200 ezer diák verseng a jól fizető nyári munkákért


Jelentős méretűvé nőtte ki magát a diákmunkák piaca, évente csaknem kétszázezer tanuló vállal munkát. Egyre több cég ismeri fel, hogy megéri diákokat foglalkoztatni, a fiatalok pedig – ha sikerül jó helyet megcsípniük – akár néhány hét munkával is szép összegekhez juthatnak, tudta meg az mfor.hu.

Sok diák vállal munkát nyáronEgyre több diák vállal munkát nyáron

Jelentősen nőtt az utóbbi években a dolgozó diákok száma, az iskolaszövetkezetek szervezésében évente mintegy kétszázezer tanuló vállal munkát. A diákmunka éves volumenét pedig húszmilliárd forintra becsülik – mondta az mfor.hu.nak Molnár Albert, a Pannon-Work Személyzeti Szolgáltató Zrt. igazgatósági tagja.

Nem csoda, hogy a diákmunka sikeres, hiszen az előnyökkel jár a fiatalok és a cégek számára egyaránt, ráadásul más foglalkoztatási formákhoz - lásd munkaerő-kölcsönzés, megbízási szerződéssel illetve alkalmi munkavállalói könyvvel való munkavégzés – ezzel jár a legjobban mindkét fél.

Miért éri meg a cégeknek?

Az iskolaszövetkezetek segítségével foglalkoztatott diák után ugyanis nincs járulékos költség, a vállalat azt egyszeri költségként elszámolhatja – magyarázta Másodi Szabolcs, a MŰISZ HR Humánerőforrás Szolgáltató Kft. munkatársa. Tehát a cégnek egyáltalán nem kell bérkifizetéssel bajlódnia.

Önnek mekkora az adóéke?
Önnek mekkora az adóéke?

Számolja ki mennyi adót és járulékot fizet 2011-ben jövedelme után! Bérkalkulátor 2011

Ráadásul projekt jellegű munkáknál sokkal előnyösebb ez a forma, hiszen nem kell főmunkaidőben felvenni valakit, amivel jelentős összegeket lehet megtakarítani. Az iskolaszövetkezetek sok terhet levesznek a vállalatok válláról azzal is, hogy a diákok foglalkoztatása utáni adminisztrációt teljes mértékben ők maguk végzik.

Miért jó a diákoknak?

A diákok is sokat profitálhatnak az időszakos elhelyezkedésből, hiszen azon túl, hogy pénzt kereshetnek a nyaraláshoz, esetleg az iskolakezdéshez (a középiskolások többsége ilyen okokból vállal munkát), munkatapasztalatra tehetnek szert, amely jól jöhet a későbbi pályakezdéshez. "Olyan is előfordult, hogy egy logisztikát tanuló egyetemi tanuló a diákmunka során rájött, hogy nem neki való az ilyen jellegű munka, így még idejében pályát tudott váltani" - mesélte Molnár Albert.

Az iskolaszövetkezetek gyakorlati helyek szerzésében és diplomamunka megírásában is segíteni tudnak azzal, hogy a megfelelő helyekre ajánlják be a jelölteket. A kapcsolati tőkével is sokat nyerhetnek a fiatalok: évente több százra tehető azon frissdiplomások száma, akik annál a cégnél helyezkednek el, amelynél diákként is dolgoztak.

Jól fizetett diákmunkák

Természetesen a pénzkeresés sem elhanyagolható szempont, már csak azért sem, mert sok diák a létfenntartás miatt vállal el ilyen munkákat – ez természetesen inkább az egyetemistákra, főiskolásokra jellemző. Sok cégnél követelmény a nyelvismeret és a számítógépes tudás, az ezt igénylő munkaköröknél magasabb az órabér is. Bár a többség tart a teljesítménybéres munkától, pedig ez az átlagosnál is jobban fizet, akár kétszer, háromszor annyit meg lehet vele keresni, mint a fix javadalmazással.

Nyilván magasabb fizetés jár a komoly szakmai tudást igénylő munkákért, mint a szoftverfejlesztés, tolmácsolás vagy fordítás. De a kevésbé felkészült tanulók is megcsíphetnek egy-egy jó állást: az adatrögzítésért is magas összegekhez lehet jutni, igaz, itt nagyon fontos a precizitás és a gyorsaság (bizonyos munkaadók, például a megyei adóhivatalok a leütött karakterek után fizetnek). Ugyanakkor egyre kedveltebbek a call centeres munkák is, amelyekért szintén szép summa járhat.

Biztonság, legális foglalkoztatás

Molnár Albert szerint a diákmunkáknál kiemelten fontos a biztonság, hiszen a fiatalok sokszor figyelmetlenebbek, szétszórtabbak, hamarabb elfáradnak. Ezért minden esetben megnézik, hogy nem tartogat-e valamilyen veszélyt az a munka, amit esetlegesen elvállalnak közvetítésre, és hogy a cég biztosítja-e a megfelelő munkavédelmi berendezéseket. A Pannon-Work ilyen megfontolásból például szórólapos munkát sem vállal.

Manapság még mindig sok diákot foglalkoztatnak feketén, ugyanakkor egyre több vállalkozás ismeri fel a legális foglalkoztatás előnyeit, ezeknél a cégeknél a diákmunka sok esetben a nyári szüneten túl is folytatódik, hiszen például a főiskolai-egyetemi hallgatók – akik a diákmunkát végzők 70 százalékát teszik ki - egész évben szívesen dolgoznak.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.