Alig akad biztonságos karácsonyi fényfüzér


A fogyasztóvédők által vizsgált 18 fényfüzér termékfajtából 17 veszélyes volt - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, ismertetve a novemberben kezdődött és január 5-ig tartó "csillagszóró hadművelet" keretében zajló fogyasztóvédelmi ellenőrzések eddigi tapasztalatait.

Legjobb Főnök 2007
Legjobb Főnök 2007

Ki legyen 2007 legjobb főnöke?
Ismerje meg a jelölteket, nyilvánítson véleményt Ön is! Szavazzon!

Az elnök kifejtette, hogy a karácsonyi szezonban különös figyelmet fordítottak a élelmiszerek, a gyermekjátékok és a műszaki cikkek vizsgálatára. Az ünnepi édességek vizsgálatakor mintegy 60 százalékban találtak szabálytalanságokat, a piacokon kapható élelmiszerek minősége az idén sokat javult, a kifogásolási arány megegyezett az kereskedelmi láncokéval.

Wittich Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy tilos élelmiszerre hasonlító gyermekjátékot árusítani, ezekből ugyanis káros anyagok oldódhatnak ki.

Műszaki cikket nem szabad piacon vásárolni, mindig számlát kell, hogy kapjon a vásárló, és kötelező a magyar nyelvű használati utasítás is - tette hozzá.

Wittich Tamás elmondta, hogy az idén már 160 termékfajtát vontak ki a forgalomból, ezek száma év végére várhatóan eléri a kétszázat. Ez több mint százezer termék, mintegy fele műszaki cikk, 40 százaléka pedig a gyermekeket veszélyezteti.

Az idén a hatóság közel 45 ezer ellenőrzést végzett, a kifogásolási arány 60 százalékos volt, és 1,5 milliárd forint bírságok szabtak ki, ebből a karácsonyi szezonban 80 millió forintot tett ki a büntetés - tette hozzá. Pozitívumkén értékelte az elnök ugyanakkor, hogy az utóellenőrzések során a kifogásolási arány 30 százalékra csökkent.

Csajági Éva, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy az idén a felügyelőség elvégzett egy bejgli tesztet is. A felmérés azt mutatta ki, hogy az olcsóbb termékek között több a kifogás, az áruházláncokban kapható sütemény minősége elmarad a cukrászatokban kaphatókétól. Az összesen harminc bejgli felét "még fogyaszthatónak" minősítette.

MTI/Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.