Lassan, de nő a hazai építőiparA 2006 őszén kezdődött lassulás után idén februárban és márciusban kissé nőtt a magyarországi építőipar. Az ágazat termelése ugyanis 2007 harmadik hónapjában kiigazítatlanul 3,6, kiigazítva pedig 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kibocsátás szezonálisan és munkanaptényezővel korrigálva 0,5 százalékkal múlta felül az előző havit - adta hírül a KSH adataira hivatkozva a Napi Gazdaság. Így az első negyedévben 3,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

Az ellentmondásos termelésalakulás megfelel a szakértői és ágazati várakozásoknak. A prognózisok alapján ugyanis valószínű, hogy 2007 egészében az építőipar teljesítménye csak kismértékben - 2-3 százalékkal - változik a tavalyihoz képest; csupán az előjelben vannak különbségek.

A havi növekedés egyik fő oka a kedvező időjárás, mivel a nem fagyos napok száma felülmúlta a 2006-ost; de szakértők ezek közé sorolják az iroda- és kereskedelemi beruházások év eleji felfutását is.

A viszonylag jól alakuló hónap ellenére a cégek március végi szerződésállománya 32 százalékkal maradt el a tavalyitól, ezen belül az épületek építésére kötött kontraktusok állománya egy százalékkal, az egyéb építményeké pedig 45 százalékkal kisebb lett. Az utóbbi egyértelműen a nagy cégek által végzett út- és autópálya-építések "kifutásának" tudható be. A tavalyi 177 kilométer után idén várhatóan mintegy száz kilométernyi gyorsforgalmi utat adnak át, számol be a Napi Gazdaság.


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.