Üzleti hírszerzés törvényesenKémeket és titkos ügynököket kellene alkalmaznunk vevőink és versenytársaink megismerése érdekében az üzleti hírszerzés során? Nem egészen. Az üzleti hírszerzés valódi jelentése a hazai üzleti életben egyelőre kevéssé ismert. A szakkifejezés ugyanis kizárólag legális csatornákon elérhető üzleti információk gyűjtésének, feldolgozásának, értékelésének és elemzésének sajátos szemléletű módszertanát takarja.

Míg mára a hazai gazdasági társaságok üzletpolitikájának többnyire szerves részévé vált fizikai biztonságuk megteremtése és fenntartása, addig szellemi értékeik megfelelő védelmére sok esetben nem fektetnek kellő hangsúlyt. A vezetőik többnyire maguk sincsenek tisztában azzal, hogy a vállalkozás mennyire tele van sebezhető pontokkal. Idetartozhat például, hogy nincs megfelelő biztonsági szolgálat, hiányos az információkezelési rendszer, illetve az összes számítógépes adatállomány bárki számára könnyedén elérhető. Elgondolkodtató lehet az a statisztika is, amely szerint a legtöbb munkahelyen a dolgozók 80 százaléka munka után bekapcsolva hagyja számítógépét. A kényes üzleti információk sok esetben szabadon, bárki számára hozzáférhetők, ami komoly kockázatot jelent. A piaci versenytársak agresszív érdeklődése ilyen és ehhez hasonló esetekben felkészületlenül éri a vállalkozást.

A biztonsági hiányosságok mellett a kommunikációs stratégia helytelen megválasztása is jelentős károkat okozhat. Az éves jelentések, sajtónyilatkozatok, interjúk, honlapok stb. nem megfelelően publikált apró információs morzsái is komoly értéket jelenthetnek a konkurencia számára.

Pedig az üzleti hírszerzés módszertana és egyedi megoldásai megfelelő védelmet és kellő biztonságot nyújthatnak a konkurencia tevékenysége ellen éppúgy, mint a piaci változásokkal szemben. Mert kiélezett piaci helyzetben a versenytársaktól beszerezhető információ minden pénzt megérhet.

Offenzív és defenzív hírszerzés

De mit is jelent az üzleti hírszerzés? Ipari kémkedést? Nem! Mielőtt valaki a vállalati kultúrát kémek és titkos ügynökök tömegeinek alkalmazásával képzelné el, érdemes tisztázni, hogy az üzleti hírszerzés (Business Intelligence – BI) a hazai üzleti életben egyelőre kevéssé ismert szakkifejezés, és kizárólag legális csatornákon elérhető üzleti információk gyűjtésének, feldolgozásának, értékelésének és elemzésének sajátos szemléletű módszertana. Egyik meghatározó jellemzője, hogy a vállalatok egyedi igényeire szabott megoldásaival segíti az adott szervezetet az operatív és stratégiai céljai elérésében. Tevékenységi területe többek között egy szegmens pontos versenypiaci felmérése, különböző kockázatok időbeni felismerése és kiszűrése, a várható piaci változások előrejelzése, a felmerülő krízishelyzetek optimális kezelése. Mindemellett a konkrét termékek és szolgáltatások, illetve a szervezeti felépítés továbbfejlesztése során is fontos lehet az alkalmazása.


.

Olvasta már?hirdetés
Egy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésreEgy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésre

Igazi buzzword lett az informatikushiány, így nem csoda, hogy egyre több cég száll be a képzésébe.

.
hirdetés
elrejt
 
.