Drasztikusan csökken a hanghordozók forgalma MagyarországonA hanghordozók forgalma tavaly 6,6 milliárd forint volt, ez 2004-hez képest értékben 14 százalékos, darabszámban mintegy 20 százalékos csökkenés - mondta a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (MAHASZ) sajtókapcsolatokért felelős munkatársa.

Jeszenszky Zsolt elmondta: az illegális felhasználás az otthoni letöltés és a fájlcserélések miatt az elmúlt hat év alatt az árbevétel felére esett vissza. A hagyományos kalózkodás, tehát a hamis hordozók forgalmazása szintén jelentős, az összforgalomnak akár 20 százalékát is eléri - tette hozzá.

Tavaly a MAHASZ adatai szerint 5,86 millió darab hanghordozót értékesítettek, az árbevétel ugyanakkor csak 6,6 milliárd forint volt. A szakértő az arányt azzal magyarázta, hogy a különböző áruházláncok által értékesített olcsó és akciós hanghordozók részesedése jelentős az összforgalomban. Az összes forgalomnak ugyanis 37 százalékát adták az akciós CD-k, a teljes áron értékesített CD-k részesedése ennél csak 3 százalékponttal volt magasabb. A kazetták eladása a teljes piac 13, a DVD 4 százalékát tette ki. A forgalmazók 2005-ben 4,1 millió CD-albumot és 1 millió kazettát adtak el, a 2004-es értékhez képest a kazetták értékesített mennyisége felére csökkent, míg CD-ből tavalyelőtt 5 millió darabot adtak el.

Jeszenszky Zsolt úgy vélekedett, hogy a kazetta már Magyarországon is a "kimúlás fázisába" lépett, hozzátéve, hogy hasonló sors vár a VHS videokazettákra is. Ismertetése szerint a hagyományos videokazettákból tavaly alig több mint 4000 darabot adtak el, míg a fogyasztók több mint 160.000 DVD-t vásároltak. A bakelitlemezek eladása marginális, az eladott darabok száma nem érte el az 1500-at. Viszonylag jelentős mennyiséget képvisel ugyanakkor a cégek által promóciós célra vásárolt CD-k mennyisége: tavaly a vállalatok csaknem félmillió CD-t vettek ilyen célra.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.