Túllépnének a hűtőmágnesen a marketingesek


Borotválkozni egy parkolóban, képeket felismerni egy próbafülkében, habpartizni a szabad ég alatt - ilyen és ehhez hasonló ötletekkel próbálnak újítani a marketingesek, akiket idén is díjaztak az Arany lolliPOP versenyen.

Túl a hűtőmágnesen (mfor-montázs)

Azon túl, hogy a Mol imázsát erősítette, szórakoztatott, sőt még tisztálkodási lehetőségekre is alkalmas volt az úgynevezett BodyWash, amely két díjat - az integrált btl-aktvitások kategórián belül legjobb design és legjobb technika - nyert idén idén az Arany lolliPOP marketingversenyen.

Az embermosóval fesztiválokon jelent meg a promóciót lebonyolító Pro-Wide Rendezvényügynökség Kft., hogy az autómosó szolgáltatás újraértelemezésével és megszemélyesítésével erősítsék a fiatalokban a márkával kapcsolatos érzelmi kötődéseket. Az aktivizáló programot úgy próbálták különlegessé tenni, hogy habpartit szerveztek a jelentkezőknek, akikről vízpermet mosta le a habot, sőt meg is szárították őket.

Az egyes rendezvényeken a leglátogatottabb programhelyszíneken építették fel a "mosószigetet". Az eredetileg gyermekek szórakoztatására alkalmas felfújható játékpark így egy más korosztály, a fiatal felnőttek számára vált vonzó programmá. "Egyszerre játszhattak, zenét hallgathattak, és mosakodhattak az érdeklődők" - mondta az mfor.hu-nak Kulicz Gábor, a cég ügyvezető igazgatója.

Az embermosóAz embermosó (instoremarketing.hu)

Hozzátette: az akció sikerét elsősorban annak köszönhetik, hogy fel tudták kelteni a célközönség érdeklődését, és meg tudták mozgatni őket. A játéksziget előtt kígyózó sorok álltak, több mint kilencezren vettek részt a programban.

Lábszőrtelenítés egy bevásárlóközpont parkolójában

Szintén nem hétköznapi megoldást választott az Activity Group Kft., amely a Gillette Fusion Gang promóció során egy terepjáró hátuljába épített be egy mosdóblokkot, ahol az arra járók kipróbálhatták a termékeket (borotvát, illetve borotválkozás előtti és utáni termékeket).

Borotválkozás a szabadbanBorotválkozás a szabadban (instoremarketing.hu)

Az új termékcsaládot fővárosi és vidéki nagyvárosokban lévő bevásárlóközpontok parkolójában népszerűsítették. Az ügynökség a hosztesz promóciókon belül nem csak a legjobb design kategóriában bizonyult a legjobbnak, hanem technológiai újításuk révén a legjobb technika díj is az övék lett. A márka imidzsének erősítése érdekében választották az amerikai Jeep autót, amelynek feltűnő narancssárga színe vonzotta a tekinteteket.

Voltak aggályaink amiatt, hogy használják-e majd a mobil mosdót és fognak-e ott borotválkozni - mesélte az mfor.hu-nak Knobl Péter rendezvényszervező, hozzátéve: sokan kipróbálták a termékeket, köztük egy hölgy is, aki lábszőrtelenítésbe kezdett az egyik parkolóban.


Az élmény többet ér az ajándéknál

Szintén a hosztesz promóciók kategóriában győzedelmeskedtek a Kit-Kat Pop Choc kampány kitalálói. A Prohome Kft. a legjobb innováció díjat vitte el. Fazekas Csaba promóciós vezető szerint eseményszerű aktivitás során kell élményt nyújtani a fogyasztóknak, és meg kell próbálni kerülni a hétköznapi sablonokat, már nem elég csokit vagy hűtőmágnest ajándékozni.

A kampány során ötven forgalmas csomóponton és húsz hipermarketben jelentek meg a hoszteszek. A kóstoltatást szokatlan megjelenéssel kapcsolták össze. A felállított próbafülkében szórakoztató játék várta az érdeklődőket: a fülkébe belépve egy fejhallgatott kapott a játékos, és a falak egyikén egy képrészletet látott. Ez alapján kellett kitalálnia gondolkodási idő után, hogy mit ábrázolt a kép.

Játékkal reklámoznakJátékkal reklámoznak (instoremarketing.hu)

A próbafülke „tartalmát” függöny rejtette el, és a belső falakon is függöny volt, hogy a sorban állók ne láthassák, mi vár majd bent rájuk. A kvízre természetesen nem kellett valóban válaszolni, és a megadott lehetőségek egyike sem volt helyes, ezért a hang – még mindig a fejhallgatóból - azt tanácsolta: "Ne gondolkozz ilyen erősen, inkább tarts egy kis szünetet a Pop Choc-kal!"

"Már nem mi mondjuk meg a tutit"

Az interaktív kommunikáció sikerét jósolja a jövőben Juhász Attila, a Citibank marketingkommunikációs vezetője. A bank által alkalmazott reklámmegoldás, a Touchmedia kioszk a legjobb innováció díjat hozta pályázójának, a Mad Media Kft.-nek.

A jövő marketinges eszköze?A jövő marketinges eszköze? (instoremarketing.hu)

A különleges, innovatív érintőfelületes megoldással az ügyfél saját maga dönti el, hogy milyen tartalmakat kíván megtekinteni. "Míg a nyolcvanas-kilencvenes években a marketingesek mondták meg a tutit, ma már az ügyfél határozza meg, hogy mi érdekli őt" - hívta fel a figyelmet Juhász Attila.

A járókelők, ügyfelek a display plexi üvegét megérintve különböző banki termékinformációkhoz férhetnek hozzá, új promóciós ajánlatok között válogathatnak vagy akár játszhatnak. A cég egy monitoring rendszeren keresztül azt is megtudhatja, hogy hány ügyfél állt meg a kirakat előtt, és milyen menüpontokat használtak. Juhász Attila közlése szerint sikerült felkelteni a járókelők érdeklődését, de jelenleg dolgoznak egy újabb megoldáson, hogy a felületen populárisabb témákat elhelyezve még aktívabbá tegyék őket.

A jövőben azok a marketinges megoldások lehetnek életképesek, amelyek ötletesen be tudják avatni a fogyasztókat. Az érintőképernyő mint eszköz pedig több iparágban is elterjedhet: egy autószalonban akár azt is megtervezheti majd a vevő, hogy milyen autót szeretni, egy telekommunikációs üzletben pedig egy új előfizetéshez a különböző telefonszíneket is kipróbálhatja az ügyfél - tette hozzá a marketingkommunikációs szakember.

Kovács Zita 

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.