Felcsút zsebelte be messze a legtöbb TAO-pénzt tavaly is


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Tavaly újabb 1,5 milliárd forint jutott a felcsúti alapítvány számára a TAO-pénzekből. Ezzel a 2011 óta megkapott teljes összeg 6,8 milliárd forintra emelkedett.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) interaktív térképet készített a TAO-pénzek felhasználásáról, mely alapján tavaly is A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány volt a legvonzóbb az "adakozó" vállalkozások számára. Toronymagasan a legnagyobb összeg folyt ugyanis a szervezet kasszájába.

A TAO-ról

2011. július elseje óta társasági adókedvezmény vehető igénybe, ha a vállalkozások támogatják a látvány-sportágakat (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong). A támogatás céljai törvényben meghatározottak, ezért a befolyó pénzt többek között utánpótlás-nevelésre, a képzéssel összefüggő feladatokra, infrastruktúra fejlesztésére, beruházásokra, felújításokra lehet fordítani. Az igénylő sportszervezetnek erről egy sportfejlesztési programot kell készítenie, aminek megfelelőségéről majd a Nemzeti Sport Intézet (NSI) dönt.

A térkép segítségével a TAO-programok szerinti lebontásban (Működés és tárgyi eszköz; Sporttelep-felújítás és Kiemelt projektek) nézhetjük meg, melyik klub, alapítvány mekkora összegben részesült. Az mfor.hu összesítése során a működési és tárgyi eszköz, illetve a kiemelt projektek szerinti lebontásra fókuszált. Utóbbi keretén belül tavaly 8 projektet összesen 4,5 milliárd forint értékben támogattak, ennek pedig 34 százaléka egyetlen szervezet "zsebében landolt".

Legyen velünk a Facebookon is!

Felcsút kiemelkedő támogatottságát jól jelzi, hogy a tavaly kapott összeg majdnem 1,5-szerese a második helyen álló Mezőkövesd Zsóry Futball Club "jussának", melynek összesen 665 millió forint jutott. A borsodi újonc NBI-es gárda a kiemelt projekten belül 357 milliót kapott, ugyanakkor a működési és tárgyi eszköz támogatás keretén belül is elnyert még 307,7 milliót. A helyzet különlegessége, hogy az elérhető legfrissebb beszámoló alapján ez a 665 milliós támogatás a 2012-es bevételeknek több mint a 24-szeresét(!) jelenti. A rangsorunk harmadik helyezettje a másodosztályban szereplő Gyirmót FC, mely 652,8 millió forintot kapott, ám ezt kizárólag a kiemelt projekt program keretén belül, amit szinte teljes egészében infrastrukturális fejlesztésre irányoztak elő. Ha összevetjük a támogatás nagyságát a 2012-es bevétellel, akkora differencia nem mutatkozik, mint a Mezőkövesd esetében, hiszen 212 millióhoz jutott a beszámoló alapján az NBII-es gárda.

Szintén jelentős, félmilliárd forint feletti TAO-támogatást kapott a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC, összesen 646,6 milliót. Ez 443,4 milliót jelent a kiemelt projektből és még 203 milliót a működési és tárgyi eszköz programból.

A Felcsút az elmúlt 3 év nyertese

Mivel visszamenőleg is elérhetők az adatok az MLSZ adatbázisában, egy összesítést is elvégeztünk, melynek eredménye túl nagy meglepetést nem okozott. A kiemelt projekten belül kiosztott összesen valamivel több mint 19 milliárd forintnak a 35 százaléka került a felcsúti alapítványhoz, vagyis 6,8 milliárd. Ezzel pedig toronymagasan vezeti még azt a ranglistát is, amit a működési és tárgyi eszköz támogatások figyelembe vételével készítettünk el.

A Felcsút előnye megdöbbentő, hiszen a második helyen álló Újpest 1,5 milliárdos támogatását az "orbáni foci alapítványé" 4,5-szer haladja meg. A dobogónk harmadik fokára a Debreceni Labdarúgó Akadémia került majdnem 1,4 milliárd forinttal - ebből mindössze 143 millió forint az, amit nem a kiemelt projekt programból kaptak. A Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre valamivel több mint 1,3 milliárdhoz, a Fradi majdnem 1,2 milliárdhoz jutott 3 év alatt. Egymilliárdnál is többet kapott még a Vasas, illetve a Szolnok MÁV Utánpótlás.

NBI-ben a bajban lévő Újpest kapta a legtöbbet tavaly

Ha csak azokat a klubokat nézzük, akik jelenleg az NBI-ben szerepelnek, illetve csak a tavalyi évben kiosztott támogatásokra fókuszálunk, akkor a legtöbb pénz az Újpest támogatását szolgálta. A lila-fehér klub ugyanis 464 millió forintot kapott kiemelt projekt támogatására. A dobogóra néhány milliós eltéréssel még a Mezőkövesd és a Győri ETO fért fel, 357 és 354 millióval. A legkevesebb támogatásban, mindössze néhány tízmillióban részesült a Szombathelyi Haladás, a Pécsi MFC, a Puskás Akadémia és a Debrecen. A Fehérvár FC-re viszont nem találtunk információt, így ennek tükrében azt mondhatjuk, hogy nem kapott tavaly TAO-pénzt.

Mindezekkel kapcsolatban azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy ebben a részben kizárólag az NBI-es klubokat működtető cégekre fókuszáltunk, az utánpótlást irányító egyazon klubhoz köthető társaságokat itt figyelmen kívül hagytuk.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Péterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknakPéterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknak

Haladéktalanul meg kell kezdeniük a felkészülést az egy év múlva hatályba lépő Európai Adatvédelmi Rendeletben foglaltak betartására a magyar vállalatoknak.

.
hirdetés
elrejt
 
.