Munkahely és dohányzás - hogy is van?Átélted-e már azt a helyzetet, amikor nem lehet rágyújtanod ott és akkor, amikor Te szeretnéd és éppen nagyon jól esne?

Az érem másik oldala azonban, hogy: előfordult-e már veled, hogy mások füstjét kellett "élvezned" esetleg órákon át, míg ruhád, hajad átvette a szagot, az egyéb következményekről nem is beszélve.

Minden negyedik ember füstöt ereget?

A dohányzás nagyszerűen alkalmas arra, hogy szembeállítsa egymással a társadalom két részét: dohányzókat és nem dohányzókat. Csak hogy az arányokról is szó essék: a felnőtt lakosság közel 40%-a, az általános, ill. középiskolai tanulók 18-20%-a rendszeresen dohányzik.

Van azonban a férfiak között egy olyan korosztály, ahol megváltozik az arány és többen vannak a dohányosok, mint a nemdohányzók, nevezetesen a férfiak 50-54 év közötti korcsoportjában a dohányosok aránya meghaladja az 50%-ot.

Senki nem vitatja már azt a kijelentést, hogy a dohányzás népbetegség, ugyanis elterjedtségét és az egészségi állapotra gyakorolt hatásait tekintve ez nem vitatható.
Statisztikák szerint első cigarettáját az "átlag-magyar" 12,7 éves korában szívja el, azaz általános iskolás korában. Ami azonban még ettől is megdöbbentőbb, hogy az első cigarettát elszívók több, mint kétharmada rövidebb-hosszabb időre rá is szokik a dohányzásra.

A munkahelyi szabályozás

A munkahelyen átlagosan napi 8-10 órát töltünk, legtöbbször olyan kollégákkal, akiket nem mi választunk magunk mellé. Gyakran egy helyiségben kell dolgoznunk olyanokkal, akik dohányfüstöt eregetnek magukból félóránként.

Hazánkban közel 10 éve érlelődött az ún. dohányellenes törvény gondolata, míg végül a Parlament elfogadta a dohánylobbi által többször is élesen támadott törvényt a nemdohányzók védelméről.

A munkahelyi dohányzást hat évvel ezelőtt már jogszabály próbálta fedezni, felemás eredménnyel. A szabályozás alapelveit illetően van valami, amit a dohányosok is elismernek, mégpedig, hogy sohasem a nemdohányzó ember passzivitása zavaró, hanem a dohányos füstje bántó. Tehát a szabályozásnál ezt kell szem előtt tartani, pl. a mindenki (főleg gyermekek!) számára nyitva álló, zárt légterű helyeken ne, csak az erre kijelölt helyen engedjék a dohányzást.


.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.