Megvannak a plázastop első áldozatai


Nem épülhet meg három Penny Market és egy Metro áruház sem, ugyanis az építők hiába kértek felmentést a januárban bevezetett plázastop alól, az illetékes bizottság elutasította kérésüket. Épülhet viszont több kisebb üzlet és hűtőház is, a felmentési kérvények többségét ugyanis elfogadta a bizottság. Mfor.hu-háttér.

Január óta bele kell férni 300 négyzetméterbe

Még november végén fogadta el a parlament azt a jogszabályt, melynek értelmében idén januártól 2014 végéig nem lehet 300 négyzetméternél nagyobb üzleteket és bevásárlóközpontokat építeni, az érintett körbe tartozó létesítmények építési engedélyét automatikusan megtagadják az eljáró hatóságok. Persze azért maradt egy kiskapu, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által felállított bizottságnál lehet kérni a felmentést a plázastop alól.

Oláh Lajos független parlamenti képviselő még április közepén nyújtott be kérdést Matolcsy Györgyhöz, a honatya arra volt kíváncsi, eddig kik kértek és kik kaptak felmentést a jogszabály alól. Matolcsy kiemeli: a felmentésről döntő bizottság a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek által kijelölt tagokból áll. A testület összesen öttagú, elnöke Király Péter, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatója. Mellette két-két tagot delegált az NGM és a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A felmentési kérelmek elbírálásakor a bizottság elsősorban a környezetvédelemmel, a vidékfejlesztésre gyakorolt hatással, valamint a tervezett beruházás helyén már meglévő kereskedelmi építmények környezetre és vidékre gyakorolt hatásai összességének mérlegelésével dönt - válaszolta Matolcsy. A miniszter hozzátette: április közepéig 41 felmentési kérelmet nyújtottak be, melyekből 29-et tárgyalt a bizottság. 12 esetben a kérelem elutasítására, 15 esetben a támogatására tett javaslatot, 2 esetben pedig további információkat kért.

Feketelistán a Penny Market?

Matolcsy válaszában tételesen felsorolta a támogatásra és az elutasításra javasolt felmentési kérelmeket is. Eszerint a plázastop eddigi legnagyobb vesztese a Penny Market, mely két cégen keresztül összesen három helyen kért felmentést a plázastop alól, azonban a bizottság mindhárom esetben a kérelem elutasítását javasolta. Így Hajdúsámsonban, Albertirsán és Fóton sem nyithat üzletet a diszkontlánc. A nagy szereplők közül egy esetben elutasították a Metro kérelmét is, a cég Keszthelyen nyitott volna új üzletet.

Elutasították még többek között a South Airport Park Duo Kft. kérelmét is, a cég a ferihegyi kereskedelmi park területén lévő vegyes iparcikk-üzletét bővítette volna. A bizottság megtorpedózta két debreceni, egy váci és egy szegedi élelmiszerbolt építését is, illetve elutasításra javasolta a Dolium Hordógyártó és Faipari Kft. kérelmét, a cég Budapesten nyitott volna bevásárlóudvart.

Főleg kisvállalkozók a jogszabály nyertesei

A nemzetgazdasági miniszter válaszában tételesen felsorolta a támogatásra javasolt kérelmeket is, a listából az derül ki, hogy a bizottság elsősorban kisvállalkozóknak kíván kedvezni a plázastop alóli felmentés megadásával. A kedvezően elbírált kérvények közül a legismertebb név talán a MATUSZ VAD Zrt., a cég Felsőtárkányban és Győrben építhet hűtőházat, melyben fagyasztott húsokat és élelmiszereket tárolnának.

A jelek szerint a bizottság előnyben részesíti a gépjármű kereskedéseket és alkatrész üzleteket is, hiszen az elfogadott kérelmekből négy is ebbe a szektorba tartozik. A jelek szerint Nyíregyházán működik a legjobban a plázastop ellenes lobbi, ugyanis a 13 felsorolt támogatásra javasolt kérelemből négy a szabolcsi megyeszékhelyhez kapcsolódik. Eközben Budapest például mindössze két pozitív kérvénnyel érintett a listán.

Brüsszelben bízhatnak az elutasítottak

Akiknek a kérelmét elutasította a vizsgálóbizottság, azok lassan már csak abban bízhatnak, hogy az Európai Bizottság is talál kivetnivalót a plázastopban. A brüsszeli testület már március közepén bejelentette, hogy vizsgálja az érintett jogszabályt, hogy az megfelel-e a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságáról szóló EU-irányelveknek.

Emellett a tavaly elfogadott törvényben van még egy kiskapu, ugyanis a hatóságok csak az építési engedély kiadását tagadhatják meg. Vagyis elméletileg bármelyik nagy üzletlánc vehet vagy bérelhet már meglévő épületeket, ott pedig minden gond nélkül nyithat új üzletet.

Beke Károly

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.