Megtudtuk, mennyit fizetett az MNB az Eiffel Palace-ért


45,3 millió euró+áfáért, vagyis átszámítva közel 18 milliárd forintért vásárolta meg a jegybank az V. kerületi Eiffel Palace irodaházat - tudta meg az mfor.hu. A piaci szakértők előzetesen 11-12 milliárdos vételárat becsültek.

A jegybank előzetes mérlege szerint július végén 32,4 milliárd forintnyi tárgyi eszközzel és immateriális javakkal rendelkezett a Magyar Nemzeti Bank a június végi 14,7 milliárd után. A látványos megugrással kapcsolatban kérdésünkkel a jegybank sajtóosztályához fordultunk, ahol közölték: a folyamat mögött az Eiffel Palace megvétele állt.

A történethez hozzátartozik, hogy a jegybanki mérleg augusztus 12-én jelent meg, szerkesztőségünk pedig még aznap fel is tette kérdését az MNB-nek. Időközben azonban - 4 nappal később - az index.hu beszámolt az Eiffel Palace megvételéről, amit a jegybank azóta sem kommentált - egészen mostanáig.

"A tárgyi eszközökön tapasztalható 17,8 milliárd forintos növekedés mögött a Magyar Nemzeti Bank ingatlanvásárlása áll. Az MNB üzleti befektetésként vásárolta meg 45,3 millió euró+áfa összegért a budapesti Eiffel Palace irodaházat annak érdekében, hogy kedvező hatást gyakoroljon az MNB eredményére"- válaszolta a jegybank az mfor.hu kérdésére.

Az "üzleti befektetés" szóhasználatból pedig arra lehet következtetni, hogy a korábbi találgatásokkal ellentétben elsősorban befektetési (bérbeadási) céllal vásárolta meg a jegybank az épületet, melynek legfelsőbb szintjén egyébként havi 20 eurós négyzetméteráron lehet üres irodát kibérelni. Persze, ez még nem zárja ki automatikusan azt, hogy valamely jegybanki osztálynak itt legyen a székhelye.

A vételárra visszatérve, ha a július 31-i euró-forint árfolyamot vesszük alapul, mely 312-n állt, akkor a piaci becsléseknél többért, 14,1 milliárd forint+áfáért, vagyis 17,9 milliárdért vásárolhatták meg a szóban forgó irodaházat. Ezzel szemben a piaci szakértők 11-12 milliárdos vételárat becsültek.

A jegybank lapunknak küldött tájékoztatásából kiderül továbbá, hogy az irodaház megvételét teljes körű jogi átvilágítás, az ingatlan befektetési értékének megtérülési számításokon alapuló, a KPMG által végzett meghatározása előzte meg. "A Magyar Nemzeti Bank a tavalyi évet 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai, így a budapesti irodaház megvásárlása nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek" - magyarázta az MNB.

Az elmúlt hetekben egyébként nem ez volt az első, jegybanki ingatlanvásárlással kapcsolatos hír. 415 millió forintért ugyanis egy Tiszaroffon található kastélyt vett meg az MNB, tavaly év végén pedig az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) nevű érdekvédelmi szervezet korábbi székháza került jegybanki tulajdonba - sajtóinformációk szerint 450 millió forintért. A négyemeletes épületet azonban idén június 18-án továbbadta saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványa, a Pallasz Athéné Domus Scientiae Alapítványnak.

Székely Sarolta
mfor.hu
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.