Forintra swapolta az ÁKK a dollárkötvény milliárdjait


"Kormányzati döntés alapján a dollárkötvényből befolyt összeget az ÁKK Zrt. az MNB-vel kötött swap műveletek segítségével forintra váltotta" - közölte az adósságkezelő az mfor.hu megkeresésére.

Mint tegnap megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes mérlegadatai szerint egy hónap alatt 1000 milliárd forinttal nőtt a központi kormányzat forintszámláján lévő összeg, miközben a devizaszámla értéke csökkent. Mindez érthetetlennek tűnt, mivel március közepén 3 milliárd dollár értékben adott el devizakötvényt az ország, és a korábbi gyakorlatnak megfelelően a befolyt devizát a kormány a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számlán (KESZ) devizában helyezte el. Így biztosítva a közeljövőben lejáró devizakötelezettségek kifizetését.

Most azonban, ahogy a jegybanki mérlegadatokból kiderült, nem ez történt. A kötvénykibocsátás értéke ugyan megjelent a számlán, de nem devizában, hanem forintban. Kérdésünkre a jegybanknál megerősítették a mérlegadatok helyességét, és azok konzisztenciáját. Vagyis valamilyen formában az adósságkezelő a márciusi kötvénykibocsátásból befolyt összeget forintra cserélte.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megkeresésünkre azt válaszolta, hogy kormányzati döntés alapján az MNB-vel kötött swap műveletek segítségével forintra váltották a befolyt devizát. (mfor.hu szerk: elvileg nem a dollárt, mivel azt az árfolyamkockázatok kiküszöbölése érdekében egyből euróra cserélik). Ez azt jelenti, hogy a jegybankkal forintra "cserélte" a devizát, majd a swap lejáratakor visszacseréli. Mivel a swap ügylet keretén belül az oda-, illetve a jövőbeni visszaváltás is biztosítva van, így az ÁKK úgy jutott forintforráshoz, hogy kiküszöbölte az árfolyamkockázatokat, és nem hajtott végre piaci konverziót. (mfor.hu szerk: vagyis az átváltással nem támogatta a forint árfolyamát március végén.) Ráadásul mivel a swap a jegybankkal történt, így az MNB nemzetközi tartalékai is 2 éves csúcsra tudtak nőni.

Swap a jegybankkal

A jegybankkal történt swapolás mindkét szerelő, vagyis az ÁKK és a jegybank számára is generál költségeket és bevételeket. Hogy ezek hogyan arányulnak egymáshoz, azt a rendelkezésre álló adatokból nem lehet tudni. Mindenesetre a jegybank oldalán bevételként a swap-díj jelentkezik, mivel egy magasabb kamatozású devizát cserél el egy alacsonyabbra. Ugyanakkor a kamatkülönbségek veszteséget is okoznak neki, mivel az ÁKK a swap során megkapott forintot az MNB-ben helyezte el, így arra a jegybanki kamatot kell kifizetni, miközben a kapott devizán alacsonyabb kamatot ér él. Vagyis a kamateredménye mínuszos.

Az ÁKK esetében a fizetendő swap-díj költséget jelent, viszont az MNB-ben elhelyezett forintra magasabb kamatot kap.

Egyébként mivel a tágan vett államháztartás két szereplője érintett a történetben, így különösebben hatása az állami költségvetésre nincs.

Ugyanakkor azt feltétlenül meg kell említeni, hogy a Növekedési Hitelprogram (NHP) harmadik pillérében szó volt arról, hogy a jegybank és az állam együttműködik a devizadósságok leépítése érdekében. Az akkori elképzelés szerint az állam forintforrásokat gyűjtött volna, amit aztán az MNB váltott volna át devizára, hogy a lejáró államkötvényeket abból vissza lehessen fizetni. Vagyis a mostani swap művelettel ellentétesen az ÁKK forintot adott volna, és devizát kapott volna.

Ebből az elképzelésből aztán semmi nem lett, mert mint Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese a tavaly novemberi dollárkötvény kibocsátás apropóján az mfor.hu részére kifejtette, egyrészt ez a többletértékesítés a forintkötvények piacán valószínűsíthetően komolyabb hozamemelkedést jelentett volna. Másrészt a válság tapasztalatai alapján a külföldinek eladott devizakötvény összességében alacsonyabb kockázatot jelent, mint a külföldinek eladott forintpapír az adósság biztonságos finanszírozása szempontjából.

Legyen velünk a Facebookon is!

Az ügylettel az adósságkezelő jelentős forintlikviditáshoz jutott, így csökkenhetett a nyomás a forintos állampapírok piacán. Ez jól látszik abból is, hogy az év eleje óta hetente tartott likviditási kincstárjegy kibocsátása március 17. óta szünetel.

A nyomást pedig részben magának köszönheti az állam, hiszen, ahogy azt már többször megírtuk, a kedvezőbb december végi GDP-arányos adósságmutató elérése érdekében a lejáró kötvényeket nem újabb adósságpapírok kibocsátásából, hanem a tartalékok leépítéséből finanszírozta. Az adósság év végére az előző negyedévi szinthez képest nagyot csökkent, viszont a tartalékok is többéves mélypontra estek vissza. Ezt óvatossági megfontolásból mindenféleképpen vissza kellett az év elején építeni. Ráadásul az értékesítési kényszer intenzitását tovább fokozta a magyar költségvetés szerkezete, mely év elején nagyobb hiányt hoz össze (március végére már a tervezett pénzforgalmi éves hiány 70 százalékánál jártunk), amit az év második felében "egyensúlyoz" ki. Ezek alapján nem is lehet csodálkozni, hogy valóságos értékpapír-értékesítési cunamit kellett az adósságkezelőnek rendeznie az év első 3 hónapjában.

Ez az értékesítési nyomás szűnt meg ideiglenesen ezzel a swap művelettel, ami így csökkentette a lejáró adósság megújítási kockázatát, és lehetőséget teremt arra, hogy az ÁKK az értékpapír-állomány átlagos futamidejének növelésére fókuszáljon.

Kérdésünkre az ÁKK azt is elárulta, hogy a most eszközölt swap műveletek futamidejét úgy határozták meg, hogy az idén lejáró devizakötelezettségek előtt visszakapják a devizát, így azok teljesítésével nem lehet gond. Ezek a kötelezettségek pedig idén május 6-án, július 28-án és a negyedik negyedévben lesznek esedékesek.

Ezen felül az ÁKK hangsúlyozta, hogy az adósságkezelő és az MNB között érvényben van egy megállapodás, mely szerint, ha devizára van szükségük, akkor azt közvetlenül a jegybanktól vásárolják meg. Ugyanígy, ha forintra van szükségük, azt az ügyletet is az MNB bevonásával hajtják végre. Devizapiaci konverziót az ÁKK nem végez.

mfor.hu


Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Péterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknakPéterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknak

Haladéktalanul meg kell kezdeniük a felkészülést az egy év múlva hatályba lépő Európai Adatvédelmi Rendeletben foglaltak betartására a magyar vállalatoknak.

.
hirdetés
elrejt
 
.