A geotermikus energiáé lehet a jövőSzakértők szerint a világ energiaigényének 250 ezerszeresét lehetne kinyerni a föld alól, geotermikus energia formájában. Ha képesek volnánk kiaknázni a lehetőséget, az egyszer s mindenkorra megoldhatná az energiaellátási problémákat, mégpedig tisztán, csöndesen és gyakorlatilag semmilyen környezeti kárt nem okozva.

A geotermikus erőművek elvben nagyon egyszerűen működnek. A 4-5 kilométerrel a földfelszín alatt lévő forró kőzetre hideg vizet engedve gőz fejlődik, ami turbinákat hajtva áramot és hőt termel. Amerikai kutatók szerint az Egyesült Államok alatt lévő hőmennyiség 40 százalékának kiaknázásával az ország energiaszükségletének 56 ezerszereséhez lehetne hozzájutni.

A Massachusetts Institute of Technology tanulmánya szerint 2050-ben már ott tarthat a technológia, hogy 0,8-1 milliárd dolláros ráfordítással 100 gigawattos erőmű építhető, ami több mint száz atomerőmű termelésének felel meg - közli az AP.

A módszernek azonban hátrányai is vannak. A fúrások egyrészt könnyen földrengéseket is okozhatnak, másrészt igen költségesek is. Egyetlen 4,5 kilométer mély fúrás akár 7-8 millió dollárba is kerülhet, míg egy olajkút létrehozása másfélmillióba sem került az USA-ban 2004-ben. Ezenkívül a megfúrt kőzetek néhány évtized alatt kihűlnének, s így máshol újra kellene kezdeni a folyamatot.

Menedzsment Fórum

Pályázzon, segítünk!
Ha az Ön cége legalább 3 lezárt üzleti évvel rendelkező termelővállalat, érdemes megtekintenie a következő két pályázatot!

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

.
Ajánló

Csomagot küld, postázó dobozra van szüksége? Ne keresse tovább!
Esetleg csomagoló papír, leszakítóhenger kellene? Akkor sem esünk kétségbe, ha Ön stretch vagy légpárnás fóliába tekerne valamit!
Ráadásként most karácsonyi csomagolópapírját is megveheti!
Csomagolóanyagok széles választékban!

.
Ezeket olvasta már?

Korrigálnunk kell

Mégsem érint rosszul sok frankhitelest a forintosítás

Kevesebb a nyugdíjas

18 ezerrel kevesebben kaptak nyugellátást 3 hónap alatt

Elképesztő fővárosi tervek, melyek már nem valósulnak meg?.
hirdetés
100 milliárddal több „szabad” pénzünk lett októberben100 milliárddal több „szabad” pénzünk lett októberben

Mialatt a banki megtakarítások tovább csökkennek a látra szóló és folyószámlabetétekben tartott pénz mennyisége továbbra is nő.

.
hirdetés
elrejt
 
.