Letették a Balatonring alapkövét


A Gyorsasági Motoros Világbajnokság magyarországi futamának jövő ősztől otthont adó sávolyi versenypálya megépítése közel 200 millió eurós beruházást, és mintegy 800 új munkahelyet hoz a térségbe - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter csütörtökön Sávolyon, a Balatonring alapkőletételén.

A miniszter a beruházást turisztikai és gazdasági sikernek nevezte, Talmácsi Gábor motoros világbajnok sikere mellett. Köszönetet mondott egyfelől a Magyarország iránt elkötelezett Sedesa spanyol befektetői csoportnak, hogy a pénzügyi válság ellenére kitartottak a magyarországi terveik mellett, másfelől a MotoGP jogtulajdonos Dorna Sports SL.-nek, hogy a sok lehetőség közül Magyarország mellett döntött.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, rendkívül ambiciózus tervről van szó, hiszen egy évnél is kevesebb idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a pálya megépüljön a 2009. szeptember 20-ára tervezett nemzetközi versenyre.

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter arról szólt, ha minden a tervek szerint alakul, a világ egyik leggyorsabb, és Európa 9. MotoGP pályája épülhet meg hazánkban. Hozzátette, a versenypálya a becslések szerint már az első évben 100 ezer vendéget csal a Balaton közelébe, kétmilliárd forintnyi pluszbevételhez juttatva a térséget.

Vicente Cotino, a Sedesa Csoport elnöke elmondta: a Balaton közelsége, a megépült M7-es autópálya, a közeli sármelléki reptér, a kormány támogatása, valamint Szerbia, Szlovénia, Olaszország közelsége nyomott sokat a latba, amikor a sávolyi helyszín mellett döntöttek.

A beruházás megvalósítására vegyesvállalatot hoztak létre Balatonring Zrt. néven, amelyben 70 százalékban a Worldwide Circuit Management SL., 30 százalékban a Magyar Turizmus Zrt. a tulajdonos. Az építkezés elkezdődött, melyben a Balaton miatti fokozott környezetvédelmi elvárások teljesítéséhez elkészültek a szükséges tanulmánytervek - tette hozzá.

Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács elnökeként kifejtette, hogy az ország idegenforgalmi bevételeinek harmadát adó balatoni térségnek ehhez hasonló attrakciókra van szüksége ahhoz, hogy sikerüljön meghosszabbítania a turisztikai szezonját. A hatósági engedélyeztetés mentoraként hozzátette, időarányosan megfelelően halad közel 20 engedély megszerzése ahhoz, hogy az előkészítő munkák után, jövő év január végén elkezdődhessen a pálya megépítése.

A Balatonring szomszédságában egy ötcsillagos wellness szálloda, golfpálya, szórakozató centrum, logisztikai bázis megépítését és motoros-iskola üzemeltetését is tervezik. A pályaépítéshez nem, de a kapcsolódó létesítményekhez munkahelyteremtő támogatást kaphat a kormánytól a befektető - mondta Ujhelyi István.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.