A stressz nő, a motiváció csökken a munkahelyekenAhogy a munkaidő hosszabbodik és a stresszes órák száma növekszik a munkahelyen, az alkalmazott annál inkább kénytelen energiáit arra fordítani, hogy megteremtse a privát élete és a munkahelye közti egyensúlyt.

Az elmúlt években a fejlett országokban a versenyszférában meredeken növekedett a munkaórák száma, és nőtt a munkahelyi stressz. Ezzel párhuzamosan egyre többen érzik azt, hogy egy rugalmasabb időbeosztású munkarendben szeretnének dolgozni, és a munkahelyi szabályok valójában megfosztják őket attól, hogy egyensúlyt teremtsenek az életükben. Egyre többen érzik úgy, hogy túl nagy stressz nehezedik rájuk, és a napi munka megfosztja őket attól, hogy ne pusztán droidok, hanem emberi lények legyenek, állítja Allison Pearson, az Evening Standard újsgírója.

Egyre inkább tekintetbe kell venniük a cégeknek, hogy nő a feszültség a dolgozóikban azzal kapcsolatban, megéri-e olyan módon, olyan tempóban dolgozni, ahogy jelenleg teszik. A MORI közvéleménykutató cég adatai szerint az Egyesült Államokban ezer válaszadó mintegy fele a jövőben szeretné maga irányítani, mennyit dolgozik. A megkérdezettek háromnegyede legszívesebben azonnal heti négy munkanapra állna át, a döntés egzisztenciális következményeitől függetlenül.

A szakértők szerint jól járnak a munkaadók, akik tekintetbe veszik az alkalmazottaik rugalmas munkaidővel kapcsolatos kéréseit, mivel így a munkatársak motiváltabbá és eredményesebbé tehetőek. A nagy-britanniai Ipari és Kereskedelmi Minisztérium felmérése szerint azoknak a munkavállalóknak a hetven százaléka, akik kiemelkedően stresszesek, nem rugalmas munkaidőben dolgoznak.

A munkahelyi stressz igen komoly következményekkel jár, így ezt a jelenséget a vállalatok ma már nem hagyhatják figyelmen kívül. Kanadában a vizsgálatok szerint a táppénzen levő munkavállalók 20 százaléka a munkahelyi stresszből eredő betegségek következtében munkaképtelen - ez évi 1 milliárd dollár egyötödét jelenti.

Nagy-Britanniában ötszázezerre teszik azok számát, akik munkahelyi problémák miatt betegednek meg. Itt a kormány kiadott egy 'stress code'-ot, amelyet a vállalati menedzsmentek figyelmébe ajánlanak, hogy megelőzzék a munkavállalók túlterheltségéből és frusztrációjából adódó megbetegedéseket. Ebben kiértékelik a munkahelyi stressz mennyiségét és összetevőit, majd megoldási javaslatokat ajánlanak. Érdemes többek között beleszólást engedni az alkalmazottnak a munkaideje és terhelése kialakításába, odafigyelni az emberek közti viszonyokra és a konfliktusok megelőzésére.


Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.