Kirúgás, Elbocsátás, Outplacment?A dolgozói létszám csökkentésének vannak humánus és kevésbé humánus módszerei. Ez utóbbi talán furcsán hangzik, mégis az outplacement ez a majd fél évszázados múltra visszatekintő módszer ezt próbálja megvalósítani. Mint szakemberek kiemelik ennek számos előnye lehet, mind a belső hangulatra, mind a cég hírnevére.

Mit jelent magyarul?

Az outplacement egy újabb szó, melynek nincs a magyar nyelvben megfelelője. A szakemberek magyarul a kihelyezési politikával helyettesítik, de legtöbbször persze az eredeti angol kifejezést használják. A szó azt a gondoskodó vállalati magatartást takarja, amely a szükséglet feletti létszámleépítésnél bekövetkező konfliktusok kezelését végzi külső tanácsadó cég aktív bevonásával. Az outplacement tehát segítség a menesztett alkalmazottak elhelyezkedési esélyeinek javításáért.

Eredete

A rendszert Amerikában találták ki, a második világhaború után, a veterán katonáknak a privát gazdaságba való beilleszkedésére. Az USA-ban ágazattól függően 38-99 százalékban használják. Európában a 80-as évek elejétől terjed, hazánkban pedig csak az utóbbi években jelent meg.

Általában akkor veszi igénybe egy vállalat, ha magasabb pozícióban levő, idősebb menedzsertől kell megválnia, aki már régóta ott dolgozik. Az outplacement mindig külső tanácsadó cég bevonásával történik, s a szolgáltatás összes költségét a vállalat állja. Külföldön gyakran a munkavállaló választhat, melyik tanácsadót szeretné igénybe venni, így annak függetlensége megkérdőjelezhetetlen.

Az outplacement folyamata során a tanácsadók bonyolítják le az elbocsátó beszélgetést. Ezzel azonban nem zárul le a feladatuk. Elbeszélgetnek a munkavállalóval eddigi pályafutásáról, konkrét tanácsokat és infrastrukturális segítséget kap karrierje továbbépítéséhez. Ilyen például az önéletrajzírás, felvételi interjú szimulálása, munkahelykeresési technikák oktatása, pénzügyi és jogi tanácsadás. Mindez történhet legfeljebb tíztagú csoportban vagy egyénileg.

.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.