Felcsút zsebelte be messze a legtöbb TAO-pénzt tavaly is


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Tavaly újabb 1,5 milliárd forint jutott a felcsúti alapítvány számára a TAO-pénzekből. Ezzel a 2011 óta megkapott teljes összeg 6,8 milliárd forintra emelkedett.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) interaktív térképet készített a TAO-pénzek felhasználásáról, mely alapján tavaly is A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány volt a legvonzóbb az "adakozó" vállalkozások számára. Toronymagasan a legnagyobb összeg folyt ugyanis a szervezet kasszájába.

A TAO-ról

2011. július elseje óta társasági adókedvezmény vehető igénybe, ha a vállalkozások támogatják a látvány-sportágakat (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong). A támogatás céljai törvényben meghatározottak, ezért a befolyó pénzt többek között utánpótlás-nevelésre, a képzéssel összefüggő feladatokra, infrastruktúra fejlesztésére, beruházásokra, felújításokra lehet fordítani. Az igénylő sportszervezetnek erről egy sportfejlesztési programot kell készítenie, aminek megfelelőségéről majd a Nemzeti Sport Intézet (NSI) dönt.

A térkép segítségével a TAO-programok szerinti lebontásban (Működés és tárgyi eszköz; Sporttelep-felújítás és Kiemelt projektek) nézhetjük meg, melyik klub, alapítvány mekkora összegben részesült. Az mfor.hu összesítése során a működési és tárgyi eszköz, illetve a kiemelt projektek szerinti lebontásra fókuszált. Utóbbi keretén belül tavaly 8 projektet összesen 4,5 milliárd forint értékben támogattak, ennek pedig 34 százaléka egyetlen szervezet "zsebében landolt".

Legyen velünk a Facebookon is!

Felcsút kiemelkedő támogatottságát jól jelzi, hogy a tavaly kapott összeg majdnem 1,5-szerese a második helyen álló Mezőkövesd Zsóry Futball Club "jussának", melynek összesen 665 millió forint jutott. A borsodi újonc NBI-es gárda a kiemelt projekten belül 357 milliót kapott, ugyanakkor a működési és tárgyi eszköz támogatás keretén belül is elnyert még 307,7 milliót. A helyzet különlegessége, hogy az elérhető legfrissebb beszámoló alapján ez a 665 milliós támogatás a 2012-es bevételeknek több mint a 24-szeresét(!) jelenti. A rangsorunk harmadik helyezettje a másodosztályban szereplő Gyirmót FC, mely 652,8 millió forintot kapott, ám ezt kizárólag a kiemelt projekt program keretén belül, amit szinte teljes egészében infrastrukturális fejlesztésre irányoztak elő. Ha összevetjük a támogatás nagyságát a 2012-es bevétellel, akkora differencia nem mutatkozik, mint a Mezőkövesd esetében, hiszen 212 millióhoz jutott a beszámoló alapján az NBII-es gárda.

Szintén jelentős, félmilliárd forint feletti TAO-támogatást kapott a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC, összesen 646,6 milliót. Ez 443,4 milliót jelent a kiemelt projektből és még 203 milliót a működési és tárgyi eszköz programból.

A Felcsút az elmúlt 3 év nyertese

Mivel visszamenőleg is elérhetők az adatok az MLSZ adatbázisában, egy összesítést is elvégeztünk, melynek eredménye túl nagy meglepetést nem okozott. A kiemelt projekten belül kiosztott összesen valamivel több mint 19 milliárd forintnak a 35 százaléka került a felcsúti alapítványhoz, vagyis 6,8 milliárd. Ezzel pedig toronymagasan vezeti még azt a ranglistát is, amit a működési és tárgyi eszköz támogatások figyelembe vételével készítettünk el.

A Felcsút előnye megdöbbentő, hiszen a második helyen álló Újpest 1,5 milliárdos támogatását az "orbáni foci alapítványé" 4,5-szer haladja meg. A dobogónk harmadik fokára a Debreceni Labdarúgó Akadémia került majdnem 1,4 milliárd forinttal - ebből mindössze 143 millió forint az, amit nem a kiemelt projekt programból kaptak. A Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre valamivel több mint 1,3 milliárdhoz, a Fradi majdnem 1,2 milliárdhoz jutott 3 év alatt. Egymilliárdnál is többet kapott még a Vasas, illetve a Szolnok MÁV Utánpótlás.

NBI-ben a bajban lévő Újpest kapta a legtöbbet tavaly

Ha csak azokat a klubokat nézzük, akik jelenleg az NBI-ben szerepelnek, illetve csak a tavalyi évben kiosztott támogatásokra fókuszálunk, akkor a legtöbb pénz az Újpest támogatását szolgálta. A lila-fehér klub ugyanis 464 millió forintot kapott kiemelt projekt támogatására. A dobogóra néhány milliós eltéréssel még a Mezőkövesd és a Győri ETO fért fel, 357 és 354 millióval. A legkevesebb támogatásban, mindössze néhány tízmillióban részesült a Szombathelyi Haladás, a Pécsi MFC, a Puskás Akadémia és a Debrecen. A Fehérvár FC-re viszont nem találtunk információt, így ennek tükrében azt mondhatjuk, hogy nem kapott tavaly TAO-pénzt.

Mindezekkel kapcsolatban azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy ebben a részben kizárólag az NBI-es klubokat működtető cégekre fókuszáltunk, az utánpótlást irányító egyazon klubhoz köthető társaságokat itt figyelmen kívül hagytuk.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.