Végtörlesztés: beindultak a takarékok, 90 milliárdos bukó a bankoknál


A november 27-i adatok alapján a bankoknál 54 563-an 338,9 milliárd forintnyi devizahitelt végtörlesztettek, amivel az intézmények 90,5 milliárd forintot buktak a rögzített árfolyam miatt.

Egy hónap alatt megduplázódott a veszteség

A PSZÁF legutóbbi október 30-i adatai szerint a bankok végtörlesztés miatt realizált vesztesége 44,2 milliárd forint volt, ami november végére 90,5 milliárd forintra emelkedett. Korábban még csak a jegybank által 1500-2000 milliárd forintra becsült potenciálisan érintett hitelállománynak mindössze a 6,5-8,5 százalékát fizette ki az érintett adósok 3,3 százaléka. November hónapban már a 900 ezer adós 6 százaléka élt a végtörlesztés lehetőségével, melynek révén a devizahitelek 16,9-22,5 százalékát törlesztették. A jegybank korábbi számítása szerint egyébként a teljes érintett hitelállomány, vagyis circa 2600 milliárd forintnyi hitel 20 százalékát, vagyis 520 milliárdot törleszthetnek az adósok a kedvezményes lehetőség révén.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára egy mai rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a bankok várható vesztesége 200 milliárdig nőhet majd, a PSZÁF által közölt végtörlesztések mellett 38 ezer további kérelem van benyújtva a bankokhoz. Továbbá úgy véli, hogy a kormánnyal való megegyezés feltétele a Bankszövetség részéről az, hogy a végtörlesztés január elsejével teljes egészében érjen véget.

Ha a pénzügyi felügyelet statisztikájában megvizsgáljuk a törlesztők számát és a hitelnagyságot, kiderül, hogy átlagosan 6,2 millió forint az egy főre jutó törlesztett hitelnagyság. Az euróban végtörlesztők 3,6, a frankban törlesztők 6,1, míg a jen alapú kölcsönt törlesztők átlagosan 9,5 millió forintos hitelt fizettek vissza a bankoknak novemberben.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a frank alapú devizakölcsönök törlesztése történt a legnagyobb értékben, ami érthető, hiszen ez a hitelállomány a legnagyobb, novemberben megugrott az euró alapú devizakölcsönök törlesztett értéke is. Ezzel szemben október hónapban még a jen alapú kölcsönnek rendelkező adósok voltak aktívabbak, és éltek a végtörlesztés lehetőségével. Míg októberben alig több mint egymilliárd forint értékben fizették vissza az adósok az euró alapú kölcsönöket, addig november végére ez az állomány több mint a duplájára nőtt, hiszen 2,3 milliárdot forintnyi hitelt végtörlesztettek. Ezzen szemben a jen alapú kölcsönöknél ekkora változás nem figyelhető meg, a törlesztések összege még csak meg sem duplázódott: a korábbi 4,5 milliárd 8,2 milliárd forintra nőtt.

Megugrott a kiváltó forinthitelek száma is

A 338,9 milliárd forintnyi devizahitel végtörlesztéséhez novemberben már 3809 kiváltó forinthitelt igényeltek az adósok összesen 18,3 milliárd forint értékben - egy hónappal ezelőtt a törlesztéshez felvett hitelek értéke még "csak" 2,2 milliárd volt. Szakértők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a végtörlesztéssel első körben azok fognak élni, akik rendelkeznek megfelelő összegű megtakarítással, vagy hitelfelvételen kívül más módon össze tudják szedni a szükséges összeget. A pénzügyi felügyelet októberi statisztikája is ezt támasztotta alá, a mostani adatok pedig csak megerősítik a korábbi elképzeléseket, hiszen megjelentek a piacon az új hitelből törleszteni szándékozók is.

Beindultak a takarékok

A novemberi statisztikai adatok alapján úgy tűnik, hogy az elemzők és Orbán Viktor várakozásai is beigazolódnak a takarékbankokkal szemben, hiszen a várt intézmények közötti verseny nyerteseinek gondolták a szövetkezeti intézményeket. Októberben ugyan - vélhetően az alacsony hitelfelvételi hajlandóság miatt is - mindössze 46 új ügyfelet tudtak akvirálni.

A PSZÁF legfrissebb adati azonban már 798 új ügyfélről számolnak be - ők azok, akik más hitelintézet adósaként fordultak forinthitelért ezekhez az intézményekhez. Összesen egyébként 872 új ügyfél jelentkezett náluk november hónapban. A legmagasabb új igénylésről a részvénytársasági hitelintézetek számolhatnak be: 2897-en fordultak hozzájuk, bár ebből más intézmény adósa mindössze 688 volt - így egyértelműen a takarékok tudták a legtöbb új ügyfelet akvirálni novemberben. A hitelintézeti fióktelepek 36, a pénzügyi vállalkozások pedig csupán 3 más intézmény adósát tudták magukhoz csábítani a forinthitel konstrukciójukkal.

Székely Sarolta

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.