Pataky: feszültségeket generált a kormány a munkaerőpiacon


Hiába hozott jószándékú intézkedéseket a kormány az elmúlt időszakban, és tömegeket terelt a munkaerőpiacra, mondván "ne otthon henyéljen segélyen", azzal feszültségeket növelte - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke egy hétfői konferencián. Mfor.hu-tudósítás.

Érdemi gazdasági növekedés nélkül nem lehet érdemi foglalkoztásbővülés

"Magyarország számára is az egyik legnagyobb kihívás az elmúlt 10-20 évben a foglalkoztatás kérdése volt" - nyitotta beszédével a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) konferenciáját Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. "Hazánkban stagnáló munkanélküliség mellett jelentős foglalkoztatásbővülés valósult meg a válság után. És hangsúlyozom: nem a közmunkából táplálkozik ez a bővülés. 2010-ben 100-110 ezer ember volt foglalkoztatva, most ennél nagyjából 9000-rel vannak többen" - hangsúlyozta.
Mind a teljes foglalkoztatotti körben, mind a részmunkaidősben bővült a foglalkoztatotti kör, tehát az a feltevés sem igaz, hogy a bővülés a részmunkaidős foglalkoztatásnak köszönhető - emelte ki Czomba Sándor.

Az államtitkár három pontban foglalta össze a bővülés legfontosabb elemeit. Elsőként a fenntartható gazdasági növekedést említette, hiszen úgy véli: érdemi növekedés nélkül nem lehet érdemi foglalkoztatásbővülés sem. A foglalkoztatási eszközrendszer csak egy bizonyos ideig tud működni, és képes arra, hogy a 3,7 és 4 millió foglalkoztatotti létszámmal pozitív eredményeket mutasson, de nem képes csodákra.

Másik fontos elem, a vállalkozásfejlesztést ösztönző politikai intézkedések Czomba Sándor szerint. Hitelezés nélkül a vállalkozások, gazdaságok nem tudnak fejlődni. "Bizonyos ágazatokban ez azonban teljesen leállt" - fogalmazott az államtitkár. Harmadik elemként a foglalkoztatást segítő intézkedéseket emelte ki.

Pénzt keresne a devizapiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

"Még egyszer szeretném megerősíteni a kormány álláspontját: a foglalkoztatás bővülését elsősorban a versenyszférában szeretnénk megvalósítani. A közmunka csak eszköz és nem cél. A 100 ezer új belépő 80 százaléka lehet most még közmunkás, és 20 százaléka a versenyszférában jelenik meg, de 2017-re ennek az aránynak fele-felének kellene lennie" - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Mennyiségi és minőségi munkaerőhiány van

A munkaerőpiac és a foglalkoztatásbővülés szempontjából kiemelkedően fontos a befektetői bizalom - vette át a szót Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. A legnagyobb probléma ugyanis, hogy a magyar vállalkozások jelentős része némi szkepticizmussal néz a jövőbe, nem látja biztonságban a jövőbeli befektetéseket. "Azt látjuk, hogy kivárnak a vállalkozások, és nem növelnek létszámot. Úgy gondolom, hogy objektíven nézve a helyzetet lehetne. Ezért a feladat, hogy nagyobb bizalmat adjunk a vállalkozásoknak". Ha a vállalkozások ismét bízni kezdenek, megnyílnak a hitelcsatornák is Rolek szerint.

Miközben nagyon sokan hosszú távon sem tudnak munkához jutni, tulajdonképpen kiszorultak a piacról, a másik oldalon pedig hiányelemeket látnak a szakemberek. Ez nem csak mennyiségi, de minőségi munakerőhiány is Rolek Ferenc szerint.

Komolyan kell vennie egymást a partnereknek

Gyakorlatilag 1992-93 óta ugyanazzal a problémákkal küszködik a magyar munkaerőpiac, és úgy tűnik, hogy beállt a foglalkoztatás, és a kiszorulók egy nagy stabil tömeget jelentenek. "Azt gondolom, hogy valóban jó lenne, ha nem a felszínt próbálnánk kapargatni, hanem valós problémákat oldanánk meg" - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. A szakember szerint látszik, hogy mélyen gyökerező problémák vannak.

A kormány jelentősen megnövelte a munkaerő kínálatot, miközben a kereslet stagnál. Tehát úgy gondolta: "ne henyéljenek otthon segélyen" és a munkaerőpiac felé tolta az embereket. Pataky Péter szerint hiába a jó szándékú intézkedések, azok nagyobb feszültségeket generáltak a piacon. A szakember szerint a megoldáshoz vezető út első lépése a valódi, konszenzuson alapuló közteherviselés és jövedelempolitika lehetne. Ebből ugyanis kiszámítható, stabil gazdasági környezet jönne létre, és megteremthetné a gazdasági növekedést, amiből következően pedig létrejönne a valódi kereslet, és olyan álláshelyek alakulnának, amit eddig minden kormány megígért: igazi, értéket teremtő munkahelyek. "Mindez akkor valósulhat meg, ha a szociális partnerek, a politika, a kormány komolyan veszi egymást és valódi párbeszéd indul meg" - húzta alá Pataky Péter.

Székely Sarolta

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.