Nem csak a lelket betegíti meg a munkahelyi stressz


Hazánk nemrég csatlakozott egy uniós kezdeményezéshez, amely a munkahelyi egészségfejlesztést igyekszik elősegíteni. A program során a munkaadókat arról próbálják meggyőzni, hogy a dohányzó, helytelenül táplálkozó és stresszes dolgozók által okozott bevételkiesést ellensúlyozni képes a sokszor minimális befektetést igénylő odafigyelés. A magyarok hat évvel élnek kevesebbet, mint az uniós átlag - a fő halálozási ok pedig a szív és az érrendszeri megbetegedések. Mfor.hu háttér.

Az ital sokszor stressz-oldó (Mfor-montázs)

A munkaadónak valójában minden szempontból érdeke az egészséges és jókedvű dolgozó, de ennek sokszor nincsen tudatában, véli Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója.

A betegszabadság vagy táppénz számszerűsíthető kárt okoz, hiszen a munkából kieső dolgozó egyben termeléskiesést is jelent. A helyettesítés túlórával vagy új munkaerő betaníttatásával jár, ami szintén pénzbe kerül. Ugyanakkor az újonnan betanított vagy a beugró munkaerő nem fogja olyan hatékonysággal elvégezni a munkát, mint a lebetegedett dolgozó.

A főigazgató idézett egy nemzetközi kutatást, amely szerint - a kiesés okozta károk megspórolásán túl - a dolgozó egészségébe és jólétébe befektetett minden egyes dollár akár hat dollár nyereséget is hozhat a vállalatnak.

Uniós program a munkahelyi egészségért

Betegség okozta károk

Felmérések szerint az európai munkaerő egynegyede szenved stressz okozta ártalmaktól. Az ebből adódó megbetegedések, valamint a munkakedv hiányából következő hatékonyságvesztés évente húszmilliárd euró kiesést okoz a kontinens vállalatainak. Magyarországon a munkakiesés egy táppénzes napra vetített kára százezer forint körül mozog. 

Magyarország nemrég csatlakozott egy merőben új uniós programhoz, amelynek célja a munkahelyi egészségfejlesztés. A résztvevő országok négy fő területre koncentrálnak: az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás elősegítésére, a dohányzásról - és akár az alkoholról - való leszokás támogatására, valamint a stressz ellensúlyozására, azaz a lelki egészség fejlesztésére.

A felnőtt emberek a nap több mint harmadát munkahelyükön töltik, így könnyebb ott elkezdeni az életmódváltást. Egyedül nagyon nehéz megszabadulni a berögzült káros szokásoktól, különösen ezért hárul fontos szerep egy-egy közösség vezetőire, így a munkaadókra - fogalmazott Dobrev Klára, az Egészséges Településekért Alapítvány elnöke a múlt heti programindítás alkalmával.

Hibás az életmódunk

Utalt arra is, hogy a magyarok hat évvel élnek kevesebbet, mint az uniós átlag - a fő halálozási ok pedig a szív és az érrendszeri megbetegedések. Ezek kialakulása döntően az életmódból és a rossz szokásokból fakad. A magyarok ráadásul hajlamosak inkább orvoshoz fordulni, mint életmódot váltani.

Pedig szakemberek állítják: az egészségügyi ellátórendszer csak 13-15 százalékban képes hozzájárulni az emberek egészséghez, a többi már az egyénen múlik.

A dohányzás tiltása a munkahelyeken és - a tervek szerint - 2009-től a zárt nyilvános helyeken azonban önmagában nem elég. Szakemberek szerint emellett meg kell adni a segítséget a megelőzéshez és a leszokáshoz is. Utóbbi szintén könnyebb közösségben, ráadásul így a csábítás is kisebb a rágyújtásra. Oda kell figyelni arra is, hogy a munkahelyi dohányzás közösségépítő és fontos információ-áramlást elősegítő funkcióit megfelelően helyettesítsék, például egy csocsóasztal felállításával.

Az OEFI egyébként külön trénerekkel segíti a munkahelyi dohányzásról való leszokást. A főigazgató szerint, bár sokan lemorzsolódtak, aki kitartott a két hónapos tréning végéig, az valóban leszokott.

Fentről terjed a stressz

Szakemberek szerint a munkahelyi stressz kiküszöbölésével elkerülhető lenne az - esetenként két hetet is meghaladó - táppénzes hiányzások egynegyede. A stressz egyébként általában vezetői szinten kezdődik. A bizonytalanság, a munkafeltételek előnytelen változása azonban a foglalkoztatottak lelkiállapotát is jelentősen rontja, csökkentve ezzel munkakedvüket és fokozva a betegségekre való hajlamukat.

A rendszeres fizikai aktivitás viszont csökkenti a stressz okozta depressziós tüneteket is, amelyek ma már egyre gyakoribbak munkahelyeken. A jobban teljesítő csapatban javul a belső kommunikáció, a pozitív légkör hatására pedig erősödnek a munkatársi kapcsolatok.

.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.