EB: csak adócsalás esetén tagadható meg az áfalevonás


Az Európai Bíróság szerint az áfalevonást az adóhatóság a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt is csak akkor tagadhatja meg, ha az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a levonási jogot megalapozó ügylettel adócsalásban vesz részt.

Az Európai Unió bírói testülete egyesített magyar ügyekben hozta ezt az ítéletet csütörtökön Luxembourgban.

Az egyik alapügyben az adóhatóság egy magyar kft.-től tagadta meg áfa-levonás jogát. A vállalkozás az általa fizetendő áfa összegéből le kívánta vonni azon adó összegét, amelyet szállítójának fizetett akácrönk szállítása után. A szállító a termékértékesítésekről befizette az áfát, de a nála végzett ellenőrzés során az adóhatóság a könyvelési adatok alapján arra a megállapításra jutott, hogy nem rendelkezett elegendő akácrönkkel a kiszámlázott szállítások teljesítéséhez. A hatóság azt is kifogásolta, hogy a kft. nem győződött meg kereskedelmi partnere megbízhatóságáról, és nem ellenőrizte, hogy az eleget tett-e az áfával kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeinek.

A másik alapügyben egy vállalkozó szerződés alapján és alvállalkozók igénybevételével építési munkákat végzett el. Az alvállalkozói számára megfizetett áfa összegét le kívánta vonni, azonban a magyar adóhatóság az alvállalkozói által elkövetett szabálytalanságok miatt megtagadta tőle ezen adó levonását.

Az ítéletben az Európai Bíróság emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó uniós jogszabály (áfa-irányelv) szerint az adólevonási jog az áfa mechanizmusának szerves részét képezi, és főszabály szerint nem korlátozható. A tagállamok akkor tagadhatják meg az adólevonási jog által biztosított előnyt, "ha objektív körülmények alapján megállapítható, hogy e jogra csalárd módon vagy visszaélésszerűen hivatkoztak".

Az állásfoglalás szerint az adóhatóság feladata annak bizonyítása, hogy az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy az ügylet során valamely korábban eljáró gazdasági szereplő által elkövetett adócsalásban vesz részt.

Az ítélet - amely az uniós szabályok szerint nem dönti el a nemzeti bíróság előtti jogvitát, de megvilágítja annak összefüggéseit az EU jogának szempontjából - arra is kitér: "amennyiben szabálytalanságra vagy csalásra utaló körülmények állnak fenn, a gazdasági szereplőt arra kötelezhetik, hogy a megbízhatóságáról való meggyőződés érdekében tájékozódjon egy másik gazdasági szereplő felől". Az adóhatóság ugyanakkor "általános jelleggel nem követelheti meg az ... adóalanytól, hogy ellenőrizze, a korábban teljesített ügyletekkel kapcsolatban nem történt-e szabálytalanság vagy csalás".

A konkrét ügyekkel kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy "a nemzeti bíróságok által szolgáltatott információk alapján a levonási jog alapjául szolgáló ügyleteket ténylegesen teljesítették, és a vonatkozó számlák az irányelvben megkövetelt valamennyi információt tartalmazzák, így a levonási jog keletkezése és gyakorlása vonatkozásában előírt valamennyi érdemi és formai követelmény teljesült".

MTI
Üzlet képekben: 2 milliárdot ér a legdrágább húsvéti tojás

A Mirage névre keresztelt ékszerészeti csoda már első ránézésre sem klasszikus húsvéti tojás kinézetű, hiszen felületét 1000 gyémántkő fedi, nem véletlen, hogy értékét 5 millió fontra, vagyis közel 1,9 milliárd forintra becsülik.

.
hirdetés
Ismerje meg sikeres menedzserek titkait

Alfa vezetők - mfor.hu konferencia
2014.05.21., Budapest

Előadóink lesznek:
Király Júlia, Hegedűs Éva, Kővágó-Laky Andrea, Bojár Gábor, Síklaki István, Stekl László.

További információ és jelentkezés

.
Olvasói sarok - fórum
[ 10:38 ] Több mint 200 ezer rejtőzködő munkanélküli van hazánkban - levis
" A cikkből számomra nem világos,hogy a tényleges munk..."
[ 2014-04-16 ] Akkor is feltétel a nyelvtudás, ha a munka során nincs rá szükség - kakambuki
" Jó ha van az biztos! Egyes munkahelyeken plusz pénz ..."
[ 2014-04-15 ] Zsiday: jobban jár a bankbetétesnél, aki lakást vesz - bankár
" Csak bátran vegyetek lakást 6 %-os kamatú forintkölc..."
[ 2014-04-15 ] Még jobban, 84,6 szézalékra ugrott az adósságunk - Tibu
" Meg azt is fontos hangsúlyozni, hogy ez ugyanúgy csa..."
[ 2014-04-11 ] A lengyeleket és a szlovénokat már lenyomjuk - airmax
" Azt gondolom, hogy ezeket a grafikonokat igen NAGYON..."
További témák >>
Így néz ki a felcsúti stadion
.
hirdetés
elrejt
 
.