Az agyonhajszolt ügyvédeknek is jól jön a segítség


Bár a business coachok által nyújtott szolgáltatások (személyreszabott vezetőfejlesztés) nem filléres tételek – eddig főként csak a nagy bankok, multik tudták megfizetni vezetőik részére -, mégis egyre nagyobb az igény rá a kisvállalkozásoknál, azon belül például az ügyvédi irodákban is.

Az időbeosztásban is segíthetnek a coachokAz időbeosztásban is segíthetnek a coachok

Az ügyvédi irodákban eddig, ha a vezetőket akarták fejleszteni, leggyakrabban befizettek egy vezetői tréningre, ahol 10-12 fős csoportokban 2-3 nap alatt hallottak arról, mi is az az empowerment, delegálás (vezetői időgazdálkodás és feladatmenedzsment), milyen motivációs eszközökkel élhetnek, és mikre figyeljen egy jó vezető. A tréningen egyrészt mindenki ugyanazt kapja, azaz hiába jó valaki valamiben, azt a részt is végig kell hallgatnia, és lehet, hogy arra, amiben gyengébb, kevesebb idő jut, mint szeretné.

Másrészt pedig a 2-3 nap eltelte után sokan hiába fogadkoztak, nem sok mindent valósítanak meg az elhangzottakból. Ilyenkor jól jöhet egy business coach, aki nem általánosságban beszél a vezetői képességek fejlesztéséről, hanem a vezetőt épp az aktuálisan felmerülő kérdéseiben támogatja.

Az ügyvédi irodák vezetőinek nincs olyan példakép-lehetőségük (role-modell), mint egy nagy multinacionális vállalatnál. Legtöbbször a tulajdonos-ügyvéd, az irodavezető nem lát maga előtt napi szinten vezetőket, akiktől el tudna lesni, tanulni vezetői készségeket, képességeket. Árnyaltabb a helyzet ugyan a nemzetközi ügyvédi irodákban, de az ügyvédi munka jellegéből következően itt a külföldi példa sokszor nem alkalmazható a helyi sajátosságok miatt, sokszor pedig nem is járnak előrébb, mint magyar testvérirodájuk.

Ráadásul az ügyvédi irodák nem feltétlenül szervezhetők igazi hierarchiába a határokon átnyúló rendszerekben sem. Ezért is érdemes coachot fogadniuk, hiszen egy külső segítő jobban látja a "szintet" más vállalatoknál - mondta el Hegedűs Dóra, a nemzetközi coach szövetség magyar alelnöke, akinek egyik speciális területe a jogi szakemberek támogatása.

Ritkán tudják letenni a munkát 

Jelentkezzen most!
Jelentkezzen most!

Hogy harmóniában legyen családjával, karrierjével!

Szülőképző tréning

A business coachok térnyerése az ügyvédi irodákban még egy jelentős tényezővel magyarázható. Ezen coacheek (akik a tréningben részt vesznek) a munka és a magánélet közötti egyensúlyteremtést általában nehezebben tudják megoldani. Mivel az illető a tulajdonosa és egyben a vezetője is a cégnek, akár éjjel is és hétvégén is dolgozik, sokszor még lelkiismeretesebben, mint egy nagy multi vezetője.

A business coachok általában olcsóbban dolgoznak a kkv-szektorban, mint a multiknál. Komócsin Laura, a nemzetközi coach szövetség magyar tagozatának elnöke szerint ennek két oka is van. Az egyik nyilvánvaló magyarázat a keresleti oldal fizetőképessége. Másrészt viszont a legtöbb coach szívesebben dolgozik úgy, hogy rövidebb idő alatt, látványosabb sikert lehet elérni.

