Egyre durvább módszerekkel húzzák le a bankszámlákat


Míg korábban emailek segítségével próbálták megszerezni a banki ügyfelek adatait a csalók, addig újabban magukat a pénzintézetek alkalmazottainak kiadva akarják átverni a gyanútlan embereket.

A hitelintézetek soha nem szerveznek olyan típusú nyereményjátékokat, amelyek kapcsán ügyfeleiktől telefonon, e-mailen, vagy azokból elérhető internetes honlapokon személyes adatokat vagy banki azonosítókat kérnének, illetve azok kapcsán bármely összeg befizetését vagy átutalását kérnék - figyelmeztet a Magyar Bankszövetség. A szervezet sajtóközleménye szerint az elmúlt időszakban elszaporodtak azok a speciális adathalász és egyéb csalási módszert alkalmazó telefonos támadások, amelyek jellemzően mobil telefonos hívásokon keresztül történő megtévesztésen alapulnak.

A csalók által véletlenszerűen felhívott potenciális áldozatoknak a csalók a telefonban különböző banki és mobilszolgáltatói nyereményjátékokon nyert jelentős összegű díjakat ígérnek, ennek ürügyén személyes, illetve banki adatok (számla- és bankkártyaszámok, személyes azonosítók, PIN kódok stb.) megszerzésére tesznek kísérletet. A csalás részeként az elkövetők sok esetben a nem létező nyeremény átvételének feltételéül különböző összegek rövid időn belüli átutalását, vagy adott számú feltöltős telefonkártya megvételét, és adott telefonszámra történő jóváirattatását kérik a gyanútlan áldozatoktól.

A bankszövetség és tagbankjai azt javasolják: aki ilyen csalárd próbálkozást tapasztal, semmiképpen ne adjon meg semmilyen adatot, és az esetlegesen érintett bank ügyfélszolgálatának tájékoztatása mellett tegyen rendőrségi feljelentést.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Lázár vagy Süli tudja jobban, mennyi pénz kell idén a paksi beruházásra?Lázár vagy Süli tudja jobban, mennyi pénz kell idén a paksi beruházásra?

Az orosz hitelből fizetik a számlák nyolcvan százalékát.

.
hirdetés
elrejt
 
.