Itthon is elfogyhat a képzett munkaerő


A népességfogyás miatti munkaerő-csökkenés már nem csupán a nyugati országok problémája. Ráadásul a közép-európai régióban a demográfiai okok mellett az uniós csatlakozással könnyebbé vált külföldi munkavállalás miatti elvándorlással is számolni kell. Ez nem csak az érintett országok gondja, hanem azoké a multinacionális cégeké is, amelyek az elmúlt években zsinórban telepítették ide szolgáltató központjaikat. Mfor.hu háttér.

Itthon is számolni kell vele (mfor.hu montázs)Itthon is számolni kell vele (mfor.hu montázs)

A nagy nemzetközi vállalatokat leginkább a jól képzett munkavállalók és a viszonylag alacsony bérszínvonal vonzza a közép-európai régióba. Leggyakrabban a könyvelői és az IT feladatokat szervezik ki ide, véli Scott Marlowe, a Hay Group Tanácsadók Kft. regionális ügyvezető igazgatója.

A szolgáltató-központok idehelyezésének terve azonban három-négy évvel ezelőtt fogant meg ezeknél a vállalatoknál - akkor, amikor még több országban (például Szlovákiában és Romániában) a duplája volt a munkanélküliség a mai szintnek. Azóta viszont sok minden változott.

A fejlett nyugati országokat sújtó népességcsökkenés ebbe a régióba is begyűrűzött, és szakértők szerint öt-nyolc éven belül már mindenhol érezhetővé válik a kiöregedő dolgozók utánpótlásának hiánya. 2010-re elemzők szerint már 120 ezer jól képzett munkavállaló fog hiányozni a magyar munkaerő-piacról.

Lengyelországban és Csehországban azonban még súlyosabb a helyzet. Az uniós csatlakozás óta kétmillió lengyel vándorolt ki az országból külföldi munkalehetőségek miatt, Csehországban pedig köztudottan olyannyira hiány van a munkavállalókból, hogy a cégek már külföldön - leginkább Kínában - toboroznak embereket csehországi munkára.

Béremelés a megoldás?

Ezek olyan problémák, amelyek már az idetelepült multicégeket is érintik. Jelenleg a legfontosabb feladat, hogy megfelelő hr-stratégiával reagálni tudjanak ezekre a kihívásokra, foglalta össze a teendőket Scott Marlowe.

A legegyszerűbb és leghatásosabb megoldásnak a béremelés tűnik, ez azonban csak rövid távon hat. Bár a Visegrádi Négyek közül Csehországban a legmagasabb a bérek színvonala, mégis itt a legnagyobb a hiány a képzett dolgozókból.

Szlovákiában például már külön juttatási csomagokkal, többek között lakáshoz jutással igyekeznek a nagy autógyártó cégek odavonzani a képzett embereket. Emellett az állami képzések támogatása - akár anyagi, akár tárgyi eszközökkel - szintén hatékony módja az utánpótlás biztosításának. Magyarországon a Mol fordít nagy figyelmet arra, hogy a jelenleg nem túl divatos speciális természettudományi képzést támogassa és népszerűsítse.

Egyre több cég neveli a munkaerőt

Az óriáscégek tehát egyre inkább arra összpontosítanak, hogy minél hamarabb, akár már tanulmányaik befejezte előtt felismerjék és megszerezzék maguknak a megfelelő embereket. Ezt követően pedig belső tehetségmenedzsment programokkal vezetőkké képezik ki őket.

A Hay Group ügyvezetője szerint míg néhány éve körülbelül fele-fele arányban töltötték be a vezetői posztokat cégen belülről és kívülről, addig ez az arány mára teljesen eltolódott: a felsővezetők nyolcvan százalékát ma már a cégen belül nevelik ki.

A munkaerő megtalálása mellett annak megtartása a legnagyobb kihívás. Ennek érdekében a vállalatok - a régiós bérszintet meghaladó fizetések mellett - nagy figyelmet fordítanak a megfelelő munkahelyi körülmények és a kellemes légkör megteremtésére. Emellett igyekeznek úgy kialakítani a munkaköröket, hogy a feladatok izgalmasak és kihívást jelentőek legyenek.

Körte Ildikó 

Menedzsment Fórum
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.