Életből vett példa

Dr. Burger László ügyvéd, a Burger Ügyvédi Iroda vezetője: - Az ügyvédi szakma igazi szépségét számomra annak egyedisége adja. A gazdasági szereplők számára nyújtott jogi tanácsadás, projektek, tranzakciók jogi vonatkozású oldalának illetve egészének menedzselése azonban jóval több a klasszikus ügyvédi tevékenységnél. Az ügyvédekkel szemben támasztott elvárás, hogy rugalmasan, zökkenőmentesen és hatékonyan kapcsolódjon be az ügyfele által folytatott tevékenységbe. Ennek pontos módját nem mindig könnyű kitalálni, kívülről nehéz sejteni, mire van tényleg szükség. Ezt a coach jobban érzi, mivel gyakran látja a „másik oldalt” is, ugyanakkor segít nem elveszni az elvárásokban, hanem megtalálni az egyensúlyt a fenntartható mindennapi lét és a megfelelő ügyfélkiszolgálás elvárásai között.

Ez a kisvállalkozásokra különösen igaz, hiszen itt hamarabb jöhet a siker, mert kevésbé bürokratikus a szervezet, azaz gyorsabban meg tud valósítani az ügyfél bizonyos változtatásokat. Ha a coachee a tulajdonos-vezető, akkor nem kell a coaching során feltáruló újabb ötletek megvalósítását hosszú procedúrán keresztül jóváhagyatnia egy távoli, külföldi tulajdonossal, hiszen ő maga tudja meghozni a szükséges döntést.

Nehéz kikerülni a mókuskerékből

A Mayer és Társai Ügyvédi Iroda coacholt irodavezetője, Táborossy Gabriella úgy véli: valóban nem az megoldás, hogy a vezető ügyvéd agyonhajszolja magát, viszont nehéz ebből az ördögi körből kikerülni, és általában a szoros napi teendők közé csak 1-2 órányi más irányú elfoglaltság ütemezhető.

Pontosan erre jó a coach. Megadja a lehetőséget a mókuskerékből való kikukucskálásra, a tréner szemével is egy kicsit távolabbról lehet szemlélni a helyzetet.

Az ügyvédi irodák általában kis létszámmal dolgoznak. Azok az ügyvédek, akik már felismerik, hogy nem a munkaidő, a munkában töltött idő hosszabbítása a megoldás, hanem a hatékonyabb munkavégzés, azok érzékenyebben reagálnak a coacholásra.

Apró változtatásokkal kell kezdeni

A vezető ügyvédek nagyon nagy nyomás alatt dolgoznak, hiszen a kis létszám ellenére olyan színvonalú munkát kell kiadniuk a kezük alól, mint ami a multiktól elvárt, ahol jelentős számú és minőségű emberi erőforrás áll rendelkezésre. Fontos szempont az is, hogy a változtatásokat személyre szabottan lehet megvalósítani az előzetes igény- és a személyes erősségek/gyengeségek felmérése után.

A változtatásokat előbb kis léptékben, személyre és irodára szabottan lehet megvalósítani, követhető módon. Van feladat, visszajelzés, ki lehet és kell értékelni a következő találkozón, aminek heti 1-2 órás ideje szintén könnyen beilleszthető a feszített munkatempóba.

Az elért "kis" eredmények magukért beszélnek, és valóban jön a nagy áttörés. A coacholás segítségével elkezdődik az a kedvező változás mire oly sok ügyvéd szíve legmélyén vágyik: saját maga és munkatársai kizsigerelése helyett a hatékony irodai működés, amely már lehetővé teszi a magánélet és munka jobb összehangolását, a feladatok megfelelő, személyre szabott delegálását, az ehhez kapcsolódó hatékony ellenőrzési rendszert, a szakmai továbbfejlődést és utoljára, de nem utolsó sorban a jövedelem emelkedését is.

www.businesscoach.hu


Olvasta már?hirdetés
Egy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésreEgy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésre

Igazi buzzword lett az informatikushiány, így nem csoda, hogy egyre több cég száll be a képzésébe.

.
hirdetés
elrejt
 
.