Az éves tervezéstől a gördülő tervezésig - 2. részAz alábbi cikk az Institute for International Research (IIR) „A controlling a vállalati gyakorlatban” című szakkonferencia tervezéssel foglalkozó workshop-ján elhangzott vitaindító előadás összefoglalója, melynek közlését legutóbbi számunkban elkezdtünk. A workshop-ot a PwC Consulting képviseletében Kocsis Gábor, Ötvös Péter és Bereczki Árpád vezette.


A vitaindítóban elhangzott adatok, trendek a PwC Consulting nemzetközi felmérései, míg a javaslatok a magyarországi és nemzetközi felmérések illetve tapasztalatok alapján fogalmazódtak meg. Bár a vitaindítóban - és így e cikkben – megfogalmazott javaslatok jelenleg a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számítanak, a nemzetközi felmérésben részt vevő pénzügyi és számviteli vezetők (CFO-k) jelentős részének jövőre vonatkozó elképzelései egybecsengenek ezekkel. Bár az itt megfogalmazott javaslatok egyes részleteinek kialakítására, gyakorlatának megvalósítására vonatkozó tapasztalatok még nem állnak széleskörűen rendelkezésre, a javaslatok alapelveinek áttekintését és alkalmazhatóságának megvizsgálását mindenképpen célszerűnek tartjuk.

VI. Hogyan tovább?

A vállalatok a hagyományos éves tervezési módszer kiváltásában különböző lehetőségek közül választhatnak attól függően, hogy milyen a jelenlegi tervezési folyamatuk, mennyire radikális változást akarnak megvalósítani és mennyire nyerhető meg a cégvezetés támogatása a változáshoz. Az ezekre a lehetőségekre vonatkozó választási szempontokra hoz példát a következő táblázat:


Az 1. ábra


A 2. ábra

Bár a fenti táblázatban ismertetett változási lehetőséghez kapcsolt folyamat- és egyéb jellemzők kombinációjára sok alternatíva létezik, a vállalatok többsége a harmadik vagy negyedik változási lehetőséghez kapcsolódó elemeket alkalmazza. A „Kapcsolódjunk a stratégiához/ Használjunk Kulcs Teljesítmény Mutatókat” lehetőség gyors eredményeket hozhat és a megvalósítása sem kíván túlságosan sok ráfordítást, míg az „Alkalmazzunk értékalapú menedzsmentet” lehetőség hosszabb távú megoldás jelentős kezdeti ráfordítással jár.

A fenti változási lehetőségek egyes elemeinek kombinációjával és egymásra épülő alkalmazásával meg lehet valósítani a tervezés fő hangsúlyának az éves tervezésről a gördülő tervezésre való eltolását.

.

Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.