A Nissan is gyártana környezetbarát autókat


A Nissan Motor Co. hétfőn közzétette saját hibrid (árammal és benzinnel), illetve bio-etanollal, valamint más "zöld" energiaforrásokkal működő autók kifejlesztésére vonatkozó tervét. A második legnagyobb japán autóipari vállalat nem akar lemaradni a Toyota és a Honda mögött, amelyek már rendelkeznek saját "zöld járművekkel".

A Nissan Zöld Program 2010 nevet viselő terve értelmében saját technológiára alapozva jelenik meg 2010-ben először a hazai és az amerikai piacokon környezetbarát, alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású járműveivel.

Közülük is az Altima sedan , a Toyota technológiájára épülő jármű lesz az első, amelyet már jövő tavasszal meg lehet vásárolni az USA-ban.

A Nissan mindemellett a Reanault-val szövetségben 2007 első felében készül megjelenni 2 literes környezetbarát dízel autójával, továbbá a 2007/08-as üzleti évben fokozatmentes váltóval, úgynevezett CVT-vel felszerelt autójából 1 milliót szándékozik értékesíteni, vagyis összes eladott autójának 24 százaléka már ilyen technikával fog rendelkezni. 2006 márciusáig 450 ezer CVT-vel felszerelt autót adtak el.

A CVT-s autók az automata sebességváltós autóknál 10 százalékkal kevesebb szén-dioxiodot bocsátanak a levegőbe.

A Nissan tervezi még teljesen elektromos meghajtású, hidrogén-cellás jármű gyártását, illetve új iparági standardnak szánt lítium-ion akkumulátor kifejlesztését is. A cég azt ígéri, hogy elsőként jelenik majd meg a világon 2010-ben a hagyományos belső égésű motorok feljavított változatával, amelynek révén a gépjármű 3 liter benzint fogyasztása mellet tesz meg 100 kilométert.

Carlos Ghosn, a Nissan vezérigazgatója egészen a közelmúltig visszafogottan nyilatkozott a vásárlóknak túl sokba kerülő, a gyártóknak pedig kevés profitot biztosító hibrid technológiáról. Most viszont azt közölte, hogy a Nissan olyan technológiákban gondolkodik, amelyek esetében a költségek és az árak már az induláskor jövedelmet biztosítanak.

A Honda és a Toyota ez év elején már vázolta a környezetbarát autókra vonatkozó középtávú fejlesztési terveit, és ugyanezt tette a General Motors Corp., a Ford Motor Co. és a DaimlerChrysler AG is.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.