Hadüzenet a meetingeknekÜzenjünk hadat a meetingeknek - az időpocsékoló, szegényes lefolyású, szükségtelen gyűléseknek, melyeket egyikünk sem érez szükségesnek munkánkhoz.

Részt vettem egy világméretű konferencián, ahol közel ezer ember működött közre abban, hogy áttekintsék és revideálják a szervezet alapelveit és működését. Egy ezer tagú bizottság nehezen tud bármin is egyezségre jutni, és minden szó és mondat heves vita tárgya volt. Egy tíz napos periódus után a résztvevők kimerültek voltak, és nem nagyon tudták, mire szavaznak legközelebb. Csak túl akartak esni az egészen és hazamenni. Talán nagyon demokratikus volt az eljárás, mert minden küldöttet meghallgattak, de az erőfeszítések minősége érezhetően visszaesett a konferencia végére.

Mindenekelőtt, minden gyűlésnek kell lennie célja vagy tárgya. Ez alapvetőnek hangzik, de ha nem lebeg előttünk a találkozó kívánt végkimenetele, akkor minek találkozunk egyáltalán? Sok jó oka van a gyűléseknek, mint például információk kommunikálása, problémák megoldása, új képességek elsajátítása, stb. De ha nem tudunk könnyen azonosítani egy vagy több ilyen okot, akkor nem szabad elhagyni a tervezés ezen szakaszát. A célok rögzítése segít tisztázni, és kritikusabban értékelni őket.

A célok és tárgyak meghatározása után a következő kérdés, hogy kik vegyenek részt a meetingen. Csak olyan személyeket hívjunk meg, akik közvetlenül érintettek és/vagy lényeges információik vannak. Milyen gyakran fordult elő, hogy ült egy meetingen arra gondolva, hogy miért is van ott? Érdekes megjegyezni, hogy a csoport termelékenysége növekszik, ha új tagok csatlakoznak, de egy bizonyos ponton eléri a hatékonyság optimális szintjét. Ha ezen az optimális ponton túl is veszünk be tagokat, akkor a termelékenység hanyatlásnak indul. A kevesebb résztvevő jobb, hiszen itt is érvényesül a csökkenő határhaszon elve.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.