Az EFSF "AAA" besorolását is negatív megfigyelés alá vette az S&P


Az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" hosszút távú osztályzatát is negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette kedden a Standard & Poor's, miután hasonló megfigyelést jelentett be a valutaunió 15 tagállamára, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú eurótagországra.

A hitelminősítő közölte, hogy az EFSF "AAA" besorolásának alapja az S&P által ugyancsak "AAA" adósoszályzattal ellátott tagállamok részéről várható "feltétlen, visszavonhatatlan és időbeni" garanciavállalás, valamint az EFSF likviditási tartalékát alkotó, szintén "AAA" besorolású értékpapír-állomány.

A Standard & Poor's szerint a negatív kihatású felülvizsgálat azt jelenti, hogy "legalább egy a kettőhöz" a valószínűsége az érintett besorolások rövid időn belüli leminősítésének.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy ha az EFSF-re garanciákat nyújtó, "AAA" osztályzatú eurótagállamok közül "egynek vagy többnek" a besorolását rontaná, akkor a stabilitási mechanizmus osztályzatát a jelenlegi "AAA"-ról legalacsonyabbra visszasorolt valutauniós tagország új minősítésének szintjére csökkentené.

Ez azt jelenti, hogy az EFSF besorolása legfeljebb két fokozattal csökkenne.

A Standard & Poor's ugyanis a 15 eurótagállam negatív felülvizsgálatának bejelentéséhez fűzött kedd hajnali elemzésében közölte, hogy - ha a cég illetékes országbesorolási részlegei ezt indokoltnak tartják - Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak.

A "többi eurótagállam" között van Franciaország, amelyet a Standard & Poor's jelenleg "AAA" államadós-osztályzattal tart nyilván. Ha az S&P a francia "AAA"-t két fokozattal rontja, akkor a francia szuverén besorolás "AA"-ra süllyedne a hitelminősítő listáján, és ebben az esetben az EFSF jelenlegi "AAA" minősítése is erre a szintre kerülne át.

Az euróövezeti országok besorolásainak negatív felülvizsgálatát a Standard & Poor's azzal indokolta, hogy véleménye szerint "a rendszerszintű stressz" az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésre lefelé ható nyomást gyakorol.

A ház közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi.

Ha az S&P valóban leminősíti a felülvizsgálat alá vett eurógazdaságokat, a valutaunióban nem maradna egyetlen "AAA" adósosztályzatú tagállam sem.

A hosszú lejáratú kötelezettségek felülvizsgálata két eurótagállamot nem érint. Az S&P Ciprus hosszú távú besorolásait eddig is negatív figyelőlistán tartotta; igaz, hogy most a rövid futamidejű szuverén ciprusi adósságok osztályzatát is hasonló megfigyelés alá vette.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a cég, mert a görög "CC" besorolás egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi".

A hitelminősítő felülvizsgálatának hírére a 2016-ban lejáró EFSF 2,75 százalékos hozamú kötvények 0,29 centtel 111,27 euróra estek vissza. Ez az első csökkenés november 25-e óta.

MTI/mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.