Korrupció az EU-Bizottságban


Kényes vállalati információkat szolgáltatott ki anyagi előnyök ígérete ellenében az EU-bizottság kereskedelmi biztosának egyik közvetlen munkatársa egy brit lap riportereinek.

A brüsszeli bizottság már a hét végén bejelentette, hogy belső vizsgálatot indított, miután egy brit laptól azzal keresték meg, hogy magukat üzletembernek kiadó újságírók információért pénzzel próbáltak megvesztegetni egy bizottsági alkalmazottat. A bizottság sem a tisztviselőt, sem a lapot nem nevezte meg. A The Sunday Times című vezető vasárnapi lap azonban nyilvánosságra hozta, hogy saját, korrupciófeltáró célú féléves vizsgálódása keretében riporterei környékezték meg Fritz-Harald Weniget, Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztos hivatalának igazgatói rangú tisztviselőjét.

Játék
http://www.marczibanyi.hu/


Ezúttal a felújított Marczibányi Sportlétesítménybe nyerhet két játékosunk bérletet!

10-ből 7-et 50 ezerért!

A brit EU-biztos német munkatársának illetékességi körébe tartozott a legutóbbi időkig egyebek mellett az Unión kívüli beszállítók dömpingvizsgálata; e vizsgálatok eredményeként születtek döntések például büntetővámok érvényesítéséről. A The Sunday Times két riportere egy lobbycég munkatársainak adta ki magát. Egy előkelő brüsszeli étteremben elmondták Wenignek, hogy hongkongi ügyfelük kínai bőrcipőket exportál az EU-ba, ám termékeit büntetővámok terhelik, és kedvezményes vámelbánásban szeretne részesülni. Sem az üzletember, sem a kínai cég valójában nem létezik.

A "lobbisták" 100 ezer euró (24 millió forint) "előleg" kifizetését ajánlották fel Wenignek. A tisztviselő ezt ott nem fogadta el, ám a beszélgetésről készült, a lap által szó szerint ismertetett hangfelvétel szerint azt javasolta, hogy a pénzt helyezzék el egy "nem használt, közös számlán", amely az ő visszavonulása után lesz hozzáférhető. Amikor a riporterek újból felvetették a kifizetés kérdését, Wenig azt mondta, hogy erre majd akkor térjenek vissza, ha "lesz eredmény".

A tisztviselő azonban később kiszolgáltatta az általa lobbistának vélt újságíróknak olyan kínai vállalatok adatait, amelyeket az Unió várhatóan különleges vámelbánásban fog részesíteni.
A brit lap szerint az információ "potenciálisan milliókat érhet" azoknak, akik e cégekkel állnak kereskedelmi kapcsolatban.

A Brüsszelben működő Brit Kiskereskedelmi Konzorcium igazgatója a The Sunday Timesnak azt mondta: Wenig eljárása bennfentes kereskedelemmel ér fel, és az európai kiskereskedelmi cégeket "fel fogja bőszíteni", hogy kereskedelmi titkok szivárognak ki a bizottságtól. Peter Mandelson - aki korábban Tony Blair előző brit kormányfő közvetlen munkatársaként miniszteri tisztségeket töltött be, és a kormányzó brit Munkáspárt megreformálásának egyik fő ideológusa volt - "átfogó és alapos" vizsgálatot ígért az ügyben.
Wenig a brit lapnak tagadta, hogy bármi szabályellenes cselekedetet elkövetett volna, és az általa kiszolgáltatott információkat "félig nyilvánosnak" minősítette.

MTI/Menedzsment Fórum 


Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.