Alkalmi munka: akár SMS-ben is be lehet majd jelenteni


Hétfőn lesz a zárószavazása az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvénynek, mely felválthatja az áprilisban megszűnt "kiskönyvet". A tervek szerint augusztusban lép hatályba a törvény, utána akár SMS-ben vagy telefonon is be lehet majd jelenteni az alkalmi munkásokat, illetve a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban foglalkoztatottakat. Mfor.hu-háttér.

Profitáljon Ön is!

Szárnyal az arany ára, zuhan az olaj? Kakaót venne, vagy kávét adna el? Üzleteljen az mfor traderrel, és profitáljon az árfolyamok változásából!

mfor trader

Néhány hónapon belül másodszor változhat az alkalmi munka szabályozása: április elsejétől még az előző kormány törölte el az úgynevezett kiskönyvet és a közteherjegyet, most pedig újabb törvénymódosításról szavazhat a parlament. A jövőben még egyszerűbb lesz a bejelentés: telefonon, vagy akár SMS-ben is elég leadni az adatokat.

Néhány hónapon belül újabb változás

Sokáig alkalmi munkavállalói kiskönyvvel lehetett foglalkoztatni az idénymunkásokat, azonban az előző kormány a sok visszaélés miatt már tavasszal úgy döntött, hogy áttér az elektronikus nyilvántartásra. Az utóbbi években gyakran kritizálták a rendszert, hiszen sok munkáltató nem ragasztotta be minden nap a közteherjegyet a kiskönyvbe.

Már április elsejétől bevezették, hogy telefonon, illetve az interneten is be lehet jelenteni az alkalmi munkásokat, öt napnál rövidebb munkaviszony esetén pedig még írásos szerződésre sincs szükség, elegendő a szóbeli megállapodás. Április 1-től az alkalmi munkavállaláshoz automatikusan az általános köztehernél alacsonyabb kedvezményes közterhet kapcsolnak. A kedvezményes közteher egységesen 30 százalék, amelyet a nettó - tehát a munkavállalónak ténylegesen kifizetett - munkabért alapnak tekintve határoznak meg.

A tervek szerint augusztustól tovább egyszerűsödik a rendszer, hiszen már a közterheket sem kell külön számolgatni. A törvényjavaslatról hétfőn szavazhat a parlament.

Napi egy ezres lesz a teher

Két fideszes képviselő, Font Sándor és Czomba Sándor nyújtották be azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a jövőben a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkákra, valamint az alkalmi munkákra lehet majd alkalmazni az egyszerűsített foglalkoztatást. A javaslat szerint a közteher mezőgazdasági, valamint idegenforgalmi idénymunka esetén napi 500, míg alkalmi munka esetén napi 1000 forint.

Turisztikai idénymunka esetében a szektor bármelyik cégénél alkalmazható az új szabály, ha a munka időtartama egy évben nem haladja meg a 120 napot. Ez egyébként minden idénymunkára és alkalmi munkára érvényes lesz. Alkalmi munka esetében folyamatosan legfeljebb öt napig, egy hónapban pedig tizenöt napig, egy évben pedig kilencven napig vehető igénybe a kedvezményes foglalkoztatás.

Koszorús László kormánypárt képviselő módosító javaslatát is elfogadta a parlament szakbizottsága, ennek értelmében aki regisztrálja magát az Ügyfélkapun, az akár telefonon, vagy SMS-ben is bejelentheti dolgozóit. A bejelentéshez a korábbi tervekkel ellentétben nem kell az adóhatóságtól a foglalkoztatáshoz kódszámot kérni.

A képviselők elfogadták azt a bizottsági módosító javaslatot is, amely többek között kimondja, hogy a nyugellátás számításának alapja napi  500 forint közteher esetén 1370 forint naponta, napi 1000 forint közteher esetén pedig 2740 forint naponta. A kedvezményes közterhet mindig a tárgyhót követő hónap 12-ig kell átutalni az adóhatóságnak - rendelkezik a törvényjavaslat.

Korlátozzák a létszámot

A törvényjavaslat szövege szerint nem lehet majd korlátlanul idénymunkásokat és alkalmi munkásokat foglalkoztatni: az öt főnél kisebb cégek maximum két főt, az öt és húsz fő közötti cégek pedig legfeljebb négy főt alkalmazhatnak ilyen formában. Húsz fő felett a munkavállalói létszám legfeljebb húsz százaléka lehet alkalmi munkás. "Ha a munkáltató főállású munkavállalót nem foglalkoztat jogosult az éves munkaidőkeret 20 százalékát meg nem haladó időtartamban munkavállaló alkalmi munkában történő foglalkoztatására" - olvasható a javaslatban.

"Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII . törvény, mely 2010. április 1-jén lépett hatályba, olyan szabályokat tartalmaz, amelyek rendkívül megnehezítik a foglalkoztatást a hatály a alá tartozó területeken, elsősorban a mezőgazdasági ágazatban. A jelen Javaslat célja az, hogy megőrizve a papíralapú adminisztrációról az elektronikus ügyintézés irányába történt előrelépés előnyeit, életszerűbb, alkalmazhatóbb szabályokat fogalmazzon meg . Másfelől a kapcsolódó kedvezményes közteher szabályait is oly módon módosítja, hogy azok egyfelől közelítsenek a korábbi kedvezmény mértékéhez, másfelől egyszerűbbek legyenek" - áll a javaslat indoklásában.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.