Itthon is elfogyhat a képzett munkaerő


A népességfogyás miatti munkaerő-csökkenés már nem csupán a nyugati országok problémája. Ráadásul a közép-európai régióban a demográfiai okok mellett az uniós csatlakozással könnyebbé vált külföldi munkavállalás miatti elvándorlással is számolni kell. Ez nem csak az érintett országok gondja, hanem azoké a multinacionális cégeké is, amelyek az elmúlt években zsinórban telepítették ide szolgáltató központjaikat. Mfor.hu háttér.

Itthon is számolni kell vele (mfor.hu montázs)Itthon is számolni kell vele (mfor.hu montázs)

A nagy nemzetközi vállalatokat leginkább a jól képzett munkavállalók és a viszonylag alacsony bérszínvonal vonzza a közép-európai régióba. Leggyakrabban a könyvelői és az IT feladatokat szervezik ki ide, véli Scott Marlowe, a Hay Group Tanácsadók Kft. regionális ügyvezető igazgatója.

A szolgáltató-központok idehelyezésének terve azonban három-négy évvel ezelőtt fogant meg ezeknél a vállalatoknál - akkor, amikor még több országban (például Szlovákiában és Romániában) a duplája volt a munkanélküliség a mai szintnek. Azóta viszont sok minden változott.

A fejlett nyugati országokat sújtó népességcsökkenés ebbe a régióba is begyűrűzött, és szakértők szerint öt-nyolc éven belül már mindenhol érezhetővé válik a kiöregedő dolgozók utánpótlásának hiánya. 2010-re elemzők szerint már 120 ezer jól képzett munkavállaló fog hiányozni a magyar munkaerő-piacról.

Lengyelországban és Csehországban azonban még súlyosabb a helyzet. Az uniós csatlakozás óta kétmillió lengyel vándorolt ki az országból külföldi munkalehetőségek miatt, Csehországban pedig köztudottan olyannyira hiány van a munkavállalókból, hogy a cégek már külföldön - leginkább Kínában - toboroznak embereket csehországi munkára.

Béremelés a megoldás?

Ezek olyan problémák, amelyek már az idetelepült multicégeket is érintik. Jelenleg a legfontosabb feladat, hogy megfelelő hr-stratégiával reagálni tudjanak ezekre a kihívásokra, foglalta össze a teendőket Scott Marlowe.

A legegyszerűbb és leghatásosabb megoldásnak a béremelés tűnik, ez azonban csak rövid távon hat. Bár a Visegrádi Négyek közül Csehországban a legmagasabb a bérek színvonala, mégis itt a legnagyobb a hiány a képzett dolgozókból.

Szlovákiában például már külön juttatási csomagokkal, többek között lakáshoz jutással igyekeznek a nagy autógyártó cégek odavonzani a képzett embereket. Emellett az állami képzések támogatása - akár anyagi, akár tárgyi eszközökkel - szintén hatékony módja az utánpótlás biztosításának. Magyarországon a Mol fordít nagy figyelmet arra, hogy a jelenleg nem túl divatos speciális természettudományi képzést támogassa és népszerűsítse.

Egyre több cég neveli a munkaerőt

Az óriáscégek tehát egyre inkább arra összpontosítanak, hogy minél hamarabb, akár már tanulmányaik befejezte előtt felismerjék és megszerezzék maguknak a megfelelő embereket. Ezt követően pedig belső tehetségmenedzsment programokkal vezetőkké képezik ki őket.

A Hay Group ügyvezetője szerint míg néhány éve körülbelül fele-fele arányban töltötték be a vezetői posztokat cégen belülről és kívülről, addig ez az arány mára teljesen eltolódott: a felsővezetők nyolcvan százalékát ma már a cégen belül nevelik ki.

A munkaerő megtalálása mellett annak megtartása a legnagyobb kihívás. Ennek érdekében a vállalatok - a régiós bérszintet meghaladó fizetések mellett - nagy figyelmet fordítanak a megfelelő munkahelyi körülmények és a kellemes légkör megteremtésére. Emellett igyekeznek úgy kialakítani a munkaköröket, hogy a feladatok izgalmasak és kihívást jelentőek legyenek.

Körte Ildikó 

Menedzsment Fórum
Üzlet képekben: 2 milliárdot ér a legdrágább húsvéti tojás

A Mirage névre keresztelt ékszerészeti csoda már első ránézésre sem klasszikus húsvéti tojás kinézetű, hiszen felületét 1000 gyémántkő fedi, nem véletlen, hogy értékét 5 millió fontra, vagyis közel 1,9 milliárd forintra becsülik.

.
hirdetés
Ismerje meg sikeres menedzserek titkait

Alfa vezetők - mfor.hu konferencia
2014.05.21., Budapest

Előadóink lesznek:
Király Júlia, Hegedűs Éva, Kővágó-Laky Andrea, Bojár Gábor, Síklaki István, Stekl László.

További információ és jelentkezés

.
Olvasói sarok - fórum
[ 09:10 ] Putyin: nem törekszünk a kapcsolat tönkretételére Európával - airmax
" Ha így van, az EU csak örülhet.. (vagy legalábbis a ..."
[ 2014-04-17 ] Több mint 200 ezer rejtőzködő munkanélküli van hazánkban - levis
" A cikkből számomra nem világos,hogy a tényleges munk..."
[ 2014-04-16 ] Akkor is feltétel a nyelvtudás, ha a munka során nincs rá szükség - kakambuki
" Jó ha van az biztos! Egyes munkahelyeken plusz pénz ..."
[ 2014-04-15 ] Zsiday: jobban jár a bankbetétesnél, aki lakást vesz - bankár
" Csak bátran vegyetek lakást 6 %-os kamatú forintkölc..."
[ 2014-04-15 ] Még jobban, 84,6 szézalékra ugrott az adósságunk - Tibu
" Meg azt is fontos hangsúlyozni, hogy ez ugyanúgy csa..."
További témák >>
Így néz ki a felcsúti stadion
.
hirdetés
elrejt
 
.