Okostelefonnal lehet fizetni a Starbucks kávézókban Amerikában


A Starbucks kávézólánc 6800 amerikai üzletében szerdától mobiltelefonnal is lehet fizetni - jelentette a USA Today.

"Ez kényelmes fizetési mód. Az emberek nem mindig hordják magukkal a kézitáskájukat vagy a pénztárcájukat, de mobiltelefonjukat igen" - jelentette ki Brady Brewer, a Starbucks alelnöke.

Fizetni a hitelkártyáról feltöltött iPhone- vagy BlackBerry-alkalmazások segítéségével lehet, s a cég a szolgáltatást hamarosan hozzáférhetővé teszi  az Android-tulajdonosok számára is.

A kávézólánc a most bevezetett fizetési módszert átmeneti megoldásnak tekinti, mert  hosszabb távon az Ázsiában már rendkívül népszerű, a telefonba épített chipek segítségével működtetett NFC (near-field communcations) technológiát kívánja alkalmazni.

A lap szerint 2010-ben világszerte 100 milliárd dollárnyi kifizetést intéztek mobiltelefonnal. Ez az összeg 2012-re várhatóan megduplázódik.

Az amerikai piac három mobilszolgáltató óriása, a Verizon, az At&T és a T-Mobile nemrégiben bejelentette, hogy Isis néven közös vállalkozást hoz létre az NFC alapú fizetések meghonosítására. Ennek tesztelését jövőre kezdik meg az Egyesült Államokban.

A Starbucks a feltölthető ajándékkártyák sikere nyomán döntött a mobiltelefonos fizetés bevezetése mellett. Az üzletekben minden ötödik vásárlást ilyen kártyával hajtanak végre, s az ügyfelek több mint 1,5 milliárd dollárt töltöttek fel rájuk.

A kávézólánc két üzletében már 2009 óta kísérletezett a mobiltelefonos fizetéssel.

MTI


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.