Lenyomja-e a Google az Etargetet?


A keresőmarketingben használt fogalmak tisztázása után érthető meg, miért is harcol annyira egymással a Google és az Etarget. Előbbi a keresőhirdetési, utóbbi pedig a tartalomhálózati hirdetési piacot vezeti, bár nemrég a Google a tartalmi területen is előretört, és kisöpörte az Etargetet a Sanoma érdekeltségű lapokból. Mfor.hu háttér.

Véges a keresőhirdetések helyeVéges a keresőhirdetések helye

Bár az mfor.hu is többször írt már a keresőmarketingről, és szakmai körökben is egyre felkapottabb ez a kifejezés, sokan még keverik a keresőhirdetést a tartalmi oldalakon megjelenő reklámokkal.

Lesson1

Érdemes tehát két fő csoportra bontani a keresőmarketing eszközeit: fizetős és nem fizetős részre. Előbbi kattintás alapú fizetéssel (PPC) működik, és a hirdetések keresőoldalakon felül vagy jobb oldalt, „szponzorált linkek” címszó alatt jelennek meg. Ezzel szemben a tartalomhálózati kampány, a nevéből adódóan tartalmi oldalakon jelenik meg, önálló boxokban. A keresőoptimalizáció (SEO) pedig egy fejlesztői és szövegírói munkát igénylő módszer, mely azt segíti elő, hogy az adott honlap minél feljebb jelenjen meg a keresés eredményeként. Tehát, aki nincs tisztában ezekkel a fogalmakkal ne érezze magát kényelmetlenül: még a szakma is keveri a kifejezéseket, és most sajátítja el a módszereket.

Keressük 2009 Legjobb Főnökét

Vándor Eszter, az Arcus Search, senior SEM (Search Engine Marketing) tanácsadója szerint az elsajátítás kicsit nehézkesen megy. Alapvető probléma például, hogy a marketingesek vagy éppen a kis- és középvállalkozások vezetői hirdetésük megfogalmazásakor nem tesznek különbséget aközött, hogy keresőkben vagy tartalmi oldalakon megjelenő hirdetést készítenek-e, hiszen az a néhány sor, ami a boxban megjelenik teljesen más motivációjú emberek szeme elé kerül az egyik és a másik közegben.

Minden egy jó szófordulaton múlik

A keresőben nyilván mindenki nyitottabb, hiszen amúgy is a témában igyekszik információhoz jutni. Ezzel szemben a tartalmi oldalakon a reklámok iránt kevésbé érdeklődő emberek böngésznek, akik figyelmére csak néhány nagyon ügyesen kiválasztott szóval lehet lecsapni. „Sokan, akik beállítják a keresőhirdetésüket nem foglalkoznak azzal, hogy az a tartalmi oldalon is megállja-e a helyét, pedig sok esetben ott is megjelenik a szöveg, így teljesen kárba vész ez a lehetőség” – fogalmazta meg kritikáját Vándor Eszter. Jobban át kellene látni, és átgondoltabban előkészíteni a hirdetést ahhoz, hogy az még hatékonyabb legyen, ugyanis amellett, hogy kereséskor természetesen mindenki nyitott a szponzorált linkekre is, a tartalmi oldalakon mégis csak lényegesen több időt töltenek el az internetezők.

A legjobb helyek beteltek

A másik oka annak, hogy oda kell figyelni a tartalomhálózati hirdetésekre az az, hogy a keresőfelületek száma véges, és a legtöbb szektor már felfedezte magának ezt a lehetőséget. Az ingatlan, pénzügyi, szállodaipari, utazási ágazat már évek óta masszívan jelen van a keresőoldalak tetején, és néhány cég kitölti azt a 6-8 helyet, miközben jelentkezők lennének bőven. Az említett, intenzíven kommunikáló szférában körülbelül 30-50 cég még biztosan azon van, hogy bekerüljön a szponzorált linkek közé. Csak pénz kérdése, de természetesen minél többen akarnak odajutni, annál több pénz kérdése.

Hadviselés a tartalmi fronton

Ezek után nem csoda, ha a tartalmi oldalakon is kiélesedik a verseny. Etéren az Etarget egyeduralma jellemzi a piacot, és a Google elsősorban a saját keresőjén megjelenő hirdetésekre koncentrált, míg tavaly év végén nemzetközi szinten alá nem írták a Sanomával azt a megállapodást, aminek értelmében az Etarget kiszorult a Sanoma érdekeltségébe tartozó online lapok felületéről. A Startlap is a Google-re viszi a keresőket, ezzel gyengítve, de nem átvéve az Etarget vezető pozícióját. Emellett a Sanoma által működtetett Tango kereső is megszűnt, ahol viszont az Etarget hirdetései futottak, ez szintén érvágás a tartalomhálózati hirdetési piacvezetőnek.

Kálmán Tamás, az Etarget regionális vezetője szerint a keresési piacon nem lehet labdába rúgni a Google mellett, de a tartalmi hálózatot továbbra is fejleszti cége. „Nemrég megszereztük a Gportalt, és az Vg.hu-t, tehát igyekszünk pótolni a Sanoma okozta veszteséget.”

A „ki ér oda előbb” verseny 2005-2006 környékén lezárult, nagyjából leosztotta a piacot a két szolgáltató, nagyobb változások elsősorban nemzetközi szinten történhetnek, melyekkel sokszor egyet sem értenek az itthoni képviselők. Kálmán Tamás nem számít arra, hogy a Google ismét felveszi a kesztyűt, és egyesével keresi meg az Etargettel szerződésben álló komolyabb lapokat.

Gábor Fanni

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.