Átütemezné hazánk adósságát Orbán Viktor


Válságkezelő kormányra van szükség a választások után, fejtette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Baross Gábor Kör tegnapi budapesti rendezvényén. Elmondta még azt is, hogy egy jobboldali választási győzelem után komoly gondokat okozna a tőkekivonás és a forint árfolyama. A politikus szerint Magyarország ismét adósságcsapdába került, ezért felvetődhet az adósság-átütemezés vagy az adósság-konvertálás lehetősége is. Mfor.hu tudósítás.

Az adósságkonvertálást is lehetségesnek tartja  (Fotó: MTI)

Magyarország rendkívül súlyos gazdasági válságban van, ami nem fog egyik napról a másikra megszűnni; sőt a rendszerváltás óta ilyen mély válságban még nem volt az ország, véli a Fidesz elnöke.

Szerinte ez összekapcsolódik a mind idáig legmélyebb szociális válsággal; igaz, annak idején a Bokros-program is okozott szociális nehézségeket, de azóta az emberek minden tartalékukat felélték. Vagyis a mai gazdasági és szociális válság a családokat nehezebb helyzetben találja, mint amilyenben a rendszerváltás idején voltak, hívta fel a figyelmet a pártelnök.

Orbán Viktor szerint a gazdasági válság fő oka a közbizalom hiánya: a választópolgárok úgy érzik, sosem az történik, amiről szó volt. Emiatt felhatalmazva érzik magukat, hogy minél kevesebb szabályt tartsanak be. Az állam pedig úgy látja, hogy a választópolgárok nem tartják be a közjó érdekében szükséges szabályokat, ezért feljogosítva érzi magát, hogy üldözze őket.

Például, ha nem fizetnek adót, akkor vagyonosodási vizsgálatot rendel el. Vagy meghoznak egy törvényt 2006 elején, amely adócsökkentésről szól, majd a választások után hirtelen adót emelnek, magyarázta a pártelnök.

Meg kell állapodni a társadalmi csoportokkal

Kóka kormányt buktatna

A kormánynak mennie kell, ha nem képes megoldást kínálni Magyarország gazdasági bajaira; az adócsökkentés nem elkerülhető, enélkül az SZDSZ nem szavazza meg a jövő évi költségvetést. Erről Kóka János, a liberális párt elnöke beszélt sajtótájékoztatóján szerdán Szegeden.

Úgy véli, ebből a válságból egyetlen kiút van, ha az összes társadalmi csoporttal egyezséget kötnek. Egy ilyen ajánlat már elhangzott, amikor Orbán a Magyarországra befektető külföldi cégek érdekképviseleteinek azt javasolta: állapodjanak meg a leendő kormánnyal arról, hogy a következő tíz évben egymillió új legális munkahelyet hoznak létre.

A legális szó azért fontos, mert becslések szerint 350-400 ezer nem legális munkahely létezik Magyarországon. Akik ebben a világban vannak alkalmazva, azok az állami szabályozás miatt nem tartják érdemesnek a legális gazdaság kereti közé kerülést, legalábbis a Fidesz elnöke szerint.

Az másik kérdés, van-e a gazdaságban akkora potenciál, amely egymillió új munkahelyet tudna létre hozni. Orbán Viktor úgy véli, ez ma természetesen nincs meg, és ez nemcsak versenyképességi, hanem szociális vagy társadalmi kérdés is. Van ugyanis egy "töredéktársadalom", ahol minden szempontból munkára képes emberek élnek, de már lemondtak arról, hogy valaha is munkahelyről kapott jövedelemből tartsák fel magukat és a családjukat.

Ezeknek a jellemzően alacsony képzettségű és egyes földrajzi helyekre koncentrálódó csoportoknak beemelése munka világába csak hatékonysági szempontok alapján szinte lehetetlen. Ezért közmunka és egyéb állami programok révén kell munkahelyet teremteni ebben az esetben, mondta a pártelnök.

Kiemelte: ma a világban kétféle ideológia ütközik. Az egyik szerint egy kormány feladata a globális folyamatok menedzselése, míg a másik szerint az a kívánatos, ha a politikában bizonyos nemzeti célokat is érvényesítenek. Szerinte utóbbi a helyes, és ez az álláspont nem gazdaságpolitikai kritikát fog majd kapni, hanem ideológiait.

Annak idején a Széchenyi Terv is ilyen típusú kritikát kapott, de ha valaki körülnéz a világban, akkor láthatja, hogy az USA-ban vagy Franciaországban is nagyon hasonló programok futnak. Az ilyen politikát bezárkózónak, retográdnak, de legalábbis premodernnek fogják minősíteni az ezt bírálók.

Matolcsy György nemzetstratéga szerepben 

Orbán kitért programjának személyi garanciáira is, amelyet összekapcsolt azzal, hogy az esetleges jobbközép győzelem után válságkormányt kell alakítani. Ez el fog térni az idáig megszokott képlettől, mivel parlamenti támogatottsággal bíró válságkezelő (nem pedig szakértői) kormány lenne.

Szerinte olyan embereket kellene az első egy-két évben felkérni, akik nem táplálnak politikai karrierreményeket; nincs olyan szempontjuk, hogy őket szeressék és népszerűek legyenek. Az ilyen típusú kormányzás egy átmeneti időszak volna, amely nem tarthatna tovább két évnél. Mint közölte, ezeknek a feladatoknak a megoldásához szükség van egy olyan intézetre, amely nemzetstratégiai kérdésekkel foglalkozik. Ennek előkészületeivel a Fidesz elnöke már megbízta Matolcsy Györgyöt.

Orbán úgy véli: a következő választás elég rossz hatást gyakorolhat a forint árfolyamára, bár - közgazdászok szerint - egy hiteles politika kormányváltás esetén a magyar valuta képes stabil maradni. A Fidesz-elnöknek azonban ezzel kapcsolatban rosszabb érzései vannak, ő személy szerint "az összeesküvés elméleteknek nagyobb híve, mint a közgazdászok."

.

Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.