Egyre durvább módszerekkel húzzák le a bankszámlákat


Míg korábban emailek segítségével próbálták megszerezni a banki ügyfelek adatait a csalók, addig újabban magukat a pénzintézetek alkalmazottainak kiadva akarják átverni a gyanútlan embereket.

A hitelintézetek soha nem szerveznek olyan típusú nyereményjátékokat, amelyek kapcsán ügyfeleiktől telefonon, e-mailen, vagy azokból elérhető internetes honlapokon személyes adatokat vagy banki azonosítókat kérnének, illetve azok kapcsán bármely összeg befizetését vagy átutalását kérnék - figyelmeztet a Magyar Bankszövetség. A szervezet sajtóközleménye szerint az elmúlt időszakban elszaporodtak azok a speciális adathalász és egyéb csalási módszert alkalmazó telefonos támadások, amelyek jellemzően mobil telefonos hívásokon keresztül történő megtévesztésen alapulnak.

A csalók által véletlenszerűen felhívott potenciális áldozatoknak a csalók a telefonban különböző banki és mobilszolgáltatói nyereményjátékokon nyert jelentős összegű díjakat ígérnek, ennek ürügyén személyes, illetve banki adatok (számla- és bankkártyaszámok, személyes azonosítók, PIN kódok stb.) megszerzésére tesznek kísérletet. A csalás részeként az elkövetők sok esetben a nem létező nyeremény átvételének feltételéül különböző összegek rövid időn belüli átutalását, vagy adott számú feltöltős telefonkártya megvételét, és adott telefonszámra történő jóváirattatását kérik a gyanútlan áldozatoktól.

A bankszövetség és tagbankjai azt javasolják: aki ilyen csalárd próbálkozást tapasztal, semmiképpen ne adjon meg semmilyen adatot, és az esetlegesen érintett bank ügyfélszolgálatának tájékoztatása mellett tegyen rendőrségi feljelentést.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Egy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésreEgy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésre

Igazi buzzword lett az informatikushiány, így nem csoda, hogy egyre több cég száll be a képzésébe.

.
hirdetés
elrejt
 
.