Közel félmilliárdot kapott Felcsút az EMMI-től is


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Már 2012-ben sem lehetett sok oka panaszra a gazdasági eredményeit illetően a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, 2013-ban azonban hatalmasat léptek előre - derül ki a nemrég közzétett közhasznúsági jelentésből. Megugrottak az alapítványhoz érkező támogatások és az eredmény is tavaly.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a 2012-es jó éve után tavaly még jobbat zárt - derül ki a nemrég közzétett közhasznúsági jelentésből. Ez nemcsak a mérlegadatokon mutatkozik meg - amiről a cikkünk a későbbi részében lesz szó -, de a különféle, alapítványhoz érkező és felhasznált támogatások összege is megnövekedett. Míg 2012-ben 2,97 milliárd forintot költöttek a támogatásokból, addig tavaly már 7,1 milliárdra ugrott a felhasznált összeg. Ezen belül megnégyszereződött a költségvetésből érkező támogatás is, mely a korábbi 144,9 millió után 726 millió forintra ugrott.

A részletes kimutatás szerint az MLSZ-től az utánpótlással összefüggő feladatokra 185 milliót kaptak (41-gyel többet mint 2012-ben), normatíva támogatásként pedig 51 millió érkezett Felcsúthoz. Újdonság volt ugyanakkor, hogy 489,4 millió forinttal még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta az alapítványt. A szöveges bemutatás szerint ezt a középfokú oktatás intézményeinek, programjainak támogatására kapták. Annak érdekében ugyanis, hogy a sportkomplexum teljes legyen, szükségessé vált egy új iskola építése. Ennek révén biztosított lesz "a Váli völgyi települések gyermekeinek, hogy szakképzést elsajátítsanak". Így helyben az elméleti és a gyakorlati tudás is megszerezhető.

Ugyanakkor a költségvetési pénzeknél is nagyobb támogatás érkezett "más gazdálkodótól" az alapítványhoz. Ennek összege a 2012-es 2,7 milliárdról 6,4-re ugrott egy év alatt - ezen belül a legnagyobb rész a látvány-csapatsport támogatási pályázat révén kapta az alapítvány. Ismertebb néven itt a TAO-pénzekről van szó, melyből összesen 3,6 milliárd forintot használtak fel 2014. június 30-ig. A részletezés szerint a 2013-2014 bajnoki évadra 1,5 milliárdos támogatásban részesültek, melyet különböző célokra fel is használtak. 2013-ban ebből 299 milliót költöttek el az előző bajnoki évadra kapott 3,2 milliárddal együtt. Ebből kicsivel több mint 2 milliárd forint ment beruházásra, ami pályaépítést, pálya karbantartógépek vásárlását jelentette.

Olvasson még többet a magyar foci pénzügyeiről:
Adóvégrehajtás alatt NBI-es klubok
Vidi, Győr: apad a klubok saját tőkéje
Egymilliárdot pumpáltak a Fradiba tavaly 
Felcsút zsebelte be messze a legtöbb TAO-pénzt tavaly is

A TAO-nál is nagyobb növekedés volt a szintén "más gazdálkodóktól" érkező adományok esetében. Ebben a támogatási formában ugyanis 2,8 milliárd forintot kapott az alapítvány a 2012-es 850 millió forint után. A dokumentum szerint ez a "látvány csapatsport támogatását biztosító támogatási rendszer működéséhez szükséges önerő fedezetére szolgál. A beruházáshoz 30 százalék, a személyi jellegű ráfordításhoz 50 százalék, a működési költségekhez 10 százalék önerő kell". Emellett sok olyan dologi kiadása is van az alapítványnak, amelyekre nem tudnak pályázni - magyarázzák. "Nincsen a támogatási rendszerben, mivel szigorú szabályok határozzák meg a támogatási lehetőséget, mi viszont nagy hangsúlyt fektetünk a fiatalok egész személyiség fejlődésének támogatására" - olvasható a beszámolóban.

Kétszer nagyobb lett az alapítvány egy év alatt

2013-ban 5,68 milliárd forintos eredményt sikerült realizálnia a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. Ez az összeg több mint a duplája az előző évinek, és mivel nonprofit szervezetről van szó, osztalékot nem fizetnek ki a tulajdonosoknak - derül ki a közhasznúsági jelentésből. Az eredménynövekedés mellett maga az alapítvány is több mint a duplájára növekedett, hiszen a mérlegfőösszege 5,55 milliárdról 13,1-re ugrott egy év alatt.

Ha a mérlegadatokat részletesebben megvizsgáljuk, akkor rögtön kiderül, hogy ebben a növekedésben az idén átadott felcsúti stadion nagy szerepet játszhatott. A szöveges értékelés hiányában ugyanis a logikánkra kell hagyatkoznunk, hogy az egyes változások mögötti kiváltó okokat megtaláljuk. A mérleg szerint a Felcsút tárgyi eszközeinek értéke egy év alatt több mint a duplájára nőtt: 4,4 milliárd után 10,9 milliárdot szerepeltettek ezen a soron. Emellett jelentősen megugrottak az alapítvány pénzeszközei is, hiszen a 2012-es félmilliárd forint után tavaly majdnem a triplájával, 1,4 milliárddal rendelkezett.

Ezzel párhuzamosan a mérleg forrás oldalán az alapítvány saját tőkéje is nagyot ugrott: 3,7 milliárd után tavaly már 9,4 milliárddal rendelkezett. Ugyanakkor a kötelezettségei is növekedést mutattak. Míg 2012-ben még 601 milliós tartozása volt az alapítványnak, a tavalyi év végére már 1,7 milliárdot halmozott fel.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.