Érthetetlen mozgások a kormány jegybanki számláján


Ugyan devizakötvényt bocsátottunk ki március közepén, a jegybankban mégis a forintszámlája ugrott meg a központi kormányzatnak. Első olvasatra ez azt jelenti, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben átváltották a devizát forintra.

1787,4 milliárd forintra nőtt a központi kormány jegybanknál vezetett számláján található összeg március végén. Egy hónap alatt ez 792,3 milliárd forintos, vagyis 80 százalékos növekedés. Ha figyelembe vesszük a március közepi 3 milliárd dolláros (660 milliárd forintos) kötvénykibocsátást, akkor a növekedés egyből érthetővé válik. Az azonban egyáltalán nem világos, hogy a betét devizaszámla része miért esett vissza 213 milliárd forinttal egy hónap alatt, vagyis közel 1,9 milliárd euróról 1,2-re. Ezzel párhuzamosan a forintszámla rész 411,3 milliárd forintról 1417,3 milliárdra nőtt. (Ilyen magas még sohasem volt ez a részösszeg.)

Az adatokból első olvasatra arra lehet következtetni, hogy a korábbi gyakorlattal szöges ellentétben a befolyó devizát a kormányzat átváltotta forintra (ebből csillapodhatott a forintforrás szükséglet, valamint erősödhetett a forint március végén), és ezt helyezte el a jegybankban. Ugyanakkor a jegybank nemzetközi tartalékai a dollárkötvény-kibocsátásnak megfelelően nőttek, ami viszont azt mutatná, hogy nem volt átváltás, és így árfolyamtámogatás. (lásd: Nem nagyon védhették Matolcsyék a forintot)

Reagált a jegybank
Kérdésünkre, az MNB azt válaszolta, hogy a publikált adatok helyesek, az adatok közti konzisztencia nem sérült. "Ahogy az az MNB előzetes statisztikai mérlegéről szóló sajtóközleményben is szerepel, a külföldi követelések állományának emelkedése elsősorban a 3 milliárd dollár értékű államkötvény-kibocsátás hatására következett be."
A jegybank válaszában azt is megjegyezte, hogy a kormányzati forint és deviza forrástételek állomány-alakulásának okairól az adósságkezelő tud felvilágosítást adni. Ennek megfelelően kérdéseinket feltettük az ÁKK-nak, a választ pedig itt olvashatják.
Legyen velünk a Facebookon is!

A ma publikált előzetes mérlegszámok alapján egyébként a fentieken túl még három érdekesebb következtetést lehet levonni.

Egyrészt a körülbelül egy éve elindult folyamat (lásd: Soha ennyi forintunk nem volt még - valaminek jönnie kell) tovább tart, és még mindig nő a gazdaságban jelen levő készpénzállomány. Igaz, az éves növekedés üteme már "csak" 19,84 százalék a februári 25,35 után.

Másrészt decemberi szintre csökkent a kéthetes kötvényállomány, a 274 milliárdos visszaesésért 221 milliárd forint értékben a külföldiek a "felelősek". Ez alapján könnyen lehet, hogy a forintkötvény piacáról kivont összegeket csak ideiglenesen parkírozták a jegybankban, és lassan kivonják a magyar gazdaságból.

Harmadrészt pedig márciusban 14,6 milliárd forintot folyósíthattak a kereskedelmi bankok a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretén belül. Így tavaly október eleje óta, vagyis az NHP második szakaszának indulása óta 66,7 milliárdos a növekedés.

mfor.hu
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.