A munkahelyen nevelnék egészséges életre a magyarokat


A kormány öt éves egészség-megőrzési és prevenciós programot hirdetett, hogy csökkentsék a rendkívül rossz halálozási mutatókat a szűrhető - főleg a daganatos - betegségeknél. Ingyenes szűrés már 2001 óta van, de a hazaiak csak kis százaléka él vele. Szakemberek szerint közösségben jobban motiválható mindenki, ezért a munkahelyen érdemes megcélozni a megelőzéssel az embereket. A prevenció sokszor nem is kerül pénzbe, mindössze életmódváltás és a rossz szokások kiküszöbölése szükséges. Mfor.hu háttér.

A szűrés életet menthet (Mfor-montázs)

A kormány öt éves egészségügyi programot indít, amelynek célja, hogy 2012-re növeljék a veszélyeztetett korcsoportok szűrésen való részvételét és csökkentsék a halálozási mutatót a szűrhető megbetegedéseknél, azaz főleg a daganatos elváltozások esetében, jelentette be vasárnap a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott sajtótájékoztatón Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A helyszínválasztást az indokolta, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben ingyenes szűrővizsgálaton lehet résztvenni. A megelőző program kiegészítő eleme egy külön tájékoztató kampány, amelyre az elkövetkező hét évben 2,5 milliárd forintot fordítanak uniós forrásokból.

A szűrés során néhány egyszerű vizsgálattal megelőzhetők a komolyabb betegségek. A legtöbb esetben azonban már az is elég, ha ez eredmény láttán az illető változtat életmódján - mondta a sajtótájékoztatón Miklós László, az "Ingyenes Komplex egészségügyi szűrés" program vezetője.

A szóvivő kiemelte: az elmúlt hét évben az állam 1,5 milliárd forintot fordított az ingyenes szűrésekre. A tapasztalatok szerint - ha időben felfedezik - a daganatos megbetegedések körülbelül fele gyógyítható - lenne. A legnagyobb probléma ugyanis az, hogy a magyarok nagy része nem veszi igénybe ezt a lehetőséget.

A társadalombiztosítási rendszert pedig jobban megterheli a kialakult betegségek kezelése, mint a megelőzésük. Az egészség elvesztése mellett kevésbé kézzelfogható, de korántsem jelentéktelen az a kár sem, amit a munkaerő esetleges elvesztése okoz.

Mértéktartó becslések szerint hazánkban a halálos kimenetelű daganatos betegségek négy százaléka foglalkozási eredetű. Ez a fajta megbetegedés a világon több százezer, Magyarországon mintegy 1200-1400 dolgozó halálát jelenti évente.

Az ország munkaképes korú lakosságának fokozatos kiöregedése mellett óriási problémát jelent, hogy a magyarok mintegy hat évvel élnek kevesebbet, mint az uniós átlag. A megbetegedések pedig döntően az életmódra és a rossz szokásokra vezethetők vissza.

A magyarok ráadásul hajlamosabbak inkább orvoshoz fordulni, mint életmódot váltani. Pedig szakemberek állítják: az egészségügyi ellátórendszer csak 13-15 százalékban képes hozzájárulni az emberek egészségéhez, a többi már az egyénen múlik.

Mivel közösségi szinten könnyebb motiválni, számos prevenciós program a munkahelyen igyekszik mozgósítani az embereket. A munkáltatói oldalról is támogatott egészségfejlesztési és -megőrzési programok arra az elméletre épülnek, hogy még mindig kevesebbe kerül felhívni a dolgozók figyelmét az életmódból fakadó kockázatokra és erre akciókat építeni, mint amennyi költséget jelentenek a betegszabadság, a táppénz, a helyettesítés és a termeléskiesés okozta károk.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) például 2002 óta működteti az Egészséges Munkahely Programot, amely - a Nemzeti Népegészségügyi Program pontjaihoz kapcsolódóan - ajánlásokat tartalmaz a vállalatok részére. Ennek kritériumrendszere érinti az egészséges táplálkozást, a testmozgást, a munkahelyi dohányzás visszaszorítását, valamint a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt. A programhoz eddig több mint nyolcvan vállalat csatlakozott, amelyek összesen több mint 150 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az Egészségügyi Minisztérium pedig - függetlenül ettől a kezdeményezéstől - 2003 óta hirdeti meg az "Egészségbarát Munkahely" pályázatot, amelynek célja, hogy az induló cégek anyagi támogatást kapjanak a megfelelő munkakörnyezet kialakításához. Idén 11,5 millió forintból 14 munkahelyet támogattak ily módon.

Az "Egészségbarát Munkahely" cím azokat a vállalatokat illeti meg, amelyekben évek óta példaértékű egészségfejlesztés folyik, mind a munkahelyi körülmények, mind pedig a betegségmegelőzés terén.

.

Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.