Munkavégzés hidegben: hatósági ellenőrzések lehetnek


Ahogy a nyári forróságban, úgy a dermesztő hidegben is speciális kötelezettségei vannak a munkaadóknak. A mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védőfelszerelés jár extra pihenőidővel és kötelező forró teával. A szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek.

A 3/2002. (II.8.)SzCsM-EüM együttes rendelet 7.§ (8) bekezdése rendelkezik a kedvezőtlen klímakörnyezetben történő munkavégzés szabályairól, így a hidegben történő munkavégzésről is. Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4°C-ot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve zárt téri munkahelyen nem éri el a +10°C-ot a munkaidő több mint felében.

Ebben az esetben a munkáltató köteles munkavállalói számára a hideg ellen védőöltözetet, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt és 50°C-os cukorral vagy édesítőszerrel ízesített teát biztosítani.

Amit a védőitalról tudni kell

Hideg, kültéri munkavégzés esetén a munkáltató köteles védőitalt adni a munkavállalóknak, amennyiben a munkavégzés feltételei a fenti szabályozási körbe tartoznak. Védőitalként teát kell adni, nem túl magas cukortartalommal, általános ízesítéssel annyiszor, amennyiszer igény van rá. Hőmérséklete a törvényi előírások szerint ötven fok kell hogy legyen.

A törvény egyébként külön szabályozza, hogy személyenként egy ivópoharat kell biztosítani a védőital fogyasztásához a dolgozóknak úgy, hogy a pohár, illetve a tea tárolása megfeleljen a közegészségügyi szabályoknak.

Pihenőidő  és melegedőhely

A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. Követelmény, hogy a helyiség alkalmas legyen pihenésre, illetve az átlaghőmérsékletnél melegebb legyen.

Pihenőidő tekintetében a szabályozás szerint óránként öt percet kell biztosítani a dolgozók számára, hogy a melegedőhelyen elfogyaszthassák teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a kint dolgozó alkalmazottak átmelegítésére. A fenti előírásokon túl a munkáltató saját rendelkezési köre, hogy milyen más módon teszi elviselhetőbbé a téli időszakot és a nagy hideget a dolgozók számára.

Büntetnek a hatóságok

A munkavédelmi törvény előírása szerint minden munkáltatónak fel kell mérnie a munkavállalók egészségét, biztonságát fenyegető kockázatokat, különös tekintettel a munkaeszközökre, a munkahelyek kialakítására, valamint a munkavállalókat érő terhelésekre. A hideg munkahelyi környezet is a dolgozókat érintő terhelések körébe tartozik - így erre vonatkozólag is jó előre el kell végezni a kockázatértékelést.

Érdemes szem előtt tartani, a szabályok figyelmen kívül hagyása nem olcsó mulatság. Mulasztás esetén első alkalommal még csak szóbeli figyelmeztetésben részesül a munkáltató: ugyanakkor, ha a hatóság folyamatosan találkozik a korábban észlelt szabálytalanságokkal, a bírság összege 50 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet.

A munkaügyi ellenőrzések kapcsán az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az immár szokásos téli Csillagszóró hadművelet keretében rendszeresen végez vizsgálatokat, mellettük az ÁNTSZ részéről is történnek intézkedések, melyek – sajnos – gyakran bírsággal végződnek.

Menedzsment Fórum 


Olvasta már?Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
elrejt
 
.