Eredményes és optimális meetingekAz emberek munkaidejüknek jelentős részét töltik meetingeken. Feltételezhetően, a meeting célja, hogy sok ember összegyűljön annak érdekében, hogy sok munkát elvégezzenek. Mégis, gyakran hallani a résztvevőktől, hogy kárba veszett idő volt a mai megbeszélés, hogy rosszul töltik ki a meeting idejét.

Talán Önnek is ismerősen hangzanak a következő panaszok:

  • Csak folyik az ülés, és mi nem csinálunk túl sok mindent.

  • Ez az egyetlen alkalom, hogy találkozzunk, és egyedül a feladatok átvételére van időnk.

  • Minden héten ugyanaz -- ugyanazok az emberek beszélnek, míg mások hallgatnak.

  • Az egyik héten úgy beszélünk dolgokról, mintha azok nagyon sürgősek és kritikusak lennének, aztán a következő héten ezek eltűnnek a színről.


Magas hatékonysági fokon működő kollektíváknak meg kell tanulniuk, hogyan vezessenek le eredményes megbeszéléseket, amelyeken sok mindent végre lehet hajtani, és amelyek után a résztvevők is elégedettek lesznek. Az eredményes meetingnek a következő alkotóelemei vannak:

Szokatlan tevékenységek

A találkozót kezdhetjük a napi munkától teljesen eltérő intézkedéssel. Ez mindenkiben feltár belső érzéseket, segít kidolgozni az egyén részvételének lehetőségeit az egyes feladatokban és megadja az alaphangot a csapat kölcsönhatásnak. Jó példa erre, amikor egy csapat mindegyik meetingjét egy inspiráló idézettel nyitotta. Minden héten behoz egy idézetet egy tag, felolvassa, és beszél arról, hogy neki személyesen milyen jelentéssel bír. Egy másik csapat minden megbeszélésén az első 15 percét azzal töltik, hogy a tagok "interjút" készítenek egymással egy jellegzetes témában. A találkozók eleji "személyes idő" fokozatosan fejlesztette a közelebbi kapcsolatokat a csapaton belül.

Legyen napirendünk

Egy szervezett napirend segít, hogy mindenki ne terebélyesedjen el a beszélgetés, és az eseményeket követni lehessen. Legyünk együttműködők. Engedjük meg, hogy a tagok konstruktív megjegyzéseket és ajánlatokat tegyenek egymás munkáira. Összpontosítsunk a feladatokra és az emberekre. Magas hatékonyságú csapatokban a team tagoknak van idejük beszélni érzéseikről és gondolataikról ugyanúgy, mint az aktuális munkáról. Ez történhet hivatalosan (egy csapatnál, volt valaki, aki minden gyűlésen elmondott egy anekdotát saját életéből) vagy informálisan, azáltal, hogy olyan atmoszférát teremtünk, amelyben az alkalomszerű kitérők megengedhetők, de a gyűlés dolga is előrehalad.


.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.