A munkahelyen nevelnék egészséges életre a magyarokat


A kormány öt éves egészség-megőrzési és prevenciós programot hirdetett, hogy csökkentsék a rendkívül rossz halálozási mutatókat a szűrhető - főleg a daganatos - betegségeknél. Ingyenes szűrés már 2001 óta van, de a hazaiak csak kis százaléka él vele. Szakemberek szerint közösségben jobban motiválható mindenki, ezért a munkahelyen érdemes megcélozni a megelőzéssel az embereket. A prevenció sokszor nem is kerül pénzbe, mindössze életmódváltás és a rossz szokások kiküszöbölése szükséges. Mfor.hu háttér.

A szűrés életet menthet (Mfor-montázs)

A kormány öt éves egészségügyi programot indít, amelynek célja, hogy 2012-re növeljék a veszélyeztetett korcsoportok szűrésen való részvételét és csökkentsék a halálozási mutatót a szűrhető megbetegedéseknél, azaz főleg a daganatos elváltozások esetében, jelentette be vasárnap a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott sajtótájékoztatón Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A helyszínválasztást az indokolta, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben ingyenes szűrővizsgálaton lehet résztvenni. A megelőző program kiegészítő eleme egy külön tájékoztató kampány, amelyre az elkövetkező hét évben 2,5 milliárd forintot fordítanak uniós forrásokból.

A szűrés során néhány egyszerű vizsgálattal megelőzhetők a komolyabb betegségek. A legtöbb esetben azonban már az is elég, ha ez eredmény láttán az illető változtat életmódján - mondta a sajtótájékoztatón Miklós László, az "Ingyenes Komplex egészségügyi szűrés" program vezetője.

A szóvivő kiemelte: az elmúlt hét évben az állam 1,5 milliárd forintot fordított az ingyenes szűrésekre. A tapasztalatok szerint - ha időben felfedezik - a daganatos megbetegedések körülbelül fele gyógyítható - lenne. A legnagyobb probléma ugyanis az, hogy a magyarok nagy része nem veszi igénybe ezt a lehetőséget.

A társadalombiztosítási rendszert pedig jobban megterheli a kialakult betegségek kezelése, mint a megelőzésük. Az egészség elvesztése mellett kevésbé kézzelfogható, de korántsem jelentéktelen az a kár sem, amit a munkaerő esetleges elvesztése okoz.

Mértéktartó becslések szerint hazánkban a halálos kimenetelű daganatos betegségek négy százaléka foglalkozási eredetű. Ez a fajta megbetegedés a világon több százezer, Magyarországon mintegy 1200-1400 dolgozó halálát jelenti évente.

Az ország munkaképes korú lakosságának fokozatos kiöregedése mellett óriási problémát jelent, hogy a magyarok mintegy hat évvel élnek kevesebbet, mint az uniós átlag. A megbetegedések pedig döntően az életmódra és a rossz szokásokra vezethetők vissza.

A magyarok ráadásul hajlamosabbak inkább orvoshoz fordulni, mint életmódot váltani. Pedig szakemberek állítják: az egészségügyi ellátórendszer csak 13-15 százalékban képes hozzájárulni az emberek egészségéhez, a többi már az egyénen múlik.

Mivel közösségi szinten könnyebb motiválni, számos prevenciós program a munkahelyen igyekszik mozgósítani az embereket. A munkáltatói oldalról is támogatott egészségfejlesztési és -megőrzési programok arra az elméletre épülnek, hogy még mindig kevesebbe kerül felhívni a dolgozók figyelmét az életmódból fakadó kockázatokra és erre akciókat építeni, mint amennyi költséget jelentenek a betegszabadság, a táppénz, a helyettesítés és a termeléskiesés okozta károk.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) például 2002 óta működteti az Egészséges Munkahely Programot, amely - a Nemzeti Népegészségügyi Program pontjaihoz kapcsolódóan - ajánlásokat tartalmaz a vállalatok részére. Ennek kritériumrendszere érinti az egészséges táplálkozást, a testmozgást, a munkahelyi dohányzás visszaszorítását, valamint a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt. A programhoz eddig több mint nyolcvan vállalat csatlakozott, amelyek összesen több mint 150 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az Egészségügyi Minisztérium pedig - függetlenül ettől a kezdeményezéstől - 2003 óta hirdeti meg az "Egészségbarát Munkahely" pályázatot, amelynek célja, hogy az induló cégek anyagi támogatást kapjanak a megfelelő munkakörnyezet kialakításához. Idén 11,5 millió forintból 14 munkahelyet támogattak ily módon.

Az "Egészségbarát Munkahely" cím azokat a vállalatokat illeti meg, amelyekben évek óta példaértékű egészségfejlesztés folyik, mind a munkahelyi körülmények, mind pedig a betegségmegelőzés terén.

.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.