A stressz nő, a motiváció csökken a munkahelyekenAhogy a munkaidő hosszabbodik és a stresszes órák száma növekszik a munkahelyen, az alkalmazott annál inkább kénytelen energiáit arra fordítani, hogy megteremtse a privát élete és a munkahelye közti egyensúlyt.

Az elmúlt években a fejlett országokban a versenyszférában meredeken növekedett a munkaórák száma, és nőtt a munkahelyi stressz. Ezzel párhuzamosan egyre többen érzik azt, hogy egy rugalmasabb időbeosztású munkarendben szeretnének dolgozni, és a munkahelyi szabályok valójában megfosztják őket attól, hogy egyensúlyt teremtsenek az életükben. Egyre többen érzik úgy, hogy túl nagy stressz nehezedik rájuk, és a napi munka megfosztja őket attól, hogy ne pusztán droidok, hanem emberi lények legyenek, állítja Allison Pearson, az Evening Standard újsgírója.

Egyre inkább tekintetbe kell venniük a cégeknek, hogy nő a feszültség a dolgozóikban azzal kapcsolatban, megéri-e olyan módon, olyan tempóban dolgozni, ahogy jelenleg teszik. A MORI közvéleménykutató cég adatai szerint az Egyesült Államokban ezer válaszadó mintegy fele a jövőben szeretné maga irányítani, mennyit dolgozik. A megkérdezettek háromnegyede legszívesebben azonnal heti négy munkanapra állna át, a döntés egzisztenciális következményeitől függetlenül.

A szakértők szerint jól járnak a munkaadók, akik tekintetbe veszik az alkalmazottaik rugalmas munkaidővel kapcsolatos kéréseit, mivel így a munkatársak motiváltabbá és eredményesebbé tehetőek. A nagy-britanniai Ipari és Kereskedelmi Minisztérium felmérése szerint azoknak a munkavállalóknak a hetven százaléka, akik kiemelkedően stresszesek, nem rugalmas munkaidőben dolgoznak.

A munkahelyi stressz igen komoly következményekkel jár, így ezt a jelenséget a vállalatok ma már nem hagyhatják figyelmen kívül. Kanadában a vizsgálatok szerint a táppénzen levő munkavállalók 20 százaléka a munkahelyi stresszből eredő betegségek következtében munkaképtelen - ez évi 1 milliárd dollár egyötödét jelenti.

Nagy-Britanniában ötszázezerre teszik azok számát, akik munkahelyi problémák miatt betegednek meg. Itt a kormány kiadott egy 'stress code'-ot, amelyet a vállalati menedzsmentek figyelmébe ajánlanak, hogy megelőzzék a munkavállalók túlterheltségéből és frusztrációjából adódó megbetegedéseket. Ebben kiértékelik a munkahelyi stressz mennyiségét és összetevőit, majd megoldási javaslatokat ajánlanak. Érdemes többek között beleszólást engedni az alkalmazottnak a munkaideje és terhelése kialakításába, odafigyelni az emberek közti viszonyokra és a konfliktusok megelőzésére.


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.