Amerikában is felfigyeltek a magyar Jedi-lézerkésre


Kéthetes roadshow-ról tértek haza nemrég magyar feltalálók az Amerikai Egyesült Államokból. Az innovatív termékeken dolgozó kutatók Bostonba, San Franciscóba és Clevelandbe vitték el ötleteiket. A magyar élettudományi szakemberek befektetőkkel tárgyaltak és potenciális üzleti partnereknek mutatták be projektjeiket: szoftvert, lézeres sebészkést, genetikai eljárást és biológiai minták fagyasztási túlélőképességét javító berendezést. Mfor.hu háttér.

Megmutatták mit tudnakMegmutatták mit tudnak (Mfor-montázs)

Elsősorban tőkebefektetőket kerestek azok a kutató-feltalálók, akik a Valdeal Innovációs Zrt. szervezésében utaztak ki az USA-ba. A roadshow-ra amerikai szakemberekkel közösen négy projektet választottak ki: a találmányok a magyar cég innovációs versenyén a 2007 júniusában díjazott 28 legígéretesebb projekt közé kerültek. Ezután szervezte meg az újító találmányok menedzselésével foglalkozó vállalkozás az utat.

Tesztelnék a Jedi-kést


A magyarok négy olyan fejlesztést vittek Amerikába, amelyek már nagyon közel állnak a valódi piaci termékké váláshoz. A Chemistry Logic szoftverével például a gyógyszergyártás során szükséges számítások gyorsíthatók fel azáltal, hogy a kutatók az eddigieknél jóval gyorsabban kereshetnek adatbázisokban, végezhetnek összehasonlításokat és kategorizálhatnak. Az Immungenes pedig olyan genetikailag módosított állatokat hoz létre, amelyek szervezetében immunizálás hatására a normális ellenanyag többszöröse termelődik. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a gyógyászatban nélkülözhetetlen ellenanyagok előállításához szükséges állatok száma és az előállítás költsége.

A Jedion olyan sebészeti eszközt fejlesztett ki, amely operáció közben folyamatos információt tud nyújtani a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről, illetve arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket vagy sem. A Jedi névre hallgató sebészeti vágóeszköz fő alkalmazási területe a rák-, az ér- a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

A Cryo Innovation kidolgozott egy biológiai anyagok -  mint például embrió, sperma, őssejtek - stressztűrő képességét fokozó módszert, amely jelentősen bővíti ezek tárolási, fagyasztási lehetőségeit, vagyis javul a jelenleg korlátozottan eltartható anyagok alkalmazhatósága.

Buzás Norbert, a Valdeal Innovációs Zrt. vezérigazgatója az mfor.hu-nak elmondta: az amerikaiak a vártnál is lelkesebben fogadták a magyar fejlesztéseket. "Több projekt üzleti tervét is elkérték a tőkebefektetők. A kutatók visszajelzései is jók voltak, a Jedi lézeres sebészkés iránt például a Harvard egyetem orvosi karának egyik professzora is élénken érdeklődött. Jelezte: klinikájukon szívesen kipróbálnák az eszközt. Maga a tény, hogy a Harvardon is látnak fantáziát a fejlesztésben, növeli annak  esélyét,  hogy sikeres üzleti kapcsolatokat építsünk ki" - fejtette ki a vezérigazgató.

Amerikába mennek

A tárgyalássorozat célja az volt, hogy a fejlesztések ismertetésével az újonnan alakult magyar technológiai vállalkozások könnyebben jussanak ki az amerikai piacra. A hazai cégek világszínvonalú termékeket fejlesztenek, piaci sikerükhöz azonban szakmai partnerekre és befektetőkre van szükség - tette hozzá Buzás Norbert.

A roadshow-k azonban más szempontból is hasznosak lehetnek: a kutatók és a fejlesztés menedzserei a "pénzosztó" emberektől is fontos visszajelzéseket kapnak. Ezek a termék későbbi piaci sikerét is befolyásoló információk, amik a fejlesztők munkáját is segítik.

A roadshow a 2006 júliusában alakult ValDeal Innovációs Zrt. számára is alkalmat adott arra, hogy az amerikai piacon közvetlenül bemutassa tevékenységét. A cég  eredményes működését biztosítja az integrált projektgyűjtő-projektértékelő-projektmenedzsment rendszer, amelynek kialakításához számos európai és tengerentúli modell működését megvizsgálták, majd kiválaszották stratégiai partnernek a technológia transzferben kiemelkedő referenciákkal rendelkező austini Texas Egyetem IC2 intézetét. A Valdeal célja, hogy az innovatív megoldások üzleti hasznosulásának előmozdításával hozzájáruljon a magyar szellemi alkotások sikeréhez.

L. Nagy Gábor


Menedzsment Fórum
 


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.