Aranylázban égnek a befektetők


Minden idők legmagasabb, unciánkénti 2300 dolláros árával számolnak az Erste Bank befektetői az aranypiacon. Szerintük a magas ár tartósan megmarad, amíg a világgazdaság nem tér magához.

Az olaj mellett az arany napjaink egyik slágerterméke a befektetők körében. Az áremelkedés oka hasonló, mint az olaj esetében: a világgazdaság gyengélkedik, ez pedig arra ösztönzi a befektetőket, hogy nemesfémbe fektessék pénzüket. Az így megnövekedett keresletet a kínálat már nem tudja kielégíteni, ezért rekordszintre drágult a nyersanyag. A kereslet és a kínálat egyenlőtlensége miatt az Erste elemzői további áremelkedést várnak.

1980-ban még 850 dollár volt az arany unciánkénti ára, mely akkor rekordnak számított. Idén márciusban aztán átlépte az 1000 dolláros határt az árfolyam, azóta viszont jelentős korrekción ment keresztül az arany ára. Ez a korrekció azonban törvényszerű volt, hosszútávon tartós áremelkedésre lehet számítani a szakemberek szerint. Az Erste Bank szakemberei 2300 dollár körül várják az árfolyamcsúcsot, de ez még szerintük is messze van.

A mostani aranyláz több okra vezethető vissza, melyek közül az egyik legfontosabb a bizalomvesztés az amerikai gazdaságban. A gyenge dollár, a hitelválság és az inflációs nyomásnyugtalanságot keltett a befektetőkban, a szabad készpénzállomány pedig robbanásszerűen megnőtt. Mindezek arra ösztönözték a szereplőket, hogy több milliárd dollárnyi pénzt pumpáljanak az aranyba. „Emellett az Indiában és a Közel-Keleten az ékszerarany iránt erőteljesen növekvő kereslet, a jegybankok által értékesített mennyiség csökkenése, valamint az aranybányászatból származó kitermelés folytatódó visszaesése okozza az aranypiac felfutását, hogy csak pár tényezőt említsek” – magyarázta Ronald-Peter Stöferle, az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci elemzője.

Az aranylázhoz az is hozzájárult, hogy az utóbbi években a részvények sorozatosan gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint a nyersanyagok. Az elmúlt húsz évben érdemes volt részvényekbe fektetni, 2000 óta viszont fordult a kocka, mostmár a nyersanyagok tűnnek biztonságosabb befektetésnek.

Az arany iránt éves szinten 3600 tonna a kereslet, de a bányák jelenleg csak 2450 tonnát tudnak termelni, 1996 óta nem volt ilyen alacsony a termelés üteme. A különbözetet a jegybankok aranyértékesítései és a hulladékarany újrahasznosítása ellensúlyozza.

Noha a jegybankok 2007 második félévében – kihasználva a magas aranyárat – a szokásosnál is több aranyat értékesítettek, a megnövekedett kínálatot felszívta a folyamatosan csökkenő kitermelés, valamint az újrahasznosított arany szintén csökkenő mennyisége. A keresleti oldal minden téren erősebb volt, mint az előző évben, vagyis a kereslet és kínálat közti rés 2007-ben tovább mélyült. A keresleti oldalon ugyanakkor a spekulációs célú kereslet is élénken növekedett az elmúlt esztendőben.

Az Erste elemzői szerint idén nem fognak jelentősen változnia kedvező kilátások, csak egy hosszan tartó kamatemelési ciklus tudná megfékezni az arany árát. Erre viszont kicsi az esély, mivel akkor az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhetne.

„A jelenlegi korrekciót kiváló vásárlási lehetőségnek tekintjük, egyben magasabb aranyárra számítunk közép- és hosszú távon. Az elhíresült ezerdolláros unciánkénti aranyár egészen biztosan újra megdől még 2008 során, a kedvező szezonális adatok pedig a várakozásaink szerint a harmadik és negyedik negyedévtől kezdődően további lendületet adhatnak az aranyár emelkedésének. Úgy véljük, az aranyat választó befektetők nagyon vonzó profitkilátás/kockázat aránnyal találkoznak idén és azt követően is. Szerintünk az arany számára az 1200 dolláros ár átlépése lehet a következő célpont, hosszú távon pedig akár a 2300 dolláros reálárfolyam – minden idők legmagasabb aranyára – sem kizárt” – jelentette ki Ronald-Peter Stöferle, az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci elemzője.


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.