Dollárezreket nyerhetnek a hibridautósok


A hibridautó gazdája mindenképp dollárezreket nyer költségben a hagyományos autóshoz képest újabb amerikai számítások szerint. Ehhez az szükséges, hogy a gépkocsi tulajdonosa ne adja el öt éven belül autóját, és viszonylag sokat, öt év alatt legalább 120 ezer kilométert furikázzon vele.

Korábbi számítások egyértelműen a hibrideket hozták ki vesztesnek költségigényben, tekintettel elsősorban a hibridnek a hasonló kapacitású benzineshez viszonyított magasabb árára. Ezt a különbséget a gyártók a drága technológia miatt nem tudták eltüntetni, de a tavaly nyári benzinárrobbanás idején már sokan úgy számoltak, hogy az üzemanyag-takarékossággal hibridjük versenyképes lehet. Ennek hatására megugrott a kereslet a hibridek iránt, a gyártók modellfejlesztési terveket jelentettek be.

Az olaj ára azóta negyedével esett, az amerikai Consumer Reports pedig friss jelentésében azt bizonygatja, hogy a benzin ára szinte indifferens annak kimutatásában, hogy a hibrid üzemeltetése bizonyos időtávon megéri-e vagy sem.

A jelentés olyan tényezőket vesz figyelembe, mint finanszírozás, biztosítás, állami adók, műszaki, javítási és karbantartási költségek és nem utolsó sorban az értékcsökkenés. Ma már látható, hogy a hibridek évek után kevesebbet veszítenek értékükből. Különösen szembetűnő ez egy öt éves autó esetében.

Mint a Los Angeles Times című lap beszámolójából kitűnik, kiszámították, hogy a Toyota Prius nevű hibridjével a hasonló benzines Corolla költségeit nézve öt év alatt mintegy 13 ezer dollárnyi előny jelentkezik az előbbinél, azaz bőven visszajön a vásárlásnál "elvesztett" plusz párezer dollár. A Honda Civic két modelljénél is majdnem nyolcezer dollárral kisebb a költség a hibriddel, s általában a különbség aszerint csökken, milyen drága autóról van szó.

Az amerikaiak által kedvelt nagy fogyasztású autóknál nem olyan jelentős a különbség, de a benzinár elszabadulása esetén az nőhet. S akkor még nem esett szó arról, hogy a hibrid mindenképp tisztább üzemű, nem jelenthet vele problémát a szaporodó és szigorodó légszennyezési vagy üzemanyag-takarékossági normák betartása.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.