel csábítják. Mind a Start Plusz, mind a Start Extra esetében két évig mentesül a munkaadó a tételes egészségügyi hozzájárulás alól (ez jelenleg 1950 forint).

A Start Plusz programban résztvevők után a munkaadó az első évben a bruttó bér után összesen 15 százalék közterhet fizet, míg a második évben 25 százalékot. Alap- vagy középfokú végzettségűek esetében a minimálbér másfélszeresével számolva - azaz 98 250 forintos havi munkabért feltételezve - ez összesen több, mint 329 ezer forintos megtakarítást jelent egyetlen érintett munkavállaló alkalmazásával.

A Start Extra program még ennél is kedvezőbb: az első évben a munkaadó teljes mértékben mentesül a közterhek megfizetése alól, a második esztendőben pedig a bruttó kereset után 15 százalék közterhet kell fizetnie. Ez - a minimálbér másféleszeresével számolva - összesen több, mint 624 ezer forint megtakarítást jelent egy főnél. A programok pénzügyi alapja 43 milliárd forint, melyet a hazai források mellett uniós támogatások is biztosítanak.

400-800 ezres megtakarítás

Ha mindezt a diplomások esetében nézzük, a Start Plusz estében mintegy 424, míg a Start Extránál 817 ezer forint jön ki a második év végére. Aki részt kíván venni a programban, az APEH-nál válthatja ki a Start Plusz, illetve a Start Extra kártyát, amely két évig érvényes, és egymás után több munkáltatónál is használható.

Székely Judit szakállamtitkár szerint az utóbbi évek tapasztalataiból egyértelműen kiderült, hogy a normatív támogatás a leghatékonyabb eszköz a hátrányos helyzetűek tartós munkához segítéséhez. A munkavállalók segítése önmagában nem elég, emellett ösztönözni kell a versenyszféra - különösen a kkv-szektor - munkaadóit is, hogy érdekükben álljon foglalkoztatni a hátrányosan kezelt csoportokat.

A 2005. október elsején indult Start-kártya program eredményei közé sorolják, hogy eddig több mint 55 ezer pályakezdő igényelte, bár közülük átlagosan havonta 20 ezer az, aki dolgozik is.

Triplázódhat a számuk

A szakállamtitkár úgy nyilatkozott: a kibővített lehetőségekkel 2-3-szorosára szeretnék kibővíteni a Start-kártyások számát.

A tervek szerint a jövő év végéig Start Plusz, illetve a Start Extra kártyások száma elérheti a húszezret, 2010-re azonban szeretnék elérni a 40 ezer főt. Kérdéses azonban, hányan fognak közülük valóban dolgozni.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:

Új kártyák segítik júliustól a hátrányos helyzetű munkavállalókat
Új Start kártyák igényelhetők júliustól
Start kártya - nemcsak fiataloknak


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.