Influenzajárvány idején biztonságosabb a bankkártyaA készpénzen terjedő influenzavírus kockázatát hatásosan csökkentheti a bankkártyák használata, mondta el Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. A francia AFP hírügynökség cikke szerint ugyanis a készpénzhasználat fokozhatja a téli járványok terjedését.

Amint arról az AFP beszámolt, egy svájci bank egy genfi orvoscsoportot kért fel a kutatás elvégzésére, miután felmerült, hogy a forgalomban lévő bankjegyek és érmék milliói hozzájárulhatnak az influenzajárványok elhúzódásához.

A kutatók az influenza vírusának kis mennyiségű mintáit helyezték el bankjegyeken, melyeket azután szobahőmérsékleten tároltak. Jóllehet, ebben az esetben a vírus csak néhány óráig élt, a magasabb koncentrációjú, nagyobb vírusminták több napig is ellenállónak bizonyultak a bankjegyeken.

A kutatók szerint a legrosszabb eset, ha az influenza kórokozója emberi váladékkal együtt kerül a bankjegyre. Ilyenkor szobahőmérsékleten a vírus mintegy két és fél hétig is fertőző maradhat.

A MasterCard igazgatója a jegybank (MNB) adataira hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 255 millió bankjegy és 910 millió pénzérme van aktív használatban, áll a társaság közleményében.

"A bankkártyák térnyerése segíthet a téli járványok, így az influenza elleni küzdelemben is – mondta el Zdenek Houser - hiszen ha bankkártyát használunk, sem bankjegyet, sem a gyakran érmék formájában érkező visszajárót nem kell érintenünk, így csökkenthető a fertőződés veszélye."

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.