Minden, amit a távmunkáról tudni érdemes


Nem csak otthonról dolgozhatnak a távmunkások: egyre inkább megnövekszik a mobil távmunka jelentősége is, amikor nem meghatározott, fix helyen történik a munkavégzés. A jövő távmunkásának lehetősége van PDA-n is dolgozni. A kis méretű számítógépek közül egyre több típuson lehet olyan programokat futtatni, mint a Skype és a Messenger.

PDA a kézbe és mindenki távmunkás lesz?PDA a kézbe és mindenki távmunkás lesz? (Mfor-montázs)

Az Európai Bizottság 2002-ben - a szociális partnerekkel kötött megállapodásban - a távmunkát olyan munkaszervezési és/vagy munkavégzési formaként definiálta, amely a számítástechnikát munkaviszony keretei között veszi igénybe, illetve ahol a munkát, - mely a munkaadó telephelyén is végezhetõ lenne - a munkavállalók attól rendszeresen távol végzik.

Távmunkavállalónak pedig az a személy tekinthető, aki e meghatározásnak megfelelő keretekben - Information and communication technologies (ICT) - magyarul az információs és kommunikációs technológia eszközeivel végzi a munkáját.

A távmunkát a 2004. XXVIII. törvény szabályozza. A törvény alkalmazásában távmunkát végző munkavállaló: a munkáltató működési körébe tartozó tevékenységet rendszeresen az általa választott, a munkáltató székhelyétől, telephelyétől elkülönült helyen, információtechnológiai és informatikai eszközzel végző és a munkavégzés eredményét elektronikus eszközzel továbbító munkavállaló.

Jönnek a mobil távmunkások
Játék
http://www.marczibanyi.hu/


Ezúttal a felújított Marczibányi Sportlétesítménybe nyerhet két játékosunk bérletet!

10-ből 7-et 50 ezerért!

A távmunkavégzés lényege, hogy a munkaadó és a munkavállaló közötti kapcsolatban valamilyen adat vagy adathalmaz keletkezzen. Ilyen adat lehet kép- vagy hangadat is. A távmunkás illetve munkaadó főként elektronikus úton tartja a kapcsolatot, de személyes megjelenésére a munkáltató központjában esetenként szükség lehet.

A munkavégzés helyszíne általában a zavartalan munkavégzésre alkalmas, a munkabiztonsági és ergonómiai előírásoknak megfelelő otthoni munkahely. A távoli helyről történő munkavégzés azonban közösségi munkahelyről - távmunkaházból, teleházból, szatellit irodából is lehetséges.

A távmunkavégzés hagyományos formái mellett egyre gyakrabban jelennek meg az összetettebb munkavégzést igénylő telekooperációs és telekoordinációs tevékenységek. Az elmúlt években jelentősen növekedett a mobil – nem meghatározott (fix) helyen kialakított távmunkahelyről történő – távmunka jelentősége is. Mobil távmunka végzés esetén a munkahely sem kötött. Lehetőség van változó munkahelyen, vagy akár utazás közben a munkavégzésre. A munkavégzés e sajátos formáját a hordozható informatikai eszközök teszik lehetővé.

Minden egyes esetben meg kell azonban vizsgálni a távoli helyről történő munkaszervezés megvalósíthatóságát, el kell készíteni a megvalósítás és alkalmazás teljes protokollját, így  a munkakörelemzést, a költség-haszon elemzést, a speciális elszámolási, informatikai és munkabiztonsági szabályokat.

Távmunka = bővülő foglalkoztatás

A távmunka alkalmazása hozzájárulhat a foglalkoztathatóság javításához, ezáltal a foglalkoztatottság mértékének növeléséhez. A távmunkás foglalkoztatás során, a béreken keresztül tőke és tudás áramolhat a régióba. A tőke a helyi vállalkozások bevételét növelheti, a tudás pedig javíthatja a helyben lakók elhelyezkedési és vállalkozási esélyeit.

A távmunka alkalmazása gazdasági előnyt jelenthet egy település számára is. A foglalkoztathatóság javítása hozzájárulhat a települések szociális típusú kiadásainak csökkentéséhez, de elősegítheti a települési ingatlangazdálkodás hatékonyságát is.

Az atipikus foglalkoztatási formák – így a távmunka alkalmazásán keresztül is – csak akkor lehetséges jelentősebb költségek megtakarítása, vagy a munkaszervezés hatékonyságának növelésével magasabb mértékű üzleti eredmény elérése, ha a kedvező gazdasági számításokat megfelelő színvonalú humán erőforrás támogatás és az ICT eszközökön keresztül kommunikálni és munkát szervezni tudó – vezetők és alkalmazottak – munkája segíti. A lehetőségeket reálisan kell tudni felmérni és értékelni!

.

Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.