Milyen kérdéseket nem lehet feltenni állásinterjún?


Az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület állásfoglalást hozott arra vonatkozóan, hogy melyek az állásinterjún feltehető kérdések, illetve mely kérdések eredményezhetnek közvetlen hátrányos megkülönböztetést.

Mindig a konkrét eset összes körülménye alapján lehet megítélni, hogy az állásinterjúk során a munkáltatató által feltett mely kérdések eredményezhetnek közvetlen hátrányos megkülönböztetést – olvasható az Eszköztár befogadó munkahelyeknek című kötetben, amely az EQUAL közösségi kezdeményezés munkájának köszönhetően készült.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egyik esete (2006)

A kérelmező látássérült, jogi végzettséggel rendelkezik. Álláskeresése során eljuttatta önéletrajzát egy gazdasági társasághoz, ahol állásinterjút beszéltek meg vele. Ezt követően közölte a cég munkatársával, hogy látássérült. Az megpróbálta őt meggyőzni, hogy így nem tudná ellátni a munkát. A kérelmező a megbeszélt állásinterjú előtti napon elektronikus levelet kapott, amiben kifejezetten látássérültségére hivatkozással lemondták az interjút. A hatóság megállapította, hogy a cég megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és szankcióként megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni folytatását, elrendelte a jogsértést megállapító jogerős és végrehajtható határozatának 30 napra történő nyilvánosságra hozatalát a hatóság honlapján, valamint nyolcszázezer forint bírságot szabott ki.

Ugyanakkor kimondható, hogy közvetlen hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek a magánéletre, párkapcsolatra, családi életre, tervezett gyermekvállalásra, szexuális szokásokra, lakóhelyre, származásra, vallási vagy politikai meggyőződésre, politikai események megítélésére, vagyoni helyzetre, egészségi állapotra vonatkozó kérdések.

Ilyen kérdéseket nem lehet feltenni például az állásinterjú alanyához:

  • Hány gyermeke van?
  • Milyen a családi állapota?
  • Milyenek a vagyoni viszonyai?
  • Vannak-e kiskorú gyermekei?
  • Szeretne-e a jövőben gyermeket vállalni?
  • Milyenek a szexuális szokásai?
  • Van-e házasságon kívüli kapcsolata?
  • Milyen vallású, gyakorolja-e a vallását?
  • Tagja-e valamelyik pártnak?

Az interjúk dokumentálása lehetőséget ad a későbbi jogviták elkerülésére, például a munkaadó készíthet magnófelvételt, amelynek másolatát a jelentkező is megkaphatja.

Milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akit a állásinterjún feltett kérdésre adott válasza miatt hátrány ért?

Ha a munkáltató az állásinterjúval összefüggésben megsérti az egyenlő bánásmód követelményét,

a. akkor a jogaiban sértett fél munkaügyi jogvitát kezdeményezhet a munkaügyi bíróság előtt,

b. kezdeményezheti az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárását,

c. valamint munkaügyi ellenőrzés lefolytatását a területileg illetékes munkaügyi felügyelőségnél.

Mit kell bizonyítania/valószínűsítenie a munkavállalónak és a munkáltatónak a jogorvoslati eljárás során?

a. A munkavállalónak azt kell valószínűsítenie, hogy az állásinterjún feltett kérdések összessége összefügg egy védett tulajdonságával. Az ilyen esetekben ugyanis a munkavállalól nem feltétlenül rendelkezik az érintett tulajdonsággal, de a munkáltató ezt feltételezi róla,

b. a munkáltató az állásinterjún történő meghallgatása után nem létesített vele foglalkoztatási, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt, illetve kedvezőtlenebb feltételekkel létesített jogviszonyt, mint az összehasonlítható helyzetben lévő munkavállalóval.

A munkavállaló nem köteles bizonyítani az okozati összefüggést a kérdés és a hátrány között. A kimentés körében lehet annak jelentősége, hogy a kérelmező milyen választ adott a kérdésre.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.