Kovács Árpád: a magyar társadalom egyedül nem tud kilábalni a válságból


Magyarországnak a jelenlegi globális pénzügyi kockázatvállalási közösségben nem szabad megsértve éreznie magát, amiért az országnak hitelező szervezetek a gazdaságpolitikai szuverenitás egy részének feladását kérik - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kedden a Közép-európai Club Pannónia Törzsasztal fórumán Budapesten.

Kovács Árpád hangsúlyozta: a felemelkedéshez szükséges célok hiányával küzdő, mozgatható pénzeszközökkel nem rendelkező töredezett magyar társadalom egyedül nem lesz képes a válságból való kilábalásra. A kedvező adottságokkal rendelkező országok azonban kiránthatják a gödörből az egész, alapvetően egymásrautaltsággal jellemezhető új világgazdasági rendszert.

A magyar gazdaság, 80 százalékos export kitettségének köszönhetően, a válság negatívumai után a világgazdaság kezdeti, várhatóan 2010-2011-ben érezhető enyhe emelkedését is hamar megérzi - jegyezte meg.

Az euró átmenet nélküli kelet-európai bevezetésének ötletére reagálva az ÁSZ elnöke aláhúzta: "nem lehet kuplung nélkül sebességet váltani", vagyis óriási veszélyek rejlenek a konvergenciaprogram szinkronizációs lépéseinek kihagyásában, vagy akár jelentős felgyorsításában is.

Hozzátette: a magyar gazdaság nyitottságának köszönhetően a magyarországi vállalatok "már régen bevezették az eurót", a forint gyengülésével leértékelődő magyar munkaköltségek pedig különösen jót tettek a multinacionális cégeknek.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.