Kérdések, amelyeken elcsúszhatunk az állásinterjún


Egy állásinterjú komoly feszültséggel jár, aminek köszönhetően még a legegyszerűbb kérdésen is könnyű hibázni. Bizonyos típuskérdésekre ugyanakkor felkészülhetünk, így könnyebb úrrá lenni a pánikon. Az alábbiakban öt trükkös interjúkérdésre hívjuk fel a figyelmet.

Ha már behívnak minket egy állásinterjúra, az fél siker, érdemes megragadni az alkalmat. Ennek érdekében készüljünk fel a találkozóra, szedjünk össze információkat a potenciális munkaadóról és gondoljuk át a következő kérdéseket, javasolja a CareerBuilder.com szakértője.

1; Miért kellene Önt alkalmaznunk?

Ez egy olyan kérdés, amely látszólag egyszerű, mégis könnyű unalmas közhelyekkel elbukni a megmérettetésen. Ha azonban kihasználjuk a lehetőséget, hogy bemutassuk azokat a készségeinket, tudásunkat, mely a várható feladat során mérvadó. Figyeljünk arra, hogy ne elcsépelt lózungokat mondjunk, ha sokadikként bizonygatjuk, hogy mennyire motiváltak és elszántak vagyunk, soha nem derül ki a munkaadó számára, mit is tudunk valójában.

2; Miért akar itt dolgozni?

Nagyszerű kérdés a munkaadók számára, hogy kiszűrjék a felkészületlen pályázókat. Akik mit sem tudnak a cégről, várhatóan sablonos válaszokkal szolgálnak. Ha azonban ismerjük a vállalatot, akkor nincs nehéz dolgunk, a cég tevékenységéhez, céljaihoz illeszkedő módon bemutatni saját tapasztalatinkat, erősségeinket.

3; Mi a legfőbb gyengesége?

Ismét egy trükkös kérdés, ha megpróbál kitérni a pályázó a kérdés elől, az rossz színben tünteti fel, hiszen hibái mindenkinek vannak. Ha azonban olyan problémára világít rá, mely összeférhetetlen a feladat hatékony végzésével, vagy borítékolhatóan negatív színben tünteti fel, akkor azzal is öngólt rúg. A legcélszerűbb a gyengeségünket egy korábbi példával szemléltetni, mellyel azt tudjuk sugallni, hogy felismertük a problémát, kijavítottuk, és kontrollálni fogjuk a jövőben a hasonló helyzeteket.

Játék
http://www.marczibanyi.hu/


Ezúttal a felújított Marczibányi Sportlétesítménybe nyerhet két játékosunk bérletet!

10-ből 7-et 50 ezerért!

4; Miért hagyta ott a legutóbbi állását?

Akik még állásban vannak és úgy próbálnak váltani óriási előnnyel indulnak ennél a kérdésnél, ám ha ilyen módon nem tudjuk megúszni, akkor kénytelenek vagyunk az igazságot mondani. Persze még akkor is, ha az utolsó munkahelyen rosszul értek véget a dolgok, bánjunk óvatosan az erősen negatív megnyilvánulásokkal. Ha elkezdjük szidni előző főnökünket, cégünket, az nem biztos, hogy jó képet fest rólunk. Könnyen gondolhatja azt egy HR-es, hogy az ő cégükről is rossz dolgokat fog terjeszteni, ha egyszer távozik. A diplomatikus viselkedés mellett itt is célszerű a történteket úgy bemutatni, hogy az a személyiségünk fejlődését jelezze.

5; Milyen fizetési igénye van?

Mind közül talán a legkeményebb kérdés. Nagyon könnyen elronthatjuk az addig felépített képet, ha kiderül, hogy a valóságtól elrugaszkodott igényeink vannak. Míg a túl alacsony fizetés, még akkor is ha az állás elnyerését segíti, devalválja a saját piaci értékünk. Ha pedig "Olcsó Jánosként" skatulyáznak be minket, a későbbiekben sokkal nehezebb lesz fizetésemelést kicsikarni. A legjobb, ha utána nézünk, hogy hasonló munkakörben, és közel azonos tapasztalattal milyen iparági jövedelmek vannak. Még jobb, ha az adott cégnél jellemző juttatásokról tudunk információkat szerezni, hiszen akkor még könnyebb egy, a munkaadó számára is elfogadható igénnyel pályázni.

Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.