Közel félmilliárdot kapott Felcsút az EMMI-től is


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Már 2012-ben sem lehetett sok oka panaszra a gazdasági eredményeit illetően a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, 2013-ban azonban hatalmasat léptek előre - derül ki a nemrég közzétett közhasznúsági jelentésből. Megugrottak az alapítványhoz érkező támogatások és az eredmény is tavaly.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a 2012-es jó éve után tavaly még jobbat zárt - derül ki a nemrég közzétett közhasznúsági jelentésből. Ez nemcsak a mérlegadatokon mutatkozik meg - amiről a cikkünk a későbbi részében lesz szó -, de a különféle, alapítványhoz érkező és felhasznált támogatások összege is megnövekedett. Míg 2012-ben 2,97 milliárd forintot költöttek a támogatásokból, addig tavaly már 7,1 milliárdra ugrott a felhasznált összeg. Ezen belül megnégyszereződött a költségvetésből érkező támogatás is, mely a korábbi 144,9 millió után 726 millió forintra ugrott.

A részletes kimutatás szerint az MLSZ-től az utánpótlással összefüggő feladatokra 185 milliót kaptak (41-gyel többet mint 2012-ben), normatíva támogatásként pedig 51 millió érkezett Felcsúthoz. Újdonság volt ugyanakkor, hogy 489,4 millió forinttal még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta az alapítványt. A szöveges bemutatás szerint ezt a középfokú oktatás intézményeinek, programjainak támogatására kapták. Annak érdekében ugyanis, hogy a sportkomplexum teljes legyen, szükségessé vált egy új iskola építése. Ennek révén biztosított lesz "a Váli völgyi települések gyermekeinek, hogy szakképzést elsajátítsanak". Így helyben az elméleti és a gyakorlati tudás is megszerezhető.

Ugyanakkor a költségvetési pénzeknél is nagyobb támogatás érkezett "más gazdálkodótól" az alapítványhoz. Ennek összege a 2012-es 2,7 milliárdról 6,4-re ugrott egy év alatt - ezen belül a legnagyobb rész a látvány-csapatsport támogatási pályázat révén kapta az alapítvány. Ismertebb néven itt a TAO-pénzekről van szó, melyből összesen 3,6 milliárd forintot használtak fel 2014. június 30-ig. A részletezés szerint a 2013-2014 bajnoki évadra 1,5 milliárdos támogatásban részesültek, melyet különböző célokra fel is használtak. 2013-ban ebből 299 milliót költöttek el az előző bajnoki évadra kapott 3,2 milliárddal együtt. Ebből kicsivel több mint 2 milliárd forint ment beruházásra, ami pályaépítést, pálya karbantartógépek vásárlását jelentette.

Olvasson még többet a magyar foci pénzügyeiről:
Adóvégrehajtás alatt NBI-es klubok
Vidi, Győr: apad a klubok saját tőkéje
Egymilliárdot pumpáltak a Fradiba tavaly 
Felcsút zsebelte be messze a legtöbb TAO-pénzt tavaly is

A TAO-nál is nagyobb növekedés volt a szintén "más gazdálkodóktól" érkező adományok esetében. Ebben a támogatási formában ugyanis 2,8 milliárd forintot kapott az alapítvány a 2012-es 850 millió forint után. A dokumentum szerint ez a "látvány csapatsport támogatását biztosító támogatási rendszer működéséhez szükséges önerő fedezetére szolgál. A beruházáshoz 30 százalék, a személyi jellegű ráfordításhoz 50 százalék, a működési költségekhez 10 százalék önerő kell". Emellett sok olyan dologi kiadása is van az alapítványnak, amelyekre nem tudnak pályázni - magyarázzák. "Nincsen a támogatási rendszerben, mivel szigorú szabályok határozzák meg a támogatási lehetőséget, mi viszont nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalok egész személyiség fejlődésének támogatására" - olvasható a beszámolóban.

Kétszer nagyobb lett az alapítvány egy év alatt

2013-ban 5,68 milliárd forintos eredményt sikerült realizálnia a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. Ez az összeg több mint a duplája az előző évinek, és mivel nonprofit szervezetről van szó, osztalékot nem fizetnek ki a tulajdonosoknak - derül ki a közhasznúsági jelentésből. Az eredménynövekedés mellett maga az alapítvány is több mint a duplájára növekedett, hiszen a mérlegfőösszege 5,55 milliárdról 13,1-re ugrott egy év alatt.

Ha a mérlegadatokat részletesebben megvizsgáljuk, akkor rögtön kiderül, hogy ebben a növekedésben az idén átadott felcsúti stadion nagy szerepet játszhatott. A szöveges értékelés hiányában ugyanis a logikánkra kell hagyatkoznunk, hogy az egyes változások mögötti kiváltó okokat megtaláljuk. A mérleg szerint a Felcsút tárgyi eszközeinek értéke egy év alatt több mint a duplájára nőtt: 4,4 milliárd után 10,9 milliárdot szerepeltettek ezen a soron. Emellett jelentősen megugrottak az alapítvány pénzeszközei is, hiszen a 2012-es félmilliárd forint után tavaly majdnem a triplájával, 1,4 milliárddal rendelkezett.

Ezzel párhuzamosan a mérleg forrás oldalán az alapítvány saját tőkéje is nagyot ugrott: 3,7 milliárd után tavaly már 9,4 milliárddal rendelkezett. Ugyanakkor a kötelezettségei is növekedést mutattak. Míg 2012-ben még 601 milliós tartozása volt az alapítványnak, a tavalyi év végére már 1,7 milliárdot halmozott fel.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Péterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknakPéterfalvi szerint lépni kell a magyar vállalatoknak

Haladéktalanul meg kell kezdeniük a felkészülést az egy év múlva hatályba lépő Európai Adatvédelmi Rendeletben foglaltak betartására a magyar vállalatoknak.

.
hirdetés
elrejt
 
